WWB verhuizen

Heeft u een bijstandsuitkering en gaat u verhuizen?

  • Het kan zijn dat uw uitkering hierdoor verandert of stopt. Geef uw verhuizing daarom altijd door aan de gemeente. Het ligt aan uw nieuwe gemeente, woon- of gezinssituatie of u uw uitkering blijft ontvangen.
  • Als u binnen de gemeente verhuist, moet u uw verhuizing maximaal 4 weken vóór of uiterlijk 5 dagen na uw verhuizing doorgeven aan de afdeling Publiekszaken van de gemeente. Geef uw nieuwe adres en woonsituatie ook door met het wijzigingsformulier. Stuur daarbij een kopie van uw nieuwe huurcontract mee.
  • Wanneer u verhuist binnen de gemeente zijn er geen gevolgen voor uw uitkering. Wanneer er een verandering in uw leefsituatie is, zoals een echtscheiding, kan dit gevolgen hebben voor uw recht op bijstand.
  • Het verhuizen buiten uw gemeente is niet mogelijk met behoud van een uitkering. In de nieuwe gemeente kunt u een nieuwe bijstanduitkering aanvragen, dit kan pas op het moment dat u er ook daadwerkelijk woont. Zolang u nog in uw huidige huis woont, moet u de bijstand aanvragen in die gemeente.
  • Verhuizen naar het buitenland Als u naar een andere gemeente of naar het buitenland verhuist, moet u uw uitkering bij de gemeente laten stopzetten vanaf de datum dat u verhuist, Een voorwaarde voor een bijstanduitkering is dat u woonachtig bent in Nederland. Neem hiervoor contact op met de Klantenservice SZW. Zo voorkomt u dat u geld moet terugbetalen.
  • Verhuizen vanuit het ouderlijk huis, op kamers vanwege een studie Het verhuizen vanuit het ouderlijk huis, of op kamers kan gevolgen hebben op uw recht op een uitkering voor zowel het gezin en uw kind die verhuist. Doordat uw kind het huis verlaat kan het zijn dat de bijstand van het gezin word verlaagd en de bijstand van uw kind iets meer word.