Warm weer

auto

Stap 1 Signalen, Stap 2 Doel, Stap 3 Plan,

Stap 1 Signalen herkennen, oplossen

De zomer is weer begonnen. Ook dit jaar is er weer een grote kans op tropische temperaturen. Jaarlijks zijn er de berichten van jonge kinderen en of huisdieren die in een auto zitten in de brandende zon. Let op dat het in de auto veel warmer is dat buiten de auto. Laat altijd een raam open staan, of zorg dat iedereen uit de auto is.

Pfff, wat is warm! Door te accepteren dat het warm weer is en u er vrij weinig aan kunt doen, verminderd u de stress die u zou hebben wanneer u het niet accepteert. Door de stress die u oploopt door u er druk over te maken verhoogt u uw hartslag. Waardoor u het warmer krijgt. De truc met warm weer is dus relax de dag door te komen :).

Risicogroepen voor uitdroging zijn baby’s, kinderen en ouderen. Bij ouderen of bejaarden is de oorzaak dikwijls een te geringe vocht-inname. Vooral door onvoldoende te drinken bij warm weer, verhoogt de kans op uitdroging. Dit is bij ouderen nogal eens het geval. Wanneer het erg warm weer is en uw kind is aan het buiten spelen is de kans op uitdroging groter. Door het warmte en het spelen verliest u kind veel vocht. Als kinderen nog klein zijn geven ze vaak nog niet aan dat ze dorst hebben. Hierdoor is de kans groter dat u kind het te warm krijgt en een zonnesteek kan oplopen. En let op: Kinderen onder de 2 jaar kunnen snel, dat wil zeggen binnen 24 uur, uitdrogen. Kinderen boven de 2 jaar kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen. Dus: veel drinken, een hoedje opzetten, met name bij baby’s en kleine kinderen, zoveel mogelijk uit de zon blijven (met name tussen 12.00 en 16.00 uur) en daarnaast natuurlijk goed smeren! Ook als u alleen in de schaduw zit.

De persoon die oververhit is

  • heeft last van zijn spieren in armen en benen (pas op voor flauw vallen )
  • heeft hoofdpijn en is misselijk
  • heeft een rode of bleke huid

Wat kunt u doen?

  • Breng de persoon direct naar een koele omgeving.
  • Geef de persoon een suikerhoudende drank, is de persoon suf geef hem dan niks te drinken om verstikking te voorkomen. Blijf te de persoon enige tijd versuft bel de arts.
  • Koel de persoon zo veel mogelijk, door bij bijvoorbeeld spierkramp tegen gas te geven aan de spieren en door gebruik te maken van natte hand doeken.

Het is niet verstandig om door de hitte direct onder een koude douche te stappen. De grote temperatuurs verschillen zorgen ervoor dat u het tegenovergestelde bereikt en het kan nadelig zijn voor het hart. Neem zo nu en dan een voetenbad met koud water. Als u het warm heeft, maak dan uw gezicht, hals, polsen en benen nat en herhaal dit regelmatig.

Warmte hoeft geen reden te zijn om te stoppen met bewegen. Een stukje fietsen of zwemmen kan prima bij hoge temperaturen. Maar wie intensief wil buitensporten kan beter wat voorzorgsmaatregelen treffen. Kind in het zwembadje in te tuin? Blijf bij het kind, verlies hem niet uit het oog! Ruim meteen na de waterpret het zwembadje weer op, zodat het kind niet in de verleiding komt om in een onbewaakt ogenblik weer het water in te gaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *