Wat zijn de gevolgen van pesten?

De gevolgen van pesten kunnen zeer ernstig zijn. Dit heeft vaak te maken met de duur van het pesten. Het pesten stopt meestal niet na 1 dag. Hoe langer de persoon word gepest hoe hoger de schade is.

De psychische gevolgen kunnen zijn:

Vaker emotioneel zijn tot zeer extreem emotioneel. Stemmingswisselingen van boos gedrag naar agressief. De gepeste is vaker somber en heeft last van depressieve periodes. De gepeste kan het leven moeilijker aan en heeft vaker negatieve gedachten gedachten uit het leven te stappen.

Allerlei angsten, zoals bijvoorbeeld het hebben van pleinvrees. Angst om naar school te gaan om weer gepeste worden. Vaak worden schooluren gemeden en spijbelend het kind. Door de regelmatige angst en paniek kan er een paniekstoornis ontstaan. De persoon heeft last van faalangst, de gepeste durft hierdoor niet zijn eigen mening te geven en voor zich op te komen. Omdat de gepeste bang is om uitgelachen te worden of iets verkeerd te zeggen.

De gepeste geloofd wat de pester over de gepeste zegt. De gepeste geeft zich over aan de pester in de gedrag en gedachten en gevoel. De gepeste heeft hier heel de rest van het leven last van. De persoon loopt hier vaak een trauma van op. Wanneer deze niet word behandeld is de kans op een PTSS groot. De gepeste heeft een verhoogde kans op psychiatrische ziekten (DSM 1V) zoals: persoonlijkheidsstoornissen, manisch depressief, (dwang)neuroses, psychoses en fobieën.

De gepeste kan zichzelf pijn gaan doen (automutilatie), bijvoorbeeld door zichzelf te gaan snijden zoals bij de diagnose borderliner vaak voorkomt. De persoon heeft hierop een verhoogde kans. De pijn van het pesten moet letterlijk uit het lichaam.

Vermoeidheid door minder goede nachtrust, veel piekeren en nachtmerries.

De sociale gevolgen kunnen zijn:

Moeite met het aangaan en het behouden van een relatie. De persoon vind het lastig om nieuwe contacten te maken en is bang om teleurgesteld te worden door de nieuwe contacten. Dit maakt de persoon onzeker en zal hierdoor minder snel nieuwe contacten aan gaan.

De gepeste heeft minder vertrouwen in de samenleving en in personen. De gepeste geloven mensen minder snel op hun woord en is het meer eerst zien dan geloven. Vaak geloven gepeste niet dat andere personen menen wat ze zeggen. De gepeste is onzeker en heeft weinig zelfvertrouwen en gaat hierdoor vaker dingen vermijden. De persoon voelt zich vaak buitengesloten en minder dan andere personen.

De persoon krijgt een stilstand in het leven en maakt zelden stappen in de toekomst. Een nieuwe stap is voor een gepeste erg lastig. Wanneer de gepeste gaat werken word er vaak nog veel last van het pesten ervaren. De persoon heeft meer moeite contacten te leggen, heeft last van faalangst, of om nee te zeggen. De persoon vind feedback vaak lastig om mee om te gaan.

De persoon heeft een verhoogd risico op een sociaal isolement doordat de gepeste minder sociale contacten heeft en vaker thuis is omdat dit beter voelt. De persoon voelt zich zeer regelmatig eenzaam. De gepeste voelt zich vaak minderwaardig, minder belangrijk.

De gepeste word de pester. Het gene wat is aangedaan gaat de persoon zelf doen bij een ander.

Moeite met intimiteit en seksualiteit. Dit heeft alles te maken met het aangeven van grenzen van wie u werkelijk bent

De lichamelijke gevolgen kunnen zijn:

Fysieke klachten, psychosomatische klachten. De gepeste heeft vaker last van psychosomatische klachten, zoals hoofdpijn, stress, onrust, slaapproblemen, buikpijn, bedplassen en vermoeidheid. Door de hoeveelheid stress is de kans groot op een burn-out.

De houding van de gepeste veranderd naar meer verkrampt lopen of lopen zoals de persoon zich voelt.

Door de stress heeft de persoon een verhoogd kans op eet problematiek als anorexia en boulimia. Vaak heeft dit ook een verband met het minderwaardig voelen en het verminderde zelfbeeld. Door de stress gaat een persoon sneller emotie eten.

De gepeste vind zich zelf vaak minder belangrijk. De persoon kan beter voor een ander iets doen, dan voor zichzelf. Vaak vergeet de persoon zichzelf en gaat zich zelf meer wegcijferen en zich zelf steeds minder verzorgen.

Als gevolg van geweld bij pesten kan een persoon lichamelijk letsel oplopen. Dit kan tot gevolg hebben dat de persoon bijvoorbeeld een hersenafwijking krijgt.