Zomerverval

Wat is het zomerverval?

Zomerverval is dat kinderen 1 a 2 AVI-niveau’s terug vallen. Dit is vaak in de zomervakantie, wanneer er weinig gelezen word.  Wanneer kinderen tijdens de zomervakantie regelmatig lezen is er geen sprake van terugval, door vrijwel dagelijks zo’n 10 minuutjes te lezen.

Kinderen die net hebben leren lezen en nog beginnende lezers zijn (groep3 & 4) maar ook kinderen met een leesachterstand hebben het nodig regelmatig te oefenen met lezen, zodat de directe woordherkenning op gang blijft.

Hoe kan ik zomerverval voorkomen?

Blijf voorlezen! Laat zelf ook merken dat lezen leuk is en ga lekker voorlezen in een samen gekozen boek.

Laat uw kind genieten op de achterbank met leuke lees-doeboeken of luistercd’s of reisbingo. De bibliotheek heeft een app ( vakantiebieb) waarmee gratis boeken gedownload kunnen worden. Neem taal/ woord/letters spelletjes mee. Voor dat half uurtje na het avond eten, die regenachtige middag of “s morgens bij de koffie. Letter kwartet, junior scrabble of andere taalspelletjes te spelen.

Lezen is overal! In verkeersborden, nr borden en restaurants die u onderweg tegenkomt herkent uw kind altijd woorden. Soms geeft dit hele hilarische momenten wanneer een woord net niet helemaal goed gelezen word en er leuke woordvergissingen ontstaan.

zie woordenschat

 

 

Profielfoto van Online opvoedadvies :)

Over Online opvoedadvies :)

Opvoedadvies helpt ouders met kleine en grote uitdagingen bij het opvoeden van kinderen in de leeftijd tot 12 jaar. Maandelijks schrijf ik nieuwe thema's, opvoedtips en veel voorkomende opvoedingsvragen. Wilt u graag een gratis opvoedadvies? Dat kan! Dm uw een vraag en binnen 24 uur ontvangt u een antwoord. Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en niets meer missen? volg dan @opvoedtip op het kenniscentrum. Als u blij bent met deze tips wil u deze dan delen via de bedankt knop boven aan het artikel? Dan kunnen ook anderen er hun voordeel mee doen. Dank u wel!

Geef een reactie