Wat is geluidsoverlast?

Wat is het?

Geluidsoverlast is een van de veel voorkomende soorten overlast. Bij geluidsoverlast zetten buren bijvoorbeeld ‘s avond de tv hard aan de programma’s zijn goed en duidelijk in uw huis te volgen. De buren smijten met deuren, stampen op hun houten vloer. Zetten op zondag ochtend de volume knop van de radio op vol volume. Of hebben regelmatig een onverwachts feestje tot diep in de nacht.

Geluidsoverlast is ook gelijk een lastig begrip, wanneer is iets geluidsoverlast? Is dat alleen met harde geluiden? Is het ook overlast als geluiden goed hoorbaar zijn en vaak voorkomen? Niet iedere woningbouw hanteert dezelfde voorwaarden. Vaak word er gemeld dat het geen overlast is maar dat een woning gehorig is en dat het huisgeluiden zijn. Geluidsoverlast heeft niet alleen te maken met het aantal decibel dat het te weeg brengt maar ook met de hoeveelheid en het tijdstip.

Wat is het verschil tussen huisgeluiden en overlast?

Huisgeluiden komen dagelijks voor en zijn van korte duur, iets laten vallen of een deur die dichtvalt. Huisgeluiden stoppen rond 22.00-23.00 uur Het word geluidsoverlast wanneer dit meerdere keren op een dag gebeurt en hard is. Hoe vaker de huisgeluiden voorkomen hoe groter de kans dat het geluidenoverlast is. Geluidsoverlast heeft geen stop. Huisgeluiden horen bij acceptabel en moeten een persoon accepteren. Geluidsoverlast is onacceptabel en hiervoor moet u een melding maken.

Wat u nodig heeft:

  • schrift

Zo begint u:

  1. Maak het probleem met uw buren bespreekbaar. Denk er aan dat de buren dit anders kunnen ervaren en geen idee hebben hoe hard het bij u klinkt.
  2. Maak een plan hoe u denk dat meer overlast voorkomen kan worden, probeer dit bespreekbaar te maken met uw buren, maar niet op te eisen. Laat uw buren hier op reageren en met een tegenvoorstel komen.
  3. Maak duidelijke afspraken op papier, zo heeft u beide duidelijk wanneer wat is afgesproken.
  4. Noteer de geluidsoverlast in een schrift en houd deze bij. Hoe beter en duidelijker u een overzicht heeft hoe duidelijker beeld u heeft van de overlast en hoe betere hulp u kunt krijgen.
  5. Veel geluidshinder kan simpel worden opgelost door bijvoorbeeld geluiddempende folie onder de vloerbedekking of laminaat. Zijn er kleine aanpassing mogelijkheden mogelijk en hoe kunt u deze toepassen?
  6. Heeft u te veel last van geluidsoverlast neem dan contact op met buurtbemiddeling of woningbouw en vraag om hulp en advies. De politie en instanties kunnen alleen iets doen wanneer er daadwerkelijk bewijs is van overlast. Politie komt alleen in actie als de overlast is gehoord.
  7. Ervaart u ernstige en acute overlast? En is er sprake van agressie en ernstige geluidsoverlast? Neem dan contact op met de politie, telefoonnummer (0900) 8844.

Het verwachte resultaat:

Met het artikel heeft u een beter inzicht in de geluidsoverlast van uw buren en weet u hoe u kunt handelen wanneer u er veel last van heeft.

Tips:

  • Koop een geluiddempende koptelefoon met hoge decibel, hoe goed kunt u de geluiden nog horen? Als u nog steeds het geluid goed hoort, is het zeker overlast en kunt u dit aantonen.
  • Denk aan uw eigen gezondheid, blijf gezond en voldoende eten en bewegen, probeer zoveel mogelijk te slapen, als het moet op andere tijden. Houd u zoveel mogelijk aan uw eigen ritme.

Waarschuwingen:

Langdurige geluidsoverlast kan lichamelijke en psychische schade toebrengen. Schakel op tijd hulp in, om ernstig leed te voorkomen.

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.