zwerfafval

Wat is het?

Door zwerf afval ziet een straat onverzorgd uit en geeft een bepaald beeld van de straat. Afval overlast kan uit verschillende punten bestaan zoals huisafval, fietswrakken of graffiti. Veelal zijn de meldingen van overlast van grof afval. Veelal word het afval bewust daar neer gezet of gegooid. Zolang de personen niet worden aangesproken blijven ze dit doen.

Zwerfafval is afval dat mensen wegwerpen of achterlaten op een plaats waar dat niet hoort. Bijvoorbeeld een rondslingerend patatbakje op straat, een weggegooide vuilniszak langs de snelweg of een vervuild veld na een openluchtconcert. Zwerfafval is één van de grootste ergernissen van de Nederlandse bevolking.

Personen die dit doen hebben vaak de mentaliteit van ik ben er van af, een ander ruimt het wel op. Hoe het er later uit ziet of hoe lang het blijft liggen maakt deze personen niet uit. Door zo te denken komen er steeds meer personen die zo denken, waardoor er steeds meer zwerfafval komt.

Door regels te stellen en de personen aan te spreken op dit gedrag door bijvoorbeeld video beelden waarop de persoon te zien is, dus geconfronteerd met zijn eigen gedrag, word de persoon zich er bewust van hoe zijn gedrag niet is. Door foto’s te tonen van hoe lang het er ligt en van meerdere zwerfafval is het duidelijk dat dit gedrag niet gepast is.

Zo begint u:

Stap 1 Maak een foto van de afval overlast van verschillende zijde. Maak een foto van verder weg wat de plaats aangeeft maar waar wel het afval op staat. Probeer een opname te maken, waar de persoon in beeld is.

Stap 2 Meld de afval overlast bij de gemeente en handhaving. Voeg hierbij uw foto’s. Weet u wie het heeft gedaan, meld dit bij de melding. Vraag de wijkbeheerder of wijkagent om de afval overlast aan te pakken.

Stap 3 Mochten ze een naam vinden, dan word de persoon aangesproken en krijgt een boete. Daarnaast kunnen er ook kosten zijn voor het opruimen van het afval. Er kan ook een waarschuwing komen als u dit nog 1 keer doet dan ….

Stap 4 Maak met de straat afspraken hoe het afval beter kan. Wat te doen tegen zwerfafval? Maak mensen bewust dat er veel zwerfafval is in de straat of buurt. Woont u in een flat spreek dan de huurbaas of woningbouw aan op de afval overlast. Wat kan de woningbouw of gemeente veranderen voor minder zwerfafval? Bijvoorbeeld door het plaatsen van duidelijk borden van wanneer grof vuil word opgehaald of het plaatsen van extra prullenbakken.

Stap 5 Vraag naar de mogelijkheden voor een aanpak zoals bijvoorbeeld camera in de lift, zodat het vast gelegd kan worden net als bij de matras wie dit was, zodat de persoon erop kan worden aangesproken. Dit kan voorkomen dat er een welles nietes discussie ontstaat. Als het gevraagd word zullen personen vaak nee dat was ik niet aangeven.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan weet u wat u kunt doen aan afval overlast.

Tips:

  • Geef zelf het goede voorbeeld. Een opgeruimde nette straat begint bij u zelf.
  • Houd een webpagina bij met de afval overlast bij u in de buurt. Hoe veel audio/foto’s heeft u in 1 week? En na 1 maand? Vraag andere om ook hun foto’s te delen.

Waarschuwingen:

  • Wanneer de overlast te weinig word gemeld, zal het niet stoppen of veranderen.

Soebar.nl™

Soebar.nl™

Soebar.nl is een website voor het gezin over dagelijkse problematiek bij bijvoorbeeld de opvoeding of financieel. Het kenniscentrum is er voor iedereen die graag meer informatie, tips en/of advies wilt, wij zijn voornamelijk gericht op adviezen voor minima gezinnen en gezinnen met psychische en financiële problematiek.