Zelf beschadiging behandeling

3 Behandeling

Vraag om een vaste diagnose, die behandeld kan worden.

  • De anti depressiva kunnen de gedachten dempen, maar naar verloop van tijd raakt u gewent aan het medicijn en werkt het minder goed. Meestal word dan de dosis van het medicijn verhoogt. Zodat het weer is als de eerste dagen van het gebruik.
  • Maar alleen medicatie helpt niet. Het is een verandering in uw gedrag emoties en levensstijl. Door zaken anders te benaderen heeft u minder vaak negatieve gedachten. Bij beschadiging zit u vast in een patroon, als het niet goed gaat gaat u dit doen, u ziet op dat moment geen uitweg om iets anders te doen. Hierbij kunt u hulp krijgen van een psychiater als dit voor hem duidelijk is.
  • Het snijden hoort vaak bij de diagnose borderliner en/of persoonlijkheidsstoornis, er is geen losse diagnose voor. Het is belangrijk om de diagnose te laten vast stellen. Dit kunt u doen bij de ggz. Zij kunnen u ook begeleiden in het proces en hun een behandeling aanbieden. Deze problematiek kunt u niet alleen oplossen en is belangrijk hulp te vragen.

Het is belangrijk een alternatief te bedenken

  • die u op de momenten dat u dit wilt gaan doen kunt inzetten en gaat inzetten. Door het achter wegen te laten, niet meer over te denken en het niet te proberen, het steeds langer uit te stellen word het makkelijker een betere weg te vinden.
  • Zoek alternatieven in bijvoorbeeld een ijsklontje tegen uw pols, een elastiekje. Of op een andere manier in afleiding door te gaan sporten en bewegen. Zoek iets dat bij u past en u rust geeft.

Maak een crisis noodplan.

  • Met 4 punten die u kunt gaan doen wanneer u in crisis bent. Leg een telefoonnummer klaar en weet welke stappen u kunt nemen om eens rustig te worden .
  • Hoe kunt u een crisis herkennen en het moment voor u begint met snijden? Hoe voelt u zich dan? Welke gedachten zijn er? Hoe komt het dat het perse moet? Wat gebeurt er als u het niet doen? Voelt u zich dan anders?
  • Probeer zoveel mogelijk inzicht te krijgen in de oorzaak van de problematiek, uw gevoel en wat u hieraan kunt veranderen. Er zijn altijd mogelijkheden om het anders te laten zijn.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.