Waar ligt de grens tussen buitenspelen en overlast?

Wat is het?

Kinderen die buitenspelen zijn vaak druk in het gedrag. Soms word er uit enthousiasme geschreeuwd en/of gegild. Dit is vaak kort en even. Dit kan tijdelijk als overlast worden ervaren maar zakt ook weer weg. Het zijn gewoon kinderen die aan het spelen zijn. Het gewone buitenspelen word over het algemeen geaccepteerd.

Voetballen is buitenspelen is leuk voor het kind. Het voetballen tegen de zijkant van een flat of tegen de garage is heel iets anders. Vaak dreunt dit erg door en hoort u bij elke keer tegen de garage een harde knal. Is het dan ach laat die kinderen voetballen of is het dan overlast?

Maar wanneer veranderd dit in overlast? Wanneer iets overlast is gaat het om een langere tijd aan een stuk.  Hieronder staan een aantal fragmenten vanuit mijn buurt. Deze zijn op 1 middag en 1 dag gemaakt.

Zoals u kunt horen gillen, schreeuwen deze kinderen. Het heeft dan ook nog weinig weg van buitenspelen. Het gedrag van de kinderen is hier niet gepast en 140 huizen minimaal hebben dit gehoord. De kinderen gaan voor ruim 2 uur op dit volume door. De afstand was ongeveer 12 meter van waar hun stonden en de audio opgenomen. De kinderen zijn niet aangesproken door de buren. Door de buren is er geen melding gedaan bij de politie.

Als kinderen van de vorige twee voorbeelden niet worden aangesproken, worden ze vaak zoals bovenstaand voorbeeld. Dit ging 2 a 2,5 uur zo door voor de opname.  Ook hier geen reactie van de buren en geen meldingen.

Zo begint u:

Stap 1 Zorg dat u bewijs heeft van de overlast die er gemaakt word. Zorg zoveel mogelijk details van de overlast, zoals de plek, hoeveel personen, in welke leeftijd? Zorg voor een duidelijke omschrijving van uw melding.

Stap 2 Ga het gesprek aan met de kinderen en vraag waarom ze zo doen. Vaak zijn deze kinderen er niet van gediend dat ze worden aangesproken, vraag eventueel hulp van buren of politie. Probeer het gesprek aan te gaan met de ouders van de kinderen die de overlast veroorzaken en maak het bespreekbaar.

Stap 3 Stuur een melding via het meldformulier van de politie, stuur de audio mee in AVI. bestand en bel 0900-8844 voor een melding

Stap 4 Ga bij uw buren na of ze er ook last van hebben en vraag hun een melding te doen. Als 1 persoon alleen een melding maakt word er niks mee gedaan en is er geen prioriteit.

Stap 5 Komt dit zeer vaak voor? meld de overlast ook bij de wijkagent, wijkbeheerder en gemeente/handhaving.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft u een duidelijk beeld wat het verschil is en hoe u dit kunt aanpakken.

Tips:

  • Zorg voor duidelijke leefregels en gedragsregels in de buurt

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.