Warm weer

Stap 1 Signalen herkennen, oplossen

Wat is het?

Een tropische dag of hittedag is een dag waarop de maximumtemperatuur, gemeten is van 30 °C of hoger.

2 herkennen

Zo begint u:

Stap 1

  • Buiten is het 21 graden. In de auto is het  31 graden na 10 minuten en 40 graden na 30 minuten
  • Buiten is het 24 graden. In de auto is het  34 graden na 10 minuten en 43 graden na 30 minuten
  • Buiten is het 27 graden. In de auto is het  37 graden na 10 minuten en 45 graden na 30 minuten
  • Buiten is het 30 graden. In de auto is het  40 graden na 10 minuten en 48 graden na 30 minuten
  • Buiten is het 32 graden. In de auto is het  42 graden na 10 minuten en 51 graden na 30 minuten

Stap 2 Door warm weer krijgen personen sneller stemmingswisselingen en heeft het sneller last van prikkeling en ervaart het meestal meer en sneller vermoeidheid. Zodra iemand het te heet krijgt of lang in de rij moet wachten voor de parkeerplek van het strand lopen gedachten en irritaties snel op.

4 gevolgen

Risicogroepen voor uitdroging zijn baby’s, kinderen en ouderen. Bij ouderen of bejaarden is de oorzaak dikwijls een te geringe vocht-inname. Vooral door onvoldoende te drinken bij warm weer, verhoogt de kans op uitdroging. Dit is bij ouderen nogal eens het geval. Wanneer het erg warm weer is en uw kind is aan het buiten spelen is de kans op uitdroging groter. Door het warmte en het spelen verliest u kind veel vocht. Als kinderen nog klein zijn geven ze vaak nog niet aan dat ze dorst hebben. Hierdoor is de kans groter dat u kind het te warm krijgt en een zonnesteek kan oplopen. En let op: Kinderen onder de 2 jaar kunnen snel, dat wil zeggen binnen 24 uur, uitdrogen. Kinderen boven de 2 jaar kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen. Dus: veel drinken, een hoedje opzetten, met name bij baby’s en kleine kinderen, zoveel mogelijk uit de zon blijven (met name tussen 12.00 en 16.00 uur) en daarnaast natuurlijk goed smeren! Ook als u alleen in de schaduw zit.

De persoon die oververhit is heeft last van zijn spieren in armen en benen (pas op voor flauw vallen ), heeft hoofdpijn en is misselijk, heeft een rode of bleke huid. Wat kunt u doen? Breng de persoon direct naar een koele omgeving. Geef de persoon een suikerhoudende drank, is de persoon suf geef hem dan niks te drinken om verstikking te voorkomen. Blijf te de persoon enige tijd versuft bel de arts. Koel de persoon zo veel mogelijk, door bij bijvoorbeeld spierkramp tegen gas te geven aan de spieren en door gebruik te maken van natte hand doeken.

Regelmatig laten personen kinderen in de auto achter die in de schaduw of in de zon staan, de kinderen of dieren krijgen het zo warm dat ze oververhit raken, met alle gevolgen van dien.

5  Plan

Stap 2 Het maken van een doel

Stap 1 Eet zoveel mogelijk lichte verteerbare maaltijd en wat vaker kleinere porties. Eet veel fruit; vooral de watermeloen is bij uitstek het beste fruit bij het warme weer. Beperk het eten van gekruid eten, sigaretten, alcohol en cafeïne. Neem bij voorbaat thee in plaats van koffie. Door gekruid eten kan het zijn dat u meer gaat transpireren.

Let met warm weer extra op de hygiëne en de houdbaarheid van de verse producten. Door het warme weer dit de kans groot dat u een besmetting of bedorven van het product oploopt. Wanneer u gaat koken blijft de warmte extra in uw huis hangen boven op de warmte die al in uw huis is. Neem voor uw spullen een koeltas mee naar de supermarkt voor het vervoeren van de spullen, eventueel met koelelementen.

