werknemers met geldzorgen

Wat is het?

Werknemers met geldzorgen komt vaak voor, maar het is niet altijd duidelijk zichtbaar voor collega’s of werkgever. Geldzorgen bij werknemers hebben niet altijd dezelfde signalen, dit verschild per persoon en hoe de persoon hiermee om kan gaan.

Wat u nodig heeft:

 • Signalen van geldzorgen voor werknemers
 • Een goed beeld van de persoon

Zo begint u:

 1. Hoe herkend u een persoon met geldzorgen? Hoe veranderd het gedrag van de persoon? Welke signalen heeft u om aan te nemen dat de persoon geldzorgen heeft? Heeft de werknemer stemmingswisselingen of een verminderde emotiecontrole?
  1. De persoon heeft meer last van stress of onrustig gedrag. Het gedrag veranderd aan de hand van de ernst van de financiële problemen. Dit kan zich uiten in druk gedrag alsof de persoon adhd heeft of de persoon is juist meer op de achtergrond en trek zich meer terug uit gesprekken.
  2. De persoon gaat vaker zaken vergeten en vind het lastig zich te houden aan de gemaakte afspraken om bijvoorbeeld op tijd aanwezig te zijn.  In het werk zitten vaker of meer fouten.
  3. Meer moeite met zich te concentreren en hierdoor meer moeite met lezen, schrijven of telefonisch contact. Door de geldzorgen slaapt de persoon minder goed en is overdag op het werk meer vermoeid.
  4. Minder overzicht over het plannen van taken in het dagelijks leven en op het werk, hierdoor is het werk minder georganiseerd.
  5. De persoon meld zich vaker ziek met reden stress/hoofdpijn, griep. De verschijnselen van burn-out klachten.
  6. Voorschot vragen op loon of vakantiegeld. Bij collega’s vragen om geld te kunnen lenen. Of vaker overwerken en extra uren maken.
  7. Lunch in de kantine , word eten meenemen of maaltijden overslaan
  8. Bij beginnende geldzorgen zal de persoon het eerst ontkennen dat het geldzorgen heeft en kan het makkelijk zelf oplossen. De persoon ontkent het probleem en de oorzaak hiervan en neemt vaak een afwachtende houding aan.
  9. Uitstelgedrag
 2. Hoe kunt u het aan de persoon vragen? Wanneer en hoe gaat u dit doen?
  1. Wanneer u vermoedens heeft van geldzorgen, plan een moment dat u hier rustig met degene over kan praten.
  2. Leg de persoon uit waarom u denk dat hij geldzorgen heeft, aan de hand van de signalen die u heeft opgevangen en stel daarna de vraag.
   1. Reageert de werknemer op de geldzorgen, stel de werknemer gerust door aan te geven dat er meer werknemers met geldzorgen en dat de werknemer niet de enige is. De geldzorgen kunnen zorgen voor andere problematiek en effect hebben op de werkprestatie. Door een opening te vinden kan het probleem besproken worden en gezocht worden naar een mogelijke oplossing.
   2. Geef de werknemer aan dat het altijd bij u kan aankloppen wanneer de zorgen vergroten of als er nog vragen zijn.
 3. Wat kunt u doen om de persoon te ondersteunen of te helpen? Welke hulpverlening zou u adviseren?
  1. Wanneer de persoon u vertrouwd en andersom kunt u samen een plan schrijven voor het budget en voor de schulden.
  2. Heeft de persoon moeite met het op orde houden en uitkomen met het budget, dan zou een budgetcoach kunnen helpen.
  3. Heeft de persoon schulden, dan kunt u schuldsanering of bewindvoering adviseren.

Het verwachte resultaat:

Door de signalen van geldzorgen te herkennen en erkennen kunt u de werknemer helpen met het vinden van een oplossing voor de geldzorgen. De werknemer voelt zich gehoord en begrepen en weet wat het kan doen om de geldzorgen te verminderen en weet hoe het gezondheidsproblematiek kan verminderen, waardoor de werknemer zich beter gaat voelen en beter kan presteren.

Tips:

 • Is er beslag gelegd op het loon, dan is het zeker dat de persoon geldzorgen heeft en grote financiële problematiek.

Waarschuwingen:

 • Wanneer een werknemer te lang met geldzorgen blijft rondlopen, gaat de gezondheid van de persoon achteruit. De werknemer krijgt lichamelijke klachten of een vorm van burn-out klachten.
 • Van geldzorgen kunt u schouder en nek klachten krijgen ofwel vastzittende spieren, ook kan er psychische problematiek optreden. Deze is lastig te behandelen als stress blijft rondom de geldzorgen.
 • Door de geldzorgen gaan mensen piekeren, dit kan ervoor zorgen dat ze minder goed kunnen slapen of niet slapen. Hierdoor zijn de mensen vaak vermoeid overdag en zijn meer prikkelbaar dan anders. Het gevaar van langere tijd niet slapen is dat de mensen chronisch vermoeid worden, de concentratie achteruit gaat en dat de persoon steeds moeilijker kan functioneren.
Vond u het artikel intressant? Deel het artikel en volg soebar.nl dan op
0

Lees verder

Soebar.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar werkbalk