Wat zijn de gevolgen van langdurige geluidsoverlast?

Wat is het?

De gevolgen van burenoverlast worden vaak niet overzien en erkent voor het slachtoffer. Vaak word er niet bij stil gestaan hoeveel leed het veroorzaakt voor het slachtoffer. Tot mijn grote verbazing is dit artikel over de gevolgen op lange termijn van burenoverlast het eerste artikel volgens google. Hier word weinig tot niet over gesproken, er lijkt een taboe op te zitten. De meest voorkomende oplossing bij burenoverlast is dat het slachtoffer moet verhuizen.

Vaak word er geen link gelegd tussen de problematiek van het slachtoffer en de overlast. De persoon heeft stress en dat moet worden aangepakt, in behandeling en medicatie, in plaats van de dader aan te pakken en de overlast te stoppen. Hierdoor krijgt het slachtoffer hulp voor de stress maar de overlast van de dader blijft, dus het echte probleem is niet opgelost en is dus niet nuttig.

Artikel over burenoverlast gaan vaak over hoe u de overlast kunt oplossen en waar u hulp kunt zoeken. De artikelen hebben zelden een klein stukje over het leed voor het slachtoffer, wat het met het slachtoffer doet op de lange termijn. Veel signalen zijn logisch zoals minder slapen of verminderde eetlust voor de korte termijn van 1 jaar. Maar wat zijn de gevolgen naar 5 jaar voor uw gezondheid?

Wat zijn de gevolgen van burenoverlast op de lange termijn?

In het artikel zijn we uitgegaan van burenoverlast die dagelijks word gedaan voor 5 jaar of meer. De lange termijn van buren overlast heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid van het slachtoffer die dagelijks de overlast moet aan horen.

 • overmatige gevoeligheid, snel prikkelbaar, stemmingswisselingen
 • overmatige stress, paniek, angst kan lijden tot chronische stress
 • regelmatig hoofdpijnen tot migraine tot chronische hoofdpijn
 • regelmatig hartproblematiek en ademhalingsproblematiek
 • verstoord eetpatroon, veel afvallen door stress/verminderde eetlust of veel aankomen door eetbuien, blijvend slecht eetpatroon
 • slaapproblematiek tot chronisch slaaptekort
 • van meer vermoeidheid naar chronische vermoeidheid
 • traumatiserende gedachten, belevingen, gevoelens tot aan trauma en PTSS
 • minder actief, bewegen, dagelijks leven, sociale contacten

De lange termijn gevolgen van burenoverlast is per persoon verschillend en hoelang de overlast duurt en hoe vaak het voorkomt. De meeste personen ervaren veel stress angst en paniek en het beïnvloed het dagelijkse leven. Door burenoverlast kunt u lichamelijke en psychische schade oplopen. Dit kan al binnen 1 jaar aan de hand van de hoeveelheid overlast u heeft en hoeveel klachten u heeft.

Dagelijks leven en gezondheid gaat achteruit

Het dagelijkse leven en functioneren gaan achteruit. Door het geluid dat u steeds hoort probeert u zich af te schermen, omdat het toch doorgaat, gaat uw lichaam nog harder werken om het tegen te werken. Voor u het weet bent u gelange tijd bezig met het onder controle krijgen van het lichaam en de stress te verminderen. Door dit regelmatig te hebben worden dagelijks dingen zoals boodschappen doen een probleem.

Extra alert op geluiden

Doordat de geluiden zorgen voor extra stress, paniek of angst proberen personen deze zo veel mogelijk te vermijden door het gebruik van bijvoorbeeld een koptelefoon. Maar vaak gaat dit ook niet door extra alert te zijn worden de geluiden eerder opgevangen en kunt u sneller reageren op het geluid. Door extra alertheid kan het zijn dat u slaapproblematiek krijgt doordat u alert blijft op de omgeving.

Overgevoelig voor geluiden, omdat de geluiden vaak en regelmatig zijn en vaak voor langere tijd en u zich hieraan irriteert,  voor u langzaam steeds gevoeliger voor het geluid van de overlast. Ook de emoties lopen sneller en hoger op.

Spierspanningen

De spieren spannen zich sneller en vaker aan dit is in het begin vooral te voelen in de schouders doordat deze vast gaan zitten. Wanneer de spanningen vaak terug komen kan het sneller kramp worden in de benen of de armen. De spanningen komen elke keer op als de buren de overlast veroorzaken. De spanningen kunnen zorgen voor minder bewegen door pijn of door slechter slapen.

