Zelf beschadiging

1 Wat is het?

Wanneer de gedachten te hoog oplopen krijgt u vaak een vol hoofd. Hierbij ervaart u van te voren veel stress en onrust. Hoe hoger de gedachten op lopen hoe meer de gedachten uit het lichaam moeten in de vorm van snijden. Het snijden geeft vaak een beter gevoel dan de het gevoel van de gedachten.

In de loop van de tijd bent u dit gedrag gaan vertonen. Het is een verandering van uw gedrag geweest, wat enige tijd kan duren voor u het heeft afgeleerd. Alleen door consequent te zijn op uw gedrag, gevoel en uw actie kunt u het gedrag terug veranderen.

Vaak zijn het herinneringen die niet verwerkt zijn die te hoog oplopen zijn. Deze gaan vaak over nare gebeurtenissen uit het verleden en op het moment voelt u zich vaak machteloos of ziet u geen oplossing meer.

2 Herkennen

Het is belangrijk om in te zien dat het niet de juiste manier is om, om te gaan met emoties of gevoelens. Vaak ligt er een diepere achtergrond en oorzaak van een probleem. Het is vaak een opstapeling van problemen. De eerste stap naar een oplossing is het erkennen van het probleem en inzien dat het echt anders moet.

Vaak heeft snijden te maken met veel negatieve gedachten of uw hoofd die vol zit. Door dit te doen lijkt het of de druk even van de ketel is. Maar naar verloop van tijd komt de druk in uw hoofd weer terug en worden gedachten erger. De faalangst kan een gevolg zijn van dat u hoofd vol zit met gedachten en dat u zich hierdoor niet kan concentreren op uw werk. Alleen hulp bij faalangst zal u niet helpen beter in uw vel te zitten en om niet meer te snijden.

Het snijden in het lichaam kan erg gevaarlijk zijn, zeker als u dit vaker doet. Het geeft grote littekens op de huid. Het snijden in de huid is verslavend. Elke keer wilt u een bepaal gevoel of wilt u dat gedachten verdwijnen. Doordat het verslavend is is het niet zo makkelijk ermee te stoppen.

3 Behandeling

 • Vraag om een vaste diagnose, die behandeld kan worden. Het lijkt op een combinatie van borderliner met depressie en suïcidale gedachten. Hier kunt u niet zonder hulp van af komen. De anti depressiva kunnen de gedachten dempen, maar naar verloop van tijd raakt u gewent aan het medicijn en werkt het minder goed. Meestal word dan de dosis van het medicijn verhoogt. Zodat het weer is als de eerste dagen van het gebruik.
 • Maar alleen medicatie helpt niet. Het is een verandering in uw gedrag emoties en levensstijl. Door zaken anders te benaderen heeft u minder vaak negatieve gedachten. Bij beschadiging zit u vast in een patroon, als het niet goed gaat gaat u dit doen, u ziet op dat moment geen uitweg om iets anders te doen. Hierbij kunt u hulp krijgen van een psychiater als dit voor hem duidelijk is.
 • Het snijden hoort vaak bij de diagnose borderliner en/of persoonlijkheidsstoornis. Het is belangrijk om de diagnose te laten vast stellen. Dit kunt u doen bij de ggz. Zij kunnen u ook begeleiden in het proces. Deze problematiek kunt u niet alleen oplossen en is belangrijk hulp te vragen.
 • Neem contact op met 113

4 Gevolg

De strijd die u dagelijks voert is erg zwaar en moeilijk. Het maakt dat u leven steeds meer afneemt en u dagelijkse activiteiten steeds minder worden. Door steeds na te denken over het niet meer willen leven, krijgt u de gedachten van snijden en aanrijden. Hierdoor bent u meer bezig met het niet meer willen dan met vooruit gang in de toekomst. Dit patroon moet u proberen te doorbreken.

