Wat is de grens tussen acceptabel en overlast?

Wat is de grens tussen acceptabel en overlast? Wanneer is het hinder en wanneer is het ernstige hinder?

“Voor geluidsoverlast van buren bestaan geen landelijke regels. Wel geldt in bijna alle gemeenten een verbod om geluidsoverlast te veroorzaken voor buren en andere omwonenden.” bron rijksoverheid.nl

Als er geen regels zijn vanuit de overheid, hoe kunnen gemeente dan een verbod op overlast handhaven, hoe weet de gemeente dan of het overlast is of niet? Er is dus geen basis aan regels of kenmerken wat nu precies overlast is. Zo zou het dan kunnen zijn dat u in gemeente A woont en u w buren als overlast worden gezien of als u in gemeente B woont niet, omdat hier andere regels van toepassing zijn.

Het woord geluidoverlast door buren is  in de wet niet verbonden met het aantal decibel van het geluid. Er zijn landelijke regels wat geluidsoverlast inhoud en waar het aan moet voldoen. Toch hebben vele mensen er last van, dus is het vreemd dat het niet duidelijk aan regels vast zit.

Dan word overlast nooit hetzelfde beoordeeld, het is hoe de persoon dit ervaart en als deze vind dat het overlast is, is het overlast. Het is vaak het gevoel wat deze vragen beantwoord en hier besluiten opneemt. Het is een mening van een persoon die het ook hoort. Als een melding word gedaan bij de woningbouw, de persoon komt, dan is het een gevoel een beleving van deze persoon.

Wat vindt u van de volgende situaties?

 • Elke nacht het buitenlicht  met sensor van de buren (voor de veiligheid) in uw huiskamer acceptabel, hinder?
 • 1 malig een feest voor de deur (drumband of springkussen) zonder vooraf even te melden, acceptabel, hinder, overlast?
 • 2 x p.d. iets zwaars op de grond laten vallen acceptabel, hinder, overlast?
 • 1 x p.w. muziek tegen 18.00 uur, rond etenstijd, acceptabel, hinder of overlast?
 • 2 x p.w. de folders van de buren bij uw in de brievenbus stopt, om zelf niet te hoeven opruimen acceptabel, hinder of overlast?
 • 3 x p.w. muziekinstrument bespelen piano of viool om te oefenen, acceptabel, hinder of overlast?

Hoeveel decibel moet een geluid zijn om acceptabel gevonden te worden, hinder van te ondervinden of overlast te heten?

 • koekoeksklok bij het uur acceptabel, hinder, overlast?
 • regelmatig een laag overkomende vrachtvliegtuig acceptabel, hinder, overlast?
 • in de zomer in het weekend harde muziek bijvoorbeeld house acceptabel, hinder, overlast?

Als u bijvoorbeeld een dagje gaat klussen meld u, uw buren dat het misschien geluidshinder kan veroorzaken? Of bent u iemand die direct begint met de klus? Is dit afhankelijk van de grote van de klus of van het geluid dat uw klus veroorzaakt? Als u bijvoorbeeld gaat zagen of gaat boren?

Onder de 80 decibel is geluid acceptabel, geluid die u hoort dagelijks boven de 80 decibel is hinderlijk en kan gehoorschade met zich mee brengen. In onderstaande tabel ziet u een voorbeeld van het aantal decibel van een product.

 • 75-85 decibel machinaal handgereedschap, toilet doorspoelen
 • 80 decibel = Hinderlijk = Wekker, vrachtverkeer, deurbel
 • 83 decibel = mixer ijs
 • 85 decibel = Luid = Zagen, mixer
 • 90 decibel = Zeer hinderlijk = Dichtbij vrachtwagen, schreeuwen, juichen, gilt kind
  • na 8 uur gehoorschade
 • 95 decibel = Lawaai = Drilboor, viool
 • 100 decibel = Zeer luid = Machine in fabriek, compressor, straaljager op 300 m hoogte
 • 105 decibel = Nog luider = Helikopter van dichtbij, grote trom
 • 110 decibel = Extreem luid = Rockconcert, kettingzaag
 • 120 decibel  = autoclaxon op 1 m
 • 140 decibel is de pijngrens

Geluidsoverlast is vaak vanaf 95 decibel of harder, wanneer u hier dagelijks mee te maken heeft kan dit ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid.

 • Tot waar vind u het aantal decibel nog acceptabel en wanneer hinderlijk en wanneer vind u het echte overlast?