Veel stress

Stampen, smijten en/of bonkende geluiden kunnen zorgen voor veel stress. Zoals smijtende deuren of house muziek. Dit word vaak beleeft als tintelingen in de benen later kan het zijn dat deze tintelingen van de kleine teen tot het hoofd zitten en dan word het een stress aanval. De stress zorgt ervoor dat het dagelijks steeds lastiger word om alles te doen wat u bent gewent. Hoe meer stress u heeft hoe meer stemmingswisselingen en hoe meer/minder u gaat eten.

Hoofdpijn/hartklachten

Door harde geluiden krijgt u hoofdpijn. In combinatie met stress en dit regelmatig kunt u op den duur hartklachten krijgen. De komen dan steeds vaker na de hand de overlast aan houd. Van de overlast kunt u regelmatig hoofdpijnen en gedachten stromen krijgen die u herinneren aan eerdere overlast. Omdat deze vaak niet zijn verwerkt word dit een opstapeling van punten en toen was het dit en toen dat. Hierdoor krijgt u vaker hoofdpijn en stress aanvallen die kunnen lijden tot migraine hoofdpijn met steken en bonken in het hoofd. De kan soms voor komen of meerdere keren per week aan de hand van de ernst van de overlast en de duur.

Slaapproblematiek

Door geluiden in de nacht of buren die luidruchtig zijn in de nacht slaapt u minder. Ook als buren vroeg opstaan en beginnen met hun gedrag, zorgt voor minder slaapuren. Na een week krijgt u problemen met inslapen en na een maand is het inslapen erg lastig en gaat u meer piekeren. Alleen door bijslapen kunt u de problematiek oplossen. De problematiek kan chronisch worden en hierdoor kunt u moeilijk en lastig slapen en word u wakker van alle geluiden en heeft u overdag veel stress en bent u zeer prikkelbaar.

Trauma’s

Buren die bijvoorbeeld ‘s nachts bezig zijn met een raam smijten en stampen kan zorgen voor angst en paniek. Van deze gebeurtenis kan u een trauma oplopen en dan herbeleeft u de gebeurtenis vaak als ze dit weer doen. Dit kan overdag als een herbeleving een filmpje die lijkt dat of u in hetzelfde moment bent of in de nacht als een nachtmerrie. Dit zorgt voor extra gevoelens en emoties en kan stemmingswisselingen met zich meebrengen. Het trauma dat u heeft opgelopen kan niet zonder een behandeling worden opgelost, het trauma en de gedachten worden steeds heviger meer en vaker. Het vergroot het trauma.

Heeft u een trauma opgelopen van uw buren, vraag hulp bij de GGZ voordat de problematiek groter word en u er een PTSS van krijgt.

Het huis

Als uw buren regelmatig de volume knop wat hoger draaien en uw hier veel overlast van ondervind, is het logisch dat u ramen en deuren hiervoor sluit. Maar let op dat u uw huis dan niet ventileert en dat de kans ontstaat dat uw schimmels of vochtplekken krijgt. Daarnaast is het voor uw gezondheid minder goed omdat er geen frisse/schone lucht meer binnenkomt, deze is erg belangrijk om een betere  rust te krijgen. Door minder ventilatie en de verwarming aan is de kans op hoofdpijnen groter.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het artikel kent u de gevolgen van burenoverlast en kunt u ze herkennen.

Tips:

 • Doe dagelijks yoga oefeningen en ademhaling oefeningen die u kunt toepassen om de stress, gevoelens en gedachten en emoties te verminderen
 • Sport/beweeg zo veel mogelijk de stress eruit
 • Schrijf dagelijks de gevolgen van de overlast voor u zelf op zodat u na enige tijd een duidelijk beeld heeft wat het met u doet. Onderneem op tijd actie en laat uw leven niet te veel verstoren door de overlast, hoe meer last, hoe groter hulpvraag, vraag deze hulp ook.
 • Word u al slachtoffer niet gehoord, maar is er wel overlast, blijft strijden voor de waarheid en geef dit niet op. De waarheid zal zeggen vieren.

Waarschuwingen:

 • Let op dat het niet te veel schade geeft aan uw dagelijks leven en uw gezondheid. Lijd u dagelijkse leven er onder overweeg om te verhuizen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.