Wat kunt u doen na heftige herbeleving om te kalmeren en uit dissociatie te komen?

Wat is het?

Een herbeleving is de nare gebeurtenis van een trauma op nieuw beleven. Een herbeleving is voor de persoon een zeer heftige gebeurtenis. Na een herbeleving heeft een persoon vaak veel angst, paniek of stress. Het is voor de persoon vreemd als deze weer bij komt. Het is van de nare situatie naar het heden. Een herbeleving kan elke keer opnieuw voor een traumatisch gevoel geven, van veel angst stress. Hoe vaker dit op een dag gebeurt hoe minder rust de persoon heeft.

Zo begint u:

Stap 1 Het zoeken van rust door het doen van een yoga oefening of het luisteren naar muziek. Dit veranderd de gedachten en kan zorgen dat u meer innerlijke rust krijgt en minder stress ervaart naar de herbeleving.

Stap 2 door de herbeleving kunt u er vermoeid raken. Om gedachten te verminderen en om rust te vinden is slapen een oplossing om de herbeleving te stoppen of om rust te vinden. Vaak voelt uw hoofd zwaar aan of is denken lastig.

Stap 3 Het veranderen van de gedachten, door het op te schrijven en daarmee af te sluiten, nu is het genoeg als ik het boek dicht doe dan ga ik …. Of door het denken aan leuke dingen die nog gaan komen, zoals een aankomende verjaardag waar u iets voor gaat maken.

Stap 4 door actief bezig te zijn met bijvoorbeeld sporten wandelen kunt u de stress en gedachten makkelijker loslaten. Hoe meer actief hoe makkelijker u weer bij uzelf komt.

Stap 5 Houd een dagboek bij met de dagen van herbelevingen. Aan welk moment heeft u de meeste herinneringen? Wat is het naarste stuk hiervan? Welk gevoel maakt het los? Probeer het zo uitgebreid mogelijk op te schrijven, hiermee verwerkt u al een deel en kunt u later de signalen hiervan herkennen.

Stap 6 heeft u veel last van uw herbelevingen maak ze bespreekbaar met uw behandelaar en/of naasten. Kijk wat u eraan kunt doen om de trauma’s anders aan te pakken zodat het minder heftig is. Vraag uw naasten wat ze voor u kunnen betekenen.

Stap 7 maak een crisisnoodplan met 4 punten die u kunt gebruiken na de herbeleving of ervoor om het te voorkomen. Door het plan toe te passen kunt u sneller uw rust weer vinden.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft u een aantal mogelijkheden om sneller bij te komen na een herbeleving.

Tips:

  • meld u aan bij PTSS lotgenoten voor tips en adviezen
  • Raak mensen die een herbeleving heeft niet aan, hiervan schrik de persoon en kan boos worden. Ga voor de persoon staan en spreek het rustig aan.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.