Zijn geestelijke stoornissen te genezen?

Er is geen duidelijk antwoord te geven op de vraag. Stoornissen kunnen worden behandeld en kunnen genezen,maar dit wel erg afhankelijk van welke stoornis het is en hoeveel last de persoon er van heeft. Daarnaast is het afhankelijk van de oorzaak die ervoor heeft gezorgd dat de persoon een stoornis heeft.

Geestelijke stoornissen zijn vaak lastig te verbeteren, het is zeer afhankelijk van de inzet van de persoon en de behandeling die de persoon krijgt. Als de persoon zich volledig inzet kan in combinatie met behandeling verbetering op treden. Als de persoon het probleem niet geheel duidelijk kan uit leggen en niet een goede hulpvraag kan stellen is het lastig in de behandeling en word het lastiger om verbetering te krijgen.

De trauma-gerelateerde en omgevings-gerelateerde, levensfase-gerealteerde stoornissen zijn vaak wel te genezen. Hierbij kan u bijvoorbeeld denken aan eetstoornissen, dissociatieve stoornissen, angsten en fobieën en vitale depressies. Van geestelijke problematiek komen personen vaak niet geheel af en blijven vaak last houden van restverschijnselen,zoals veel stress, onrust of hooggevoelig of moeite met het loslaten.

Een stoornis word aangepakt door gesprekken met hulpverlening en medicatie. Dit is bijna altijd in combinatie en zelden alleen gesprekken. In een behandelplan staat welke stappen u gaat volgen voordat de stoornis word verbeterd of stopt. Vaak word de hulp geboden door huisarts of GGZ. Er zijn ook alternatieven deze verlichten meestal de symptomen, zoals bijvoorbeeld lichttherapie, haptonomie, ECT.

De persoon moet zichzelf verbeteren,de hulpverlener is er alleen ter begeleiding en sturing. Een hulpverlener kan u geen garantie geven dat u van de stoornis afkomt,maar kan u alleen helpen en begeleiden in het proces voor verbetering.

Zo begint u:

Stap 1 Heeft u al een diagnose? Zoek informatie op internet over de diagnose en lees ervaringsverhalen van personen met dezelfde diagnoses. Dit zijn de praktijk voorbeelden met de gevolgen die de diagnose heeft en welke lastige punten u kunt tegen komen.

Stap 2 Deze vraag kunt u beter stellen aan de psycholoog of psychiater deze weet u situatie en uw psychische problematiek en kan voor u een goede schatting maken hoe groot de kans is dat u er weer boven op komt en wat de eventuele restverschijnselen zijn.

Stap 3 Wat kunt u zelf doen om de diagnose te verbeteren? Wat heeft u er voor nodig? Wat kan u helpen? Wie kan u hierbij helpen?

Waarschuwingen:

Wacht niet te lang met het zoeken van hulp voor de psychische problematiek, hierdoor verergerd de problematiek alleen maar en verkleint de kans op volledig herstel.

GGZ (Geestelijke Gezondheid Zorg)

De GGZ geeft u informatie , tips en adviezen over de geestelijke gezondheid. De geestelijke gezondheidszorg (ggz) is gericht op het voorkomen en/of verbeteren van psychische aandoeningen en stoornissen. bij de GGZ kunt u terecht voor het vinden van informatie over diagnoses, stappenplannen en het stellen van vragen.

Wij horen graag uw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.