Waarom stoppen met antidepressiva zo moeilijk is?

Waarom stoppen met antidepressiva zo moeilijk is?

Anti depressiva is een middel dat vaak word gegeven bij een depressie. Het middel zorgt ervoor dat gedachten verminderen en u hierdoor zich beter gaat voelen op een dag. Vooral na een negatieve levensgebeurtenis, is het een reëel gevaar: een depressie.

Artsen en psychiaters geven vaak aan dat afbouwen wel enkele bijwerkingen heeft maar dat afbouwen best makkelijk gaat en hiervoor zijn diverse afbouwschema’s. Anti depressiva is te krijgen in een kortwerkende en een langwerkende medicijn.

Maar een klein deel van de personen die dit medicijn gebruiken kan ook angdurig stoppen. Hoe kan dit?

In dit medicijn zitten stoffen met een verslavende werking. Om de medicijnen te laten werken word er in de eerste weken de dosis flink opgevoerd. Dit heeft vaak een positief effect voor de drukte in het hoofd. Van het medicijn en de hoge dosis is het in de eerste dagen na het verhogen van het medicijn lastiger dingen te doen. Het medicijn verdoofd als het waren een groot deel en hierdoor gaat alles op ½ kracht.

Net als bij een andere verslaving is het lastig te stoppen als de persoon deze stof niet binnen krijgt, de persoon blijft verlangen naar de stof en wilt deze. Wanneer de persoon iets veranderd in de verslaving door bijvoorbeeld meer te gaan sporten of andere dingen te gan ondernemen, kan een patroon worden doorbroken. De persoon weet wat hij/zij kan doen bij verlangen.

Wanneer de persoon gaat stoppen met de medicijnen krijgt deze bijwerkingen zoals slapenloosheid, meer piekeren, nachtmerries, wanen, angsten of bang. Bij het afbouwen komen de klachten meer terug als voor het medicijn gebruik.

Door de bijwerkingen van het afbouwen en de terugkerende gedachten word er vaak lang doorgegaan met de medicijnen. Doorgaan heeft een positiever effect dan stoppen. Of de dosis word verlaagt en uw krijgt een nieuw medicijn voor bijvoorbeeld het slapen, deze is ook verslavend en na verloop van tijd is het lastig zonder medicatie te slapen, dit brengt andere problematiek met zich mee.

De bijwerkingen van het gebruik van het medicijn kunnen soms maanden duren voor het lichaam er echt aan gewent raakt. De bijwerkingen van het afkicken van het medicijn duur meestal enkele weken tot maanden. Bij de kortwerkende medicatie zijn de bijwerkingen vaak minder groot en hevig als bij de langwerkende.

Moeten psychiaters minder snel antidepressiva voorschrijven?

Ja, bij kleine depressieve klachten is behandeling met anti depressieva niet perse nodig. Een behandeling gericht op lyfstyle training zo ook kunnen bij dragen aan verbetering of het meer actief bezig zijn. Vaak word direct anti depressiva voor geschreven en andere opties niet eerst uit geprobeerd. Wanneer een persoon later weer een nieuwe depressie heeft en weer anti depressiva krijgt voorgeschreven begint het vaak op een hogere niveau als de eerste keer.

Medicijnen en/of gespreksgroepen

Vaak word er door een arts of psychiater het medicijn voorgeschreven en is er zo nu en dan een gesprek met de arts. Het gebeurt zelden dat de personen in een gespreksgroep komen voor mensen met soortgelijke problematiek.

Het medicijn verlicht de klachten op dat moment, zolang de medicatie word genomen blijven de klachten verminderd. Maar met de medicatie word niet aangeleerd hoe om te gaan me een depressie. Een gesprek met een arts is vaak 1x per maand of soms langer, met een psychiater is dit vaker. In deze gesprekken word het gebruik gecontroleerd en word gekeken watde bijwerkingen zij en of het moet worden aangepast.

In een gespreksgroep kunt u vragen stellen aan ervaringsdeskundige die vaak de signalen makkelijker en sneller begrijpen en zij kunnen u tips en advies geven hoe u hiermee kunt omgaan of kunt aanpakken,

Door zowel een gespreksgroep als medicatie worden de klachten verminderd en leert de persoon weer beter de balans te vinden in een depressie, wat ervoor kan zorgen dat de persoon minder vaak depressief is maar bijvoorbeeld terug gebracht naar somber.

Vond u het artikel intressant? Deel het artikel en volg soebar.nl dan op
0

Lees verder

Soebar.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar werkbalk