Zorgtoeslag

De zorgtoeslag is een tegemoetkoming (toeslag) voor de premie van de ziekenfondsverzekering. In Nederland is iedereen van 18 jaar en ouder verplicht een ziektekostenverzekering af te sluiten. Hiervoor betaald men verplicht zorgpremie. Vanuit de belastingdienst kunt u een tegemoetkoming aanvragen voor de premie te betalen. Deze toeslag heet zorgtoeslag.

 • Vanaf 2015 geldt dat uw inkomen niet hoger is dan € 26.316 (voor alleenstaanden). Voor meerpersoonshuishoudens geldt een maximum gezamenlijk inkomen van € 32.655;
 • De Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning hebben
 • niet meer vermogen hebben dan € 103.423 (voor alleenstaanden) of € 124.753 gezamenlijk (voor partners).
 • Wanneer u 18+ bent

Zo begint u:

 1. Hoeveel zorgtoeslag u krijgt, is afhankelijk van uw inkomen. Hoe lager uw inkomen, hoe hoger de zorgtoeslag.
 2. Gaat u meer verdienen? Geef veranderingen in inkomen meteen door. Als u meer gaat verdienen, kan het zijn dat u toeslag omlaag gaat. Geef dit door aan de Belastingdienst, anders moet u later uw toeslag terugbetalen.
 3. Zorgtoeslag aanvragen of uw gegevens betreffende de zorgtoeslag wijzigen doet u via de Belastingdienst. Dit doet u of via de officiële website van de Belastingdienst of middels een formulier dat u via de Belastingdienst kunt opvragen. Een dergelijke aanvraag of wijziging heeft circa acht weken nodig voor de uiteindelijke verwerking van de nieuwe gegevens. Een aanvraag hoeft maar één keer gedaan te worden. Vervolgens ontvangt u ieder jaar automatisch de toegewezen zorgtoeslag. De zorgtoeslag kunt u ook aanvragen via de belastingdienst app.

Zelf wijzigingen doorgeven

 1. U bent zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van wijzigingen die van invloed kunnen zijn op de hoogte van uw zorgtoeslag. Het tijdig doorgeven van de volgende veranderingen voorkomt dat u te weinig of juist teveel zorgtoeslag ontvangt:
 • U gaat trouwen of samenwonen.
 • U en uw partner of echtgenoot/echtgenote gaan uit elkaar.
 • Uw inkomen, of dat van uw toeslagpartner verandert.
 • U wilt de rekening wijzigen waarop u de zorgtoeslag ontvangt.
 • U wilt de zorgtoeslag stopzetten.
 1. Naast de bovengenoemde veranderingen zijn er nog meer redenen waarbij u de Belastingdienst dient in te lichten. Voor een volledig overzicht verwijzen wij u door naar de site van de Belastingdienst.

Van alle mensen die recht hebben op een zorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebondenbudget en/of kinderopvangtoeslag vraagt 15% dit niet aan. Vooral mensen die een laag inkomen hebben en deze toeslag nodig hebben vragen het niet aan. Heeft u recht op een toeslag controleer dit het altijd en vraag het aan. De toeslagen kunt u tot 3 jaar terug aanvragen, zie hiervoor de website van de belastingdienst.

Voor meer informatie

Jongeren & Geld | Elke dag komen er meer redenen bij om beter, zelfstandiger, maar vooral bewuster om te gaan met alles wat een raakvlak heeft met geld. Het thema zorgtoeslag met veelgestelde vragen. https://hoeveelkrijgjij.nl

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.