Tropische temparaturen

De zomer is weer begonnen. Ook dit jaar is er weer een grote kans op tropische temperaturen. Enkele tips vanuit het kenniscentrum om deze dagen door te komen:

Verzet u niet tegen de hitte

Pfff, wat is warm! Door te accepteren dat het warm weer is en u er vrij weinig aan kunt doen, verminderd u de stress die u zou hebben wanneer u het niet accepteert. Door de stress die u oploopt door u er druk over te maken verhoogt u uw hartslag. Waardoor u het warmer krijgt. De truc met warm weer is dus relax de dag door te komen :).

Vermijd zoveel mogelijk activiteiten op het heetst van de dag, ga niet tussen 12.00 -16.00 uur in de volle zon lopen en als het moet bescherm u goed met een pet, insmeren en zonnebril. Probeer zoveel mogelijk rust te houden door het inplannen van een middag rust moment.

Plan uw activiteit zoveel mogelijk dat u buiten in de schaduw kunt werken of werk via een tropenrooster dus in de ochtend en na middag. Zo vermijd u werken op het heetst van de dag.

Eten en drinken

Eet zoveel mogelijk lichte verteerbare maaltijd en wat vaker kleinere porties. let met warm weer extra op de hygiëne en de houdbaarheid van de verse producten. Door het warme weer dit de kans groot dat u een besmetting of bedorven van het product oploopt. Wanneer u gaat koken blijft de warmte extra in uw huis hangen boven op de warmte die al in uw huis is.

Door het voedingscentrum word 2 uur water per dag aanbevolen, dit zijn maar 4 flesjes op een dag. Drink met warm weer iets meer. Neem hierbij geen ijskoude drankje, hiervan krijgt u het alleen warmer. Neem iedere keer dat u naar buiten gaat een flesje water mee. Drink u kind weinig water neem dan zelf gemaakte waterijsje. Als u minder dan normaal plast of als uw urine donkerder wordt, dan moet u meer drinken.

Door het zweten verliest u veel zouten en vocht. Zorg ervoor dat dit op pijl blijft door bijvoorbeeld het eten van fruit. De fruitsoorten die dit vocht- en zouttekort kunnen aanvullen zijn bijvoorbeeld watermeloen, suikermeloen, appels, mango, bananen, aardbeien.

Bescherm u tegen de hitte

Neem lichte luchtige kleding met een lichte kleur, hoe lichter hoe koeler het is. Zet bij elk contact met de zon een pet en/of zonnebril op. neem een vochtige handdoek mee om in uw nek te kunnen leggen en om uw polsen te kunnen afkoelen.

Zorg ervoor dat overdag alle ramen, deuren en gordijnen gesloten zijn, hoe donkerder in uw huis hoe koeler het is. Wanneer de zon aan een kant weg is kunt aan deze kant het raam weer open zetten. probeer zoveel mogelijk roosters en of ramen open te laten avonds en ‘s nachts.

Het is goed om af en toe de airco aan te zetten om u huis af te koelen. Gebruikt u een ventilator, plaats deze dan hoog genoeg en let erop dat de luchtstroom afkoelt, richt een ventilator nooit op u zelf. Maar een airco zorgt ervoor dat het juist te koud word en hiervan kunt u ziek worden.

Het is niet verstandig om door de hitte direct onder een koude douche te stappen. De grote temperatuurs verschillen zorgen ervoor dat u het tegenovergestelde bereikt en het kan nadelig zijn voor het hart. Neem zo nu en dan een voetenbad met koud water. Als u het warm heeft, maak dan uw gezicht, hals, polsen en benen nat en herhaal dit regelmatig.

Warmte hoeft geen reden te zijn om te stoppen met bewegen. Een stukje fietsen of zwemmen kan prima bij hoge temperaturen. Maar wie intensief wil buitensporten kan beter wat voorzorgsmaatregelen treffen.

Kind in het zwembadje in te tuin? Blijf bij het kind, verlies hem niet uit het oog! Ruim meteen na de waterpret het zwembadje weer op, zodat het kind niet in de verleiding komt om in een onbewaakt ogenblik weer het water in te gaan

autoLet op!

Jaarlijks zijn er de berichten van jonge kinderen en of huisdieren die in een auto zitten in de brandende zon. Let op dat het in de auto veel warmer is dat buiten de auto. Laat altijd een raam open staan, of zorg dat iedereen uit de auto is.

Denkt u met de felle zon en het warme weer aan het insmeren met een hoge beschermingsfactor van uw kindje? Petje op, zonnebril en voldoende schaduw? Kinderen zien hoe hun ouders omgaan met bescherming tegen de zon. Geef ze daarom het goede voorbeeld!

