Vuurwerkoverlast

Wat is vuurwerkoverlast?

Vuurwerk mag volgens de wet alleen op 31 december vanaf 18.00 uur ‘s avonds tot 1 januari 02.00 uur ‘s nachts. Dus officieel alleen 8 uur, deze uren worden vaak niet als overlast beschouwd. Vuurwerk word verkocht in de winkel van 29 december tot 31december.

Wat is acceptabel, hinder of overlast?

Aan de hand van onderstaande voorbeelden kunt u een inschatting maken waar het thuis hoort. Volgens de wet mag er dus geen vuurwerk worden afgestoken voor 31 december dus alles valt onder de noemer vuurwerkoverlast.

Is overlast voor deze tijd het afsteken van veel vuurwerk of is 1 hard ook overlast? Als u de wet strikt neemt is alles buiten deze dagen overlast, dus zo wel zacht en veel als eenmalig 1 harde. Maar erg is ook een grens van acceptabel, hinder of overlast, waar de grens is, is een mening van een persoon, omdat iedereen een andere mening hierover heeft.

Acceptabel:

 • Op 31 december om 11.00 uur vuurwerk de persoon begint vroeg maar het is een feestdag
 • Op 1 januari om 12.00 uur de persoon heeft nog vuurwerk over en steek het als nog af.

Hinder:

 • 29 december pff is het weer begonnen
 • 2 januari nou ik heb er wel genoeg van

Overlast:

 • de knal van een vuurwerk bom of een miljoenenklapper

Wat word er aan de overlast gedaan?

De politie kan weinig doen aan de overlast die word veroorzaakt door vuurwerk. De politie is te laat, naar het geluid en de persoon is vaak allang weg voor dat ze er zijn.  Als er op iedere hoek van de straat een camera hangt is het mogelijk om de personen aan te pakken. De persoon is te zien bij het afsteken, de route die hij loopt en waar deze heen gaat. De persoon is volledig te volgen. Aangezien dit niet zo is kan er alleen met een bewijs er nog iets mee gedaan worden.

De overlast van vuurwerk valt niