Wordt je moe van antipsychotica?

Wat is het?

De werkzame stof van anti depressiva, zoals citalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline, zorgt ervoor dat de gedachten afnemen en u meer rust in uw hoofd ervaart. Vaak in het begin na de start van de medicatie zijn de bijwerkingen erger en nemen na 2 a 3 weken af. De medicatie heeft enige tijd nodig om echt werkzaam te zijn. Het hoofd als het ware verdoofd. De stof zorgt dat u stemming en emoties makkelijker hanteerbaar worden. Dit zorgt ervoor dat u vaak meer vermoeid bent met deze medicatie.

Zo begint u:

Stap 1 Onderzoek of u meer vermoeid bent door de medicatie of dat het ligt aan iets anders zoals gedachten die u wakker houden, het piekeren. Zijn er nog andere dingen die u wakker houden? Hoe voelt u zich overdag? Bent u overdag actief? Schrijf zoveel mogelijk de gedachten van uw af en beweeg zoveel mogelijk voor het stimuleren van een goede nachtrust. Houd dagelijks het schema slapen bij om te kijken of u voldoende nachtrust heeft.

Stap 2 Hoe lang houden de klachten al aan? Wat staat in de bijsluiter over de vermoeidheid? Is het een bijwerking en hoe lang houden deze aan? Hoe vermoeid bent u overdag en hoeveel erger is dit geworden? Beïnvloed het uw dagelijks leven? Probeer het voor u zelf zo duidelijk mogelijk te krijgen van de signalen en bijwerking en bespreek deze met de arts.

Stap 3 De hoogte van de medicatie kan te hoog zijn en dat u hierdoor meer vermoeid bent. Niet iedereen reageert hetzelfde op dezelfde dosis. Maak de dosis bespreekbaar met uw behandelaar en/of apotheek. Leg uw signalen en bijwerkingen uit, zodat de dosis beter kan worden afgestemd.

 


Adriana

Adriana

Ik ben sinds 2002 gediplomeerd helpende hier deel ik mijn artikelen over de gezondheid.