Wanneer heb ik recht op extra geld in de schuldsanering?

Wanneer heb ik recht op extra geld in de schuldsanering? ik hoor van diverse mensen dat ze extra geld krijgen voor verjaardagen en kerst enz klopt dit?

Stap 1 Signalen herkennen, oplossen

Wat is het?

Zoals ik u vraag lees wilt u graag extra geld voor de feestdagen of voor uw verjaardag. Op het bedrag heeft u niet automatisch recht en het is erg afhankelijk van uw schulden en de bewindvoerder. Rond deze tijd worden veel aanvragen gedaan voor een extra bedrag. Veel mensen hebben een laag inkomen tot € 70,- of soms minder, hierdoor blijft er weinig over voor iets extra.

Schuldsanering en andere instanties die helpen bij schulden, gaan schulden voor iet extra. Hoe meer schulden worden afbetaald hoe eerder u klaar bent. Veel geld gaat hiernaar toe en de kans dat een verzoek word goedgekeurd is vaak erg klein. Zoveel mogelijk inkomsten te generen om uw schulden af te lossen. De bewindvoerder gaat dit tijdens de gehele schuldsaneringsregeling nauwlettend monitoren.

Stap 2 Het maken van een doel

Het overzicht en duidelijk krijgen of u wel of geen recht heeft op een extra geld bedrag?

Stap 1 Heeft u recht op extra geld. Heeft u nog schulden openstaan en wat is hiervan het bedrag? Wat staat er in uw overzichten van de schuldhulpverleners? Wat heeft de rechtbank besloten?  Het is afhankelijk van welke schuldhulpverlener u heeft of u recht heeft op extra geld. Zoek uit of u recht heeft op extra geld en hoe veel u krijgt door dit na te vragen bij uw budgetbeheerder, bewindvoerder of schuldsanering.

Heeft u recht op extra geld en heeft u een keuze? Maak een besluit of u het extra geld uit geeft aan u zelf of als extra aflossing van schulden of een combinatie hiervan. Wat gaat u doen met het geld, plan het geld zoveel mogelijk in waar aan u het gaat besteden en bewaar bonnetjes als bewijs.

Heeft u recht op extra geld en schulden en heeft u schuldsanering of bewindvoering? Dan worden de schulden eerst afgelost het bedrag wat overblijft kunt op vakantie, blijft er niks over dan is een vakantie niet mogelijk. Schulden gaan altijd voor alle andere zaken.

Stap 2 Het extra geld opvragen en uitbetalen Maak een berekening van het vrij te laten bedrag. en voor de beslagvrije voet. Klopt dit bedrag met het bedrag wat de schuldhulpverlener aangeeft? Hoe komt het dat het minder is? Controleer altijd u maandelijkse loonstroken of de bedragen kloppen en opf uw schulden en vaste lasten wel worden betaald.

Het extra geld is van u zelf en altijd opvraagbaar bij uw schuldhulpverlener, ten zijn dit anders is afgesproken. Een aanvraag kunt u doen 1 maand voordat u extra geld word gestort.Het kan enkele weken duren na uw aanvraag dat het extra geld op uw boedelrekening word gestort. Dit doordat er grote aantallen in een keer een aanvraag doen en de rechter commissaris het bedrag eerst moet goedkeuren. Als u gebruikt maakt van budgetbeheer of als u onder beschermingsbewind bent gesteld, zal het vrij te laten deel extra geld worden uitbetaald aan deze instantie.

Stap 3 het besteden van het extra geld. Wat gaat u doen met het geld? Maak een plan met een doel wat u minimaal wilt hebben gedaan met het geld. Zet een deel van uw geld apart en spaar dit deel. Het overige deel geeft u uit via de planning, zodat u zoveel mogelijk kunt doen met u budget en het overzicht behoud over het geld. De kans is kleiner om op deze manier impulsaankopen te doen.

Stap 3 Plan maken

 

Wat u nodig heeft:

  • financieel overzicht
  • contract schuldsanering
  • afspraken bewindvoerder

Zo begint u:

  1. Bekijk het contract wat u heeft met de schuldsanering en de afspraken die zijn gemaakt met de bewindvoerder. Hierin staat wanneer u recht heeft op extra geld.
  2. Hoe staat u er financieel voor? Zoek uit hoeveel spaargeld u heeft staan. Wat moet er nog worden betaald? Is het extra/over geld of is het voor een rekening van later? Hoeveel schulden heeft u nog openstaan en hoe lang moet u nog afbetalen? Hoe langer u nog moet hoe kleiner de kans is. Het is erg afhankelijk van hoe lang u in de schuldsanering zit. Bent u bezig met uw 1ste jaar dan is het bedrag aan schulden nog erg hoog en de kans erg klein.
  3. Dien een verzoek in bij uw bewindvoerder met het verzoek dat u iets extra wilt, geef hierbij een duidelijke reden waarom u dit zou krijgen? Bijvoorbeeld voor een taart zal er eerder nee worden gezegd dan bijvoorbeeld een wasmachine. De noodzaak dat het geld hieraan moet worden besteed.
  4. regels en plichten Heeft u zich aan de regels gehouden en bent u de afspraken na gekomen? Als u alles netjes na komt is het een plus punt. Hoe vaak vraagt u iets aan? Als u 1x per jaar iets extra’s vraagt en het zit in uw pot dan is de kans groter dan u dit vaker vraagt.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het artikel kent ui de rechten van het aanvragen van extra geld en hoe u dit kunt aanvragen.

Tips:

  • Bewaar uw brief in aparte map waar alle papieren van schuldsanering in zitten.
  • Hoe minder extra’s hoe eerder u uit de schuldsanering kan.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.