  • Houd kinderen tussen 12.00 en 15.00 uur zo veel mogelijk uit de zon. Houd kinderen jonger dan 1 jaar helemaal uit de directe zon.
  • Laat kinderen niet te lang in hun blootje of zwemkleding lopen, maar geef ze op tijd een T-shirtje aan. Een petje of zonnehoed helpt het hoofd en hun gezicht beschermen. Of denk aan UV-werende kleding met daarnaast een anti-zonnebrandmiddel.
  • Een luier tegen de zon over de kap spannen kan, maar niet met temperaturen boven de 22 graden. Dan kunt u beter een parasolletje tegen de zon gebruiken. Dat geeft meer luchtcirculatie en is koeler dan afdekken.
  • Gebruik beschermingsfactor 20 of hoger. Zorg ervoor dat de huid van uw kind niet verbrandt. Smeer je kind meerdere malen per dag in, vergeet de nek niet! Smeer uw kind een half uur voor het naar buiten gaan in. Herhaal het insmeren elke twee uur en na het zwemmen, ook als het product waterbestendig is. Vergeet niet je kinderen in te smeren, gebruik minstens een factor 30, voor baby’s factor 50.

Goed insmeren is en blijft belangrijk. Voor kinderen die gevoelig zijn kan juist insmeren voor weerstand zorgen. Zonnebrandcrème voelt anders op de huid, de huid ruikt en proeft anders en wanneer uw kind meteen gaat spelen nadat het is opgebracht, is de kans groot dat er ook zand aan blijft plakken. Probeer vooraf te ontdekken welke zonnebrandcrème het fijnste is voor uw kind. En laat de crème goed opdrogen voordat er mee wordt gespeeld.

Hoe kunt u uitdroging bij uw kind voorkomen?

Risicogroepen voor uitdroging zijn baby’s, kinderen en ouderen. Bij ouderen of bejaarden is de oorzaak dikwijls een te geringe vocht-inname. Vooral door onvoldoende te drinken bij warm weer, verhoogt de kans op uitdroging. Dit is bij ouderen nogal eens het geval.

Wanneer het erg warm weer is en uw kind is aan het buiten spelen is de kans op uitdroging groter. Door het warmte en het spelen verliest u kind veel vocht. Als kinderen nog klein zijn geven ze vaak nog niet aan dat ze dorst hebben. Hierdoor is de kans groter dat u kind het te warm krijgt en een zonnesteek kan oplopen.

En let op: Kinderen onder de 2 jaar kunnen snel, dat wil zeggen binnen 24 uur, uitdrogen. Kinderen boven de 2 jaar kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen. Dus: veel drinken, een hoedje opzetten, met name bij baby’s en kleine kinderen, zoveel mogelijk uit de zon blijven (met name tussen 12.00 en 16.00 uur) en daarnaast natuurlijk goed smeren! Ook als u alleen in de schaduw zit.

Wat kunt u doen om dit te voorkomen?

Zeker op warme dagen is het belangrijk om goed te blijven drinken. Bent u in bijvoorbeeld het park of speeltuin, roep dan uw kind regelmatig bij u om iets te drinken in de schaduw. Zorg er voor dat het drinken ook in zijn geheel word opgedronken en dat u even controleert of uw kind het niet te warm heeft.

Probeer uw kind aan te leren zoveel mogelijk vocht binnen te krijgen, leg uit waarom en dat het echt belangrijk is.  Zodat uw kind dit op een geven moment zelf gaat aangeven dat het dorst heeft.

Wilt u kind niet drinken? En geef het niet aan dat het dorst heeft? Neem dan fruit met veel vocht zoals aarbeien of een meloen of kies voor een waterijsje.

Hoe kunt u een oververhit persoon herkennen en wat kunt u doen?

De persoon die oververhit is

  • heeft last van zijn spieren in armen en benen (pas op voor flauw vallen )
  • heeft hoofdpijn en is misselijk
  • heeft een rode of bleke huid

Wat kunt u doen?

  • Breng de persoon direct naar een koele omgeving.
  • Geef de persoon een suikerhoudende drank, is de persoon suf geef hem dan niks te drinken om verstikking te voorkomen. Blijf te de persoon enige tijd versuft bel de arts.
  • Koel de persoon zo veel mogelijk, door bij bijvoorbeeld spierkramp tegen gas te geven aan de spieren en door gebruik te maken van natte hand doeken.

Online opvoedadvies :)

Profielfoto van Online opvoedadvies :)

Over Online opvoedadvies :)

Opvoedadvies helpt ouders met kleine en grote uitdagingen bij het opvoeden van kinderen in de leeftijd tot 12 jaar. Maandelijks schrijf ik nieuwe thema's, opvoedtips en veel voorkomende opvoedingsvragen. Wilt u graag een gratis opvoedadvies? Dat kan! Dm uw een vraag en binnen 24 uur ontvangt u een antwoord. Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en niets meer missen? volg dan @opvoedtip op het kenniscentrum. Als u blij bent met deze tips wil u deze dan delen via de bedankt knop boven aan het artikel? Dan kunnen ook anderen er hun voordeel mee doen. Dank u wel!

Geef een reactie