Woede aanvallen

Mijn dochter heeft vaak last van woede op school,  dan is het vaak met alle gevolgen van dien zoals slaan, bijten, krabben. Ook haalt ze heel de klas overhoop, door kasten leeg te halen en alles op de grond te gooien. De woede aanvallen duren regelmatig erg lang. Ik heb haar al regelmatig van school gehaald. Ik weet me geen weg meer met de woede aanvallen. Op dit moment heeft mijn dochter nog geen diagnose.

Wat is het?

Woedeaanvallen kunnen meerdere oorzaken hebben. Aanvallen kunnen komen door zaken die niet zijn afgesloten of niet zijn verwerkt. Wanneer uw kind hieraan word herinnerd krijgt het zoveel prikkels dat het direct van 0-100 gaat, 0 is niks aan de hand 1 seconde later 100 top niveau woede. Dit worden ook wel stemmingswisselingen genoemd.

Uit uw verhaal heeft uw kind het lastig in de klas. Door het gedrag zit hij alleen in een klas en komt hierdoor tot rust. Hierdoor lijkt het dat het te druk is in de klas en dat uw kind is overprikkeld. Hiervoor heeft uw kind nog geen manier geleerd om dit te erkennen en te kunnen veranderen, uw kind is zoveel geprikkeld dat het woede naar boven brengt.

Aanvallen kunnen kortdurend tot enkele uren. Heel vaak krijgen kinderen last van hoofdpijn. De druk in het hoofd neemt toe. Hoe meer druk hoe erger de aanval. Hierom is belangrijk de aanval signalen te herkennen en dat ze zo kort mogelijk doen.

Wat u nodig heeft:

 • signalen
 • alternatief
 • hulp zoeken

Zo begint u:

 1. Signalen woedeaanvallen thuis, school? Wat gebeurt ervoor? Hoe kunt u de aanvallen erkennen? Heeft u deze ook thuis? Let zoveel mogelijk op de signalen die u op vangt, bespreek deze met de leerkracht. Welke signalen ziet de leerkracht? Herkent u deze signalen?  Hoe vaak komen de aanvallen voor? Neem een algemene lijst met signalen en kijk welke signalen bij uw kind van toepassing zijn.
 2. Waarom gillen, slaan, schoppen? Heeft uw kind vol hoofd of is het te druk in de klas? Wanneer het druk is in de klas of te veel indrukken maken kan het voor uw kind te veel prikkels geven en hier weet u op dat moment niet  wat te doen. Probeer een geluiddempende koptelefoon zodat de geluiden minder hard binnen komen, spreek hiervoor een regeling af met de leerkracht.
 3. Is de klas te groot? In een kleine klas op speciaal onderwijs kan voor kinderen helpen om de beter te worden ondersteund hierin. Op het gewone onderwijs kunt u kijken of het mogelijk naar een andere klas te verhuizen.
 4. Zoek hulp Vraag hulp bij jeugd GGZ en vraag ondersteuning voor de aanvallen. Hiervoor heeft u een verwijzing van de huisarts nodig. Probeer of het mogelijk is om remail theacher mogelijk is die u kind in de klas of op de praktijk kan ondersteunen of andere ondersteuning op school. Vraag de arts om een diagnose en om advies.
 5. Omgaan met overprikkeling Probeer uw kind aan te leren een manier aan te leren om anders met de woede om te gaan. Bijvoorbeeld het slaan op een kussen of door het doen van ademhalingsoefeningen. Wanneer de leerkracht de signalen erkent kan ze uw kind aanspreken waardoor uw kind een manier leert om het te bespreken en hierdoor zal uw kind dit later makkelijker zelf doen.
 6. Leg zoveel mogelijk de aanval van uw kind uit aan uw kind door gebruik te maken van pictogrammen. Zodat u de plaatjes erkent er deze zelf kan toepassen en u kan aangever waar de buit is. Dit kan ook met een woede thermometer

Het verwachte resultaat:

Door het stappenplan te volgen heeft u meer inzicht in de aanvallen en de signalen. Wanneer u deze weet, weet u een manier om deze aan te pakken

Tips:

 • Zoals u het omschrijft lijkt het op autisme, wanneer u een diagnose heeft kunt u een vergoeding aan vragen voor hulp op school of thuis bij de gemeente.
 • Laat uw kind zijn woede afreageren door bijvoorbeeld vechtsport of krachtsport, hier leert uw kind zijn emoties en gevoelens meer in balans te houden.

Waarschuwingen:

 • Pak zo snel mogelijk de aanvallen aan, door te wachten worden de aanvallen vaker en erger.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.