Wat kan ik doen als de psychiater andere diagnoses stelt en hierdoor niet de juiste behandeling krijg?

Wat is het?

Als er andere diagnoses worden gesteld en u niet de juiste behandeling krijgt kan dit nare gevolgen hebben voor zowel uw lichamelijke als geestelijke gezondheid.

Bijvoorbeeld de diagnose wanen word vastgesteld terwijl de persoon trauma’s heeft. Het wanen word behandeld met antipsychoticum. De medicijnen geven tijdelijk een verlichting van een trauma maar worden hierdoor niet verwerkt of verminderd. Dit kan alleen met een therapie die de persoon dan niet krijgt.

Wanneer een psychiater een diagnose heeft gesteld is het lastig om deze veranderd te krijgen. Aan de hand van de gestelde diagnose word een plan gemaakt en deze moet worden uitgevoerd. Daarin komen geen wijzigen. Het woord van een psychiater staat hoger dan die van cliënt. Hierdoor heeft de psychiater bijna altijd gelijk bij ggz.

Diagnose blijven de rest van de tijd in uw medische dossier staan, ook al zijn ze onjuist. Het medisch dossier kunt u laten verwijderen 5 jaar naar de opname volgens de wet. De onjuiste diagnoses blijven staan en nieuwe komen erbij, hierdoor heeft een persoon vaak vele diagnose, waar een klein deel pas bij een juiste diagnose. Hierdoor is de kans op verwarring zeer groot en heeft een persoon soms een diagnose dan weer niet en dan komt hij weer eens op duiken.

Zo begint u:

Stap 1 Weet u zeker dat de diagnose niet juist is dan kunt u dit aan geven bij de klachtenfunctionaris die uw klacht zal afhandelen. Mocht dit niet voldoende werken dan kunt u een klacht indienen bij de geschillen commissie. Of u kunt vragen om een second option van een onafhankelijk arts waar u recht op heeft.

Stap 2 stel punten op waarom u vind dat het een andere diagnose is. Geef dit aan met signalen en voorbeelden. Houd hier een week een dagboek voorbij. Het is belangrijk dat de diagnose word behandeld, blijf dit aangeven. Geef duidelijk aan waarom u vind dat het anders is, aan de hand van feiten en bewijs.

Stap 3 Vraag naasten u te steunen, vraag ze mee met de gesprekken. En te vragen u te steunen in het overtuigen van de psychiater.

Stap 4 Vraag uw behandelplan op en bekijk wat er staat, ga met de pvp er opzoek hoe u deze zou kunnen aanpassen voor betere hulp

Stap 5 Vraag uw advocaat om juridische hulp

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het artikel heeft een goed beeld wat u kunt doen en hoe u het kunt aanpakken.

Tips:

  • Bewaar alle papieren en aantekeningen van gesprekken in een aparte map. De aantekeningen kunnen in deze soort gesprekken van pas komen.
  • Wanneer u de medicatie niet neemt veranderd er niks aan hoe u normaal buiten de muren van de opname bent.
  • Laat u niet van de wijs brengen en geloof in uw eigen en de juiste diagnose, blijf het uitleggen en herhalen wat juist is.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.