Er bestaat al onduidelijkheid bij de stampen en smijten bij geluidsoverlast:

Wanneer is stampen, stampen? Hoe hard moet een voet worden neer gezet om het stampen te noemen, is dit afhankelijk van het aantal decibel, de manier van lopen of het aantal keren dat er word gestampt? En is dit alleen bij wanneer een voet plat op de grond word neer gezet of geld dit ook wanneer een persoon op zijn hakken loopt? En is het dan belangrijk hoever de persoon stampt, het hele huis door of van de achterdeur tot voordeur?

Wanneer is een deur hard genoeg dicht gesmeten om het overlast te noemen? Is dit afhankelijk van het aantal keer dat deze word dicht gesmeten in een week of per dag? Of van het aantal decibel dat het geluid van het dicht smijten produceert?

Een richtlijnen voor woningen is:

 • overdag (07.00 – 18.00) 50 dB(A) 70 dB(A)
 • ‘s avonds (18.00 – 23.00) 45 dB(A) 65 dB(A)
 • ‘s nachts (23.00 – 07.00) 40 dB(A) 60 dB(A)

Maar hoe is de decibel te meten en te vergelijken met iets iets anders? Het klinkt als … is een gevoel wat er bij het geluid komt en niet de hardheid van het geluid. Om te omschrijven is het niet duidelijk hoe hard een geluid is om uit te drukken. Alleen wanneer een geluid gemeten is kan het niet anders dan zo hard en is het duidelijk voor iedereen. Om dit te meten is speciale apparatuur nodig die een woningbouw heeft.

Ieder persoon heeft een andere mening hierover.

Het is niet duidelijk aan regels waar nu de grens ligt bijvoorbeeld het is duidelijker en begrijpelijker voor iedereen, als het is 1 deur smijten is acceptabel 2 deuren smijten is hinder 3 deuren smijten is overlast of 1 x p.w. is acceptabel 2x p.w. is hinderlijk 3. p.w. is overlast.

Door het zo op te stellen is het gewoon om het normaal te vinden dat een deur 1x per week dicht valt dat u bij 2x per week een melding kunt doen en bij 3x per week de mensen een waarschuwing krijgen. Dit verkort het probleem en de gevolgen hiervan en weet u wanneer u wat kunt of moet melden,zodat de woningbouw niet overspoeld met meldingen.

Het slachtoffer

Voor het slachtoffer is het lastig uit te leggen hoe de overlast echt is, iedereen heeft een andere mening al over het bovenstaande. Als iedereen iets anders opvat is het nooit 75% duidelijk hoe veel hoe vaak en hoe hard het is. Als het slachtoffer zegt de overlast is hard en iemand laat horen, denk de ander is dat alles ach dat valt wel mee. Een opgenomen versie van het geluid is altijd minder hard dan het daadwerkelijk is.

Hierdoor blijft een slachtoffer vaak onnodig veel langer in de problematiek zitten met lichamelijk en psychische problematiek tot gevolg. Hierdoor krijgt het slachtoffer alleen maar meer problematiek.

Uit een onderzoek is gebleken dat er jaarlijks 600 mensen sterven aan de gevolgen van geluidsoverlast. De personen hebben vaak last van stress, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Bij ongeveer 350 duizend mensen zorgt geluidsoverlast voor slaapproblematiek en een verstoord slaapritme.

De dader

Het is de goedwillendheid van de dader om het probleem op te lossen. Geluidhinder is erg afhankelijk van de persoon en wat deze van plan is er aan te doen om het te voorkomen. Het netjes melden van een feestje kan voorkomen dat het niet word geaccepteerd, dat personen boos worden en op hoge poten naar de buren gaan.

Er zijn veel mogelijkheden een dader aan te pakken maar wilt u samen in hetzelfde huis wonen, dan ligt het aan de buren hoeveel ze ervoor over hebben te stoppen met de geluidshinder. De bemiddeling word vaak door buren geweigerd of komt niet tot een oplossing.

De dader gaat vaak vrijuit en kan doorgaan met de overlast. Het slachtoffer word vaak gedwongen het huis te verlaten omdat de gezondheid verslechterd.


Burenexpert

Burenexpert

Ik woon in een woning waar ik sinds 2009-2018 veel last heb van overlast van mijn buren. Voor mijn buren heb ik regelmatig contact gehad van kleine tot grote instanties en alles er tussen, zonder resultaat.