Stap 2 Zeker op warme dagen is het belangrijk om goed te blijven drinken. Bent u in bijvoorbeeld het park of speeltuin, roep dan uw kind regelmatig bij u om iets te drinken in de schaduw. Zorg er voor dat het drinken ook in zijn geheel word opgedronken en dat u even controleert of uw kind het niet te warm heeft. Probeer uw kind aan te leren zoveel mogelijk vocht binnen te krijgen, leg uit waarom en dat het echt belangrijk is. Zodat uw kind dit op een geven moment zelf gaat aangeven dat het dorst heeft. Wilt u kind niet drinken? En geef het niet aan dat het dorst heeft? Neem dan fruit met veel vocht zoals aardbeien of een meloen of kies voor een waterijsje.

Zorg dat u water bij u hebt. Water is de beste keus: goedkoop, het bevat 0 calorieën en het komt gewoon uit de kraan. Vul thuis een flesje water en neem het mee als u op pad gaat. Zo heeft u altijd water bij ju onderweg, ook als u in een file komt te staan of de bus en trein zijn erg vertraagd. Wanneer u minder plast dan gebruikelijk of i urine donker van kleur is, heeft u te weinig gedronken. De kans bestaat dat ju uitdroogt. Bij uitdroging zweet u minder dan anders, daardoor een licht gevoel in het hoofd krijgen en zelfs flauwvallen.

Stap 3 Gebruik beschermingsfactor 20 of hoger. Zorg ervoor dat de huid van uw kind niet verbrandt. Smeer je kind meerdere malen per dag in, vergeet de nek niet! Smeer uw kind een half uur voor het naar buiten gaan in. Herhaal het insmeren elke twee uur en na het zwemmen, ook als het product waterbestendig is. Vergeet niet je kinderen in te smeren, gebruik minstens een factor 30, voor baby’s factor 50. Goed insmeren is en blijft belangrijk. Voor kinderen die gevoelig zijn kan juist insmeren voor weerstand zorgen. Zonnebrandcrème voelt anders op de huid, de huid ruikt en proeft anders en wanneer uw kind meteen gaat spelen nadat het is opgebracht, is de kans groot dat er ook zand aan blijft plakken. Probeer vooraf te ontdekken welke zonnebrandcrème het fijnste is voor uw kind. En laat de crème goed opdrogen voordat er mee wordt gespeeld.

Stap 4 Denkt u met de felle zon en het warme weer aan het insmeren met een hoge beschermingsfactor van uw kindje? Petje op, zonnebril en voldoende schaduw? Kinderen zien hoe hun ouders omgaan met bescherming tegen de zon. Geef ze daarom het goede voorbeeld! Houd kinderen tussen 12.00 en 15.00 uur zo veel mogelijk uit de zon. Houd kinderen jonger dan 1 jaar helemaal uit de directe zon. Laat kinderen niet te lang in hun blootje of zwemkleding lopen, maar geef ze op tijd een T-shirtje aan. Een petje of zonnehoed helpt het hoofd en hun gezicht beschermen. Of denk aan UV-werende kleding met daarnaast een anti-zonnebrandmiddel. Een luier tegen de zon over de kap spannen kan, maar niet met temperaturen boven de 22 graden. Dan kunt u beter een parasolletje tegen de zon gebruiken. Dat geeft meer luchtcirculatie en is koeler dan afdekken. Laat kinderen nooit alleen in een zwembad. Ook in een klein laagje water kunnen kinderen verdrinken.

Stap 3 Plan maken

Stap 1 Vermijd zoveel mogelijk activiteiten op het heetst van de dag, ga niet tussen 12.00 -16.00 uur in de volle zon lopen en als het moet bescherm u goed met een pet, insmeren en zonnebril. Probeer zoveel mogelijk rust te houden door het inplannen van een middag rust moment. Plan uw activiteiten zoveel mogelijk in de ochtend of avond, dat is het nog koel en fris en is het makkelijker de oefeningen vol te houden dan in de middag. In de middag is het niet verstandig te sporten bij een temperatuur boven de 27 graden. Is het de gehele week warm, zorg dan dat u dit goed inplant en u voldoende blijft drinken en eten tijdens het sporten. Plan uw activiteit zoveel mogelijk dat u buiten in de schaduw kunt werken of werk via een tropenrooster dus in de ochtend en na middag. Zo vermijd u werken op het heetst van de dag.