5 Plan

 1. Wat is de oorzaak dat u bent begonnen? Is er iets naars gebeurt? Is het u te veel? Heeft u veel negatieve ervaringen? Probeer er achter komen waarom u bent begonnen. Schrijf het duidelijk op en bespreek dit met de huisarts.
 2. Houd een dagboek bij hoe vaak u dit doet. Op welke momenten is dit? Hoe voelt u zich? Wat waren de gedachten? Hoe meer u bewust bent van de gedachten hoe beter u de gedachten kunt aanpakken en hoe beter u kunt vermijden te snijden. Maak een overzicht van wat u leuk vind en wat u hiervoor nodig heeft. Maak gebruik van het crisisnoodplan om negatieve gedachten te verminderen.
 3. Personen die zich zelf snijden hebben een verlaagt zelfvertrouwen en zelfbeeld. Vaak is deze negatief en minderwaardig. Verbeter u zelf vertrouwen en uw eigenwaarde, door een cursus te volgen voor zelfvertrouwen of een zelfverdedigingssport te gaan doen
 4. Waarom wilt u worden aangereden? Waarom wilt u niet meer leven? Wat is er gebeurt? Wat maakt het zo erg? Maak een duidelijk overzicht van waarom deze gedachten er zijn en waarom u dit wilt. Houd dit voor minimaal een week bij. Hoe vaak komen dezelfde gedachten op? Wat is de oorzaak van deze gedachten? Hoe kunt u deze gedachten verminderen
 5. Waarom wilt u snijden? Wat zijn de gedachten? Waaraan kunt het herkennen dat dit gaat gebeuren? Wat gebeurt er als u het niet doet? Veranderd dan uw stemming? Krijgt u stress? Of is het dwang handelen? Maak een duidelijk beeld over hoe en waarom u dit doet. Hoe beter u het beeld heeft hoe makkelijker u een oplossing kunt vinden. Maak dit bespreekbaar. Houd zo veel mogelijk de methodes van deze website bij voor een duidelijk beeld.

Veranderen

 • Wat kunnen alternatieve zijn voor het snijden? Bijvoorbeeld actief bezig zijn, gedachten van u afschrijven, sporten, puzzelen enz. Bedenk zoveel mogelijk alternatieven en maak hier een activiteiten lijstje van en hang deze op een zichtbare plek. Als de gedachten op komen loopt u een voor een het lijstje af. Het word dan steeds makkelijker iets anders te gaan doen en het word een gewoonte.
 • Ga op een (vecht) sport om uw energie en negatieve gedachten te verminderen. Door actief te sporten denkt u niet na over problemen. Door dit steeds langer te laten duren verminderen de negatieve gedachten en krijgt u meer ruimte na te denken over andere zaken. Probeer daarnaast regelmatig yoga te doen om uw rust te vinden, dit is in het begin erg lastig en lijkt onmogelijk maar naar een paar keer vind u steeds makkelijk uw rust.
 • Schrijf alles van u af, tot u niet meer kan schrijven of niks meer weet. Hierdoor word u hoofd leger en kan u het makkelijker positiever volhouden. Bedenk voor negatieve gedachten, positieve dingen, dit is lastig maar is een kwestie van regelmatig oefenen.

Vraag hulp

 • Ga in gesprek met de psychiater over uw medicatie. Wat vind u ervan? Wat zou anders moeten? Vraag of het mogelijk is de medicatie te verhogen of om andere medicatie. Let hierbij wel op dat u bijwerkingen kunt krijgen van het verhogen, het afkicken en het opnieuw starten van andere medicatie.
 • Second option bij een psychiater. Vertel hier uw verhaal op nieuw en laat een diagnose stellen zodat u in behandeling kan voor uw problematiek. Neem een dagboek mee met de signalen, gedachten en zoveel mogelijk informatie over hoe u zich voelt. Wat zijn uw wensen, maak deze bespreekbaar.
 • Heeft u hulp bij de huisarts gevraagd? Deze heeft een geheimhoudingsplicht en mag geen informatie doorgeven aan uw ouders. Daarnaast kan u worden doorverwezen naar de GGZ, het gene wat u omschrijft heeft veel te maken met een borderliner. Door gesprekken en hulp te vragen kunt u dit onder controle krijgen.
 • Ga op zoek naar lotgenootgroepen of forums over borderliner en hoe mensen omgaan met snijden en hoe ze dit hebben aangepakt. Stel vragen aan deze mensen, zij kunnen uit ervaring vertellen hoe het is om te stoppen.

6 naasten

 1. Maak de actie bespreekbaar met naasten en of personen die u uw verhaal toevertrouwd. Door het bespreekbaar te maken verwerkt u al een deel van de gedachten en het trauma van het snijden. Vraag naasten wat ze voor u kunnen betekenen.
 2. Maak een crisisnoodplan voor het geval dat u wilt gaan snijden.Met dit plan heeft u 4 stappen waarin u weer tot rust komt.