Zo nodig medicatie

1 Wat is het?

Zo nodig medicatie is medicatie die u inneemt als u een moment heeft veel stress of onrust. De medicatie is enkele keren op een dag voorschreven zoals oxazem en lorazepam. Dit zijn rustgevende medicijnen. Zo nodig medicatie is zoals het zegt voor als het moet!

2 Herkennen

De zo nodig medicatie is hetzelfde als de paracetamol voor pijn alleen als u pijn heeft. Gebruik u er een aantal op een dag raakt u imuum voor de stof en werk de paracetamol niet meer en moet er een sterkere variant van komen.

3 Behandeling

Bij een depressie met onrust zijn er vaak verschillende medicijnen nodig, die worden uit geprobeerd, om te kijken of het aanslaat. Het is meestal 3 of 4 verschillende en soms in combinatie. Voor alle rustgevende medicatie is er een wen fase, opbouwfase en een afbouwfase. Als dit niet juist gaat zijn de bijwerkingen enorm. Hoe vaker u veranderd van medicatie hoe lastiger het word om steeds de bijwerkingen aan te kunnen.

Het is een combinatie van bijwerkingen. Afkickverschijnselen van minder oxazepam. oxazepam staat bekent als een rustgevend middel. Het lichaam moet weer opnieuw wennen zonder dit medicijn. Bijwerkingen van de nieuwe medicatie, librium. Librium is een middel tegen angst en spanning. Deze heeft een andere samenstelling als oxazepam. Van oxazepam krijgt u 10 mg per dag van librium 5 mg. Dit is de helft aan dosis. De bijwerkingen kunnen aanvoelen als een griep of u voelt u zieker of u krijg juist meer bijwerkingen voor het medicijn waarvoor u het medicijn krijgt, in uw geval voor de onrust.

De nieuwe medicatie kan snel verlichting bieden of lijken dat het zo is voor een paar dagen. Daarna komt het te kort aan oxazepam terug. Het lichaam mist de stof en hierdoor krijgt u afkickverschijnselen. Zolang u voor langere tijd hetzelfde medicijn gebruikt en de dosis hetzelfde blijft u u minder last van bijwerkingen. Bij u lijkt oxazepam het beste te werken.

4 Gevolg

De zo nodig medicatie is vaak verslavend. Hierdoor wil u elke dag het zelfde maar is de stress of onrust minder als de eerste keer dat u het in nam. Vooral in het begin is lastig om een verdeling te maken over een dag. Dan komt het vaker voor dat u 16.00 door het aantal heen zit.

Waar komt de onrust vandaan?  Komt dit door gedachten/vol hoofd? Wat doet u als gedachten veel zijn? Of als u veel last heeft van stemmingswisselingen.Maak voor u zelf een activiteiten overzicht wat u kan doen bij onrust en maak een overzicht van de gedachten, bespreek deze met de psycholoog. Leer ze zoveel mogelijk los te laten.

Deze soort medicatie geven u rust, maar als er 1 stof minder word ingenomen kunnen de verschijnselen weer terug komen. Als de medicatie word afgebouwd komen de verschijnselen weer langzaam terug. Wanneer u stopt ,met het medicijn heeft u nog niet geleerd om te gaan met de depressie en onrust. Hierdoor heeft u geen handvatten om te handelen zonder medicijnen en is de kans op een terugval groter.

5 Plan

Stap 1 De medicatie alleen kan uw probleem met stress niet oplossen. De stress verminderd op de korte termijn, het moment van nu, niet voor de langere termijn. Hier heeft een activiteit nodig die u rust kan geven en een vaste structuur door op tijd op staan en een planning maken voor een dag.

  • Houd alle bijwerkingen van een week bij. Wat voelt u? Wat zijn de grote verschillen? Bespreek de extra bijwerken bij de psycholoog en huisarts. Door het bijhouden van bijwerkingen heeft u een beter overzicht van de werking en bijwerkingen en kan een medicijn beter worden aangepast. Nu u de medicatie heeft is er iets veranderd in goede en slechte dagen? Zijn er meer goede dagen?
  • Denkt u dat de dosis van uw medicijn niet kloppen overleg dit met uw psycholoog of arts. Zij kunnen u uitleggen over de dosis en de bijwerkingen. Als u te veel last heeft van bijwerkingen kunnen ze de dosis verlagen of een medicijn voorschrijven voor de bijwerkingen. Let op dat u niet te veel verschillende medicatie gaat slikken, deze hebben alle maal bijwerkingen en bij stop afkick verschijnselen en hierdoor voelt u zich uit eindelijk zieker. Schrijf alle vragen die u heeft over de medicatie op zodat u met het gesprek alle vragen kan stellen.

Stap 2 Maak een activiteitenplanning met 10 punten die u gaat doen als de stress te hoog op loopt. Als ik te veel stress kan ik ….. gaan doen. Hang deze op de deur en/of een zichtbare plek. Volg dagelijks de planning.

  • Probeer uw zinnen te verzetten door te gaan wandelen of door het van uw af te schrijven of het bespreekbaar te maken. Door er over te praten kan vaak opluchten. Door het van u af te schrijven verwerkt u de dag en kunt u het makkelijker loslaten.
  • Probeer voor u de medicatie in neemt ademhalingsoefeningen te doen en yoga. Het luisteren naar rustgevende muziek kan ook helpen. Vaak haalt dit al de toppunten van stress weg en voelt u zich al rustiger.

Stap 3 Probeer de zo nodig medicatie zo lang mogelijk uit te stellen of niet te nemen. Op het moment dat u ze nodig heeft uit een nood werkt het medicijn beter. Als u het medicijn zo door slikken is er geen moment dat u iets heeft als het te hoog op loopt

Stap 4 Wanneer neemt u de zo nodig medicatie? Houd een paar dagen bij hoe u zich voelde voor u het medicijn nam. Wat ging er niet goed? Had u alle activiteiten van de planning gedaan? Wat had u anders kunnen doen?

Stap 5 Het afkicken van een medicatie kan erg lastig en zwaar zijn, zeker als dit in combinatie gaat met nieuwe medicatie. Schrijf voor u zelf een duidelijk beeld op wat u verwacht van de medicatie. Vraag na welke bijwerkingen u kan verwachten. Probeer van te voren te bedenken wat u kunt doen als u veel bijwerkingen heeft bijvoorbeeld naar buiten of yoga oefeningen.