WWB erfenis

Mijn moeder is overleden in juli 2017, door veel regelzaken kan ik nu pas bij de erfenis. Ik wil niet terugbetalen tot juli 2017 plus een boete. Ik had toen geen inkomsten en heb mijn bijstand aangehouden. Hoe kan ik de bijstand opzeggen zonder vervelende vragen?

Wat is het?

Vervelende vragen gaat u zo ie zo krijgen. De uitkering kunt u niet 1 2 3 opzeggen en het zal lastig voor u worden om dit als nog goed te regelen. Er zijn een aantal dingen fout gegaan die u eerst moet afhandelen.

Bij een bijstandsuitkering heeft u de plicht om elke inkomsten door te geven zo ook de erfenis. Naar de inkomsten is er ook een inlichtingsplicht,waar u elke verandering van de situatie moet doorgeven. Toen u moeder vorig jaar kwam te overlijden moest u die week, dit door geven aan uw klantmanager. Doordat dit niet is gedaan heeft u niet voldaan aan de verplichtingen die de bijstand voorschrijft.

U geeft aan dat u het geld hard nodig had, omdat u zelf geen inkomsten had. Wanneer u het had doorgegeven, had u met uw klantmanager een afspraak kunnen maken dat de uitkering zou lopen tot de dag van vandaag. En dat u vanaf vandaag gaat leven van de erfenis. Doordat u toen geen inkomsten had, had u de uitkering kunnen behouden voor de tijd dat het nodig was, omdat u niet bij uw erfenis kon. U had in deze periode recht op een lening vanuit de bijstand, die als de erfenis binnen is, u moet terug betalen.

De erfenis die u krijgt kan gezien worden als inkomsten als dit een geld bedrag is, bestaat de erfenis uit bijvoorbeeld een huis dan word het gezien als vermogen. Dan moet u eerst het huis verkopen en met dit bedrag leven voor u weer recht heeft op een uitkering. Had u nog schulden staan dan worden deze afbetaald met het bedrag van het huis, is het bedrag dat overblijft hoger dan de vermogensgrens van de bijstand dan heeft u geen recht op een bijstand.

Nu word het verzwijgen van de erfenis gezien als fraude, de kans is groot dat u het gehele bedrag moet terug betalen vanaf juli 2017 tot heden. Daarnaast zal uw uitkering stop worden gezet omdat u tegen de regels in heeft gehandeld en zaken heeft verzwegen. Omdat het fraude is krijgt u een boete van de sociale dienst.