Stap 2  2 liter water per dag aanbevolen, dit zijn maar 4 flesjes op een dag. Drink met warm weer iets meer. Neem hierbij geen ijskoude drankje, hiervan krijgt u het alleen warmer. Neem iedere keer dat u naar buiten gaat een flesje water mee. Drink u kind weinig water neem dan zelf gemaakte waterijsje. Als u minder dan normaal plast of als uw urine donkerder wordt, dan moet u meer drinken. Door het zweten verliest u veel zouten en vocht. Zorg ervoor dat dit op pijl blijft door bijvoorbeeld het eten van fruit. De fruitsoorten die dit vocht- en zouttekort kunnen aanvullen zijn bijvoorbeeld watermeloen, suikermeloen, appels, mango, bananen, aardbeien.

Stap 3 Neem lichte luchtige kleding met een lichte kleur, hoe lichter hoe koeler het is. Probeer zoveel mogelijk shorts en topjes te vermijden, omdat dit uw lichaamstemperatuur sneller laat stijgen, neemt in plaats daarvan een  frisse jurkjes en shirts van luchtige materialen. Zo blijft u lichaamstemperatuur beter op peil. Zet bij elk contact met de zon een pet en/of zonnebril op. neem een vochtige handdoek mee om in uw nek te kunnen leggen en om uw polsen te kunnen afkoelen.

Stap 4 Het is niet verstandig om door de hitte direct onder een koude douche te stappen. De grote temperatuur verschillen zorgen ervoor dat u het tegenovergestelde bereikt en het kan nadelig zijn voor het hart. Neem zo nu en dan een voetenbad met koud water. Als u het warm heeft, maak dan uw gezicht, hals, polsen en benen nat en herhaal dit regelmatig.

Stap 5 Zorg ervoor dat overdag alle ramen, deuren en gordijnen gesloten zijn, hoe donkerder in uw huis hoe koeler het is. Wanneer de zon aan een kant weg is kunt aan deze kant het raam weer open zetten. probeer zoveel mogelijk roosters en of ramen open te laten avonds en ‘s nachts. Het is goed om af en toe de airco aan te zetten om u huis af te koelen. Gebruikt u een ventilator, plaats deze dan hoog genoeg en let erop dat de luchtstroom afkoelt, richt een ventilator nooit op u zelf. Maar een airco zorgt ervoor dat het juist te koud word en hiervan kunt u ziek worden.et verstrikt kan raken.

Stap 6 Zorg dat u voldoende blijft slapen en ontspannen. Voldoende rust is altijd belangrijk, maar warm extra. Sluit de ramen en deuren van uw slaapkamer en houd deze zo donker mogelijk. Wanneer de zon laag staat zet u de raam en deur tegen elkaar open, waardoor het door waait. Is het niet fris genoeg zet een fles water in de vriezer en vul deze 3/4, omdat bevroren water uitzet. Zet de ventilator bij uw bed en de fles ervoor, dit zo voor extra koude lucht. Is het te warm binnen, overweeg buiten te gaan slapen op uw balkon of in de tuin. Probeer  zo min mogelijk te slapen met een airco aan, dit kan zorgen dat u verkouden of ziek word.

Stap 7 Vocht vasthouden is vervelend, het komt vaak voor bij warm weer, de voeten of enkels zijn dat opgezet en er zit vocht onder. Om van het vocht af te komen is belangrijk om meer te drinken, door het meer drinken, moet u vaker naar de wc en raakt u meer vocht kwijt, waardoor u het lichaam als het ware helpt.  Bleekselderij heeft de naam vochtafdrijvend te zijn. Belangrijk is het om kaliumrijke voeding te eten, zoals aardappelen en linzen bijvoorbeeld, maar ook bananen bevatten kalium. Kalium heeft namelijk invloed op de vochthuishouding van uw lichaam. Zorg dat u niet te veel zout binnen krijgt, zout heeft de functie om vocht vast te houden.

Stap 8 Warmte hoeft geen reden te zijn om te stoppen met bewegen. Een stukje fietsen of zwemmen kan prima bij hoge temperaturen. Maar wie intensief wil buitensporten kan beter wat voorzorgsmaatregelen treffen. Kind in het zwembadje in te tuin? Blijf bij het kind, verlies hem niet uit het oog! Ruim meteen na de waterpret het zwembadje weer op, zodat het kind niet in de verleiding komt om in een onbewaakt ogenblik weer het water in te gaan

6 naasten

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.