Zakgeld

1 Wat is het?

Zakgeld is een manier van spelenderwijs leren omgaan met geld. De Gezinsbond en Nibud gegeven aan dat kinderen zo vroeg mogelijk moeten starten met het leren van de waarde van geld, door vanaf zes jaar zakgeld te geven.

Minder ervaring met briefgeld en munten

Vroeger hadden kinderen meet ervaring met munt en briefgeld dan tegenwoordig. dit komt omdat zakgeld en/of kleedgeld word gestort op een rekening en ze ouders vaak zien betalen  met een bankpas. Om de kennis te bevorderen van de waarde van het geld is het verstandig ze regelmatig cash zakgeld te geven.

Hoe consequent bent u met het geven van zakgeld?

Samen met u zoon bent u aan het winkelen. Na een hele dag inkopen hebben gedaan komt u uit in de speelgoedwinkel. Daar ziet u zoon een leuke Lego en wil deze graag hebben, maar helaas heeft hij hij zijn zakgeld al uitgegeven. Hoe consequent bent u als u zoon toch nog het ene artikel wilt, maar zijn zakgeld is op? Bent u voorbereid op de reactie: “Ik krijg ook nooit wat”?

Mag ik het dan voor deze ene keer? Ik krijg ook nooit iets?

Ook voor een keer is het niet goed om het product als nog te kopen. Ga niet over stag, hierbij is het belangrijk dat u consequent bent en het niet zielig vind. Op=op! Het kind moet leren van een vaststaand bedrag rond te komen.

Ik krijg ook nooit, iets is een manier om u als nog over te halen. Hij weet dat het niet zo is en dat hij vaak genoeg iets krijgt. Ga daarom ook niet in op dit gedrag. Door het negatieve gedrag om te draaien naar iets positiefs veranderd het gedrag. Leg uit wanneer het product wel gekocht kan worden. Bijvoorbeeld als je zakgeld voor 2 maanden spaart kan je wel kopen. Het is een leerproces als u het als nog koop of het geld leent,  leert u zoon er niks van.

Wanneer u het product wel koopt is de kans groot dat u zoon dit bij de volgende keer winkelen dit opnieuw gaat proberen en de situatie zich blijft herhalen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.