Wat zijn de restklachten van een PTSS?

Wat zijn de restklachten van een PTSS?

Een trauma kunt u aanpakken en verbeteren, bij een PTSS is genezing niet mogelijk, het doel is om te leren om te gaan met de signalen. De restklachten van een PTSS zijn afhankelijk van de ernst van de PTSS en hoe deze word behandeld. Daarnaast hoelang u de PTSS heeft en hoeveel last u ervan heeft.

Een trauma dat word behandeld met EMDR kan ervoor zorgen dat het beeld van het trauma vermindert. In het begin van het trauma staat dit beeld vooraan na een behandeling ligt het meer op de achter grond. Een beeld kan niet helemaal gewist worden, het kan nog vaak terug komen in bijvoorbeeld de slaap, op dat moment word een deel van het beeld of filmpje afgespeeld.  Dit kan opnieuw zorgen voor extra stress, slecht slapen of overdag veel piekeren.

Hooggevoelig

Een persoon met een behandelde trauma blijft extra gevoelig voor prikkels, stress en geluid. De persoon is hooggevoelig en kan regelmatig overprikkeld raken. Bijvoorbeeld bij een gebeurtenis die lijkt op de situatie. Een persoon met PTSS is hooggevoelig en krijgt chronische stress en kan hierdoor andere lichamelijke problematiek krijgen.

Emoties

Een persoon die Emdr heeft gedaan met goed resultaat, blijft gevoelig voor stemmingswisselingen en is hierdoor nog regelmatig prikkelbaar. De schommelingen nemen vaak af. Een persoon is angstig en heeft last van onverwachte dingen zoals een dicht vallende deur.

Personen met PTSS krijgen sneller last van stress of een bui, bijvoorbeeld bij het kwijt zijn van spullen en deze niet terug kunnen vinden kan een bui komen. Personen controleren vaker of ze wel alles bij hebben, ze weten dat ze het bij hebben, maar in hun hoofd blijft de vraag of ze het wel bij hebben. Zo kan het voorkomen dat iemand 20x de huissleutels zoekt, voordat hij naar buiten gaat. Personen willen graag gewoon leven, maar de problematiek van de PTSS zorgt ervoor dat de personen meer zaken vermijden en vaker en langer thuis zijn of een veilige plek zoeken. Wat kan leiden tot vereenzaming.

Verhoogde kans

De kans blijft verhoogt op een burn-out en depressie. Het is belangrijk om een goede balans te vinden in het dagelijks leven om dit te voorkomen.

Komt het beeld terug?

Zet de gedachten aan de kant. De hersenen kunt u zien als kleine kamers met deuren ervoor. In de kamers staan kisten met kettingen en sloten. Stop het beeld in de kist. Draai alle kettingen om de kist en bevestig alle sloten. Het beeld kan nooit meer uit de kist.

Dit geeft overdag meer rust, u denkt er minder over na en hoe verder het beeld na de achtergrond zakt. Door dit regelmatig te doen blijven de gedachten langer weg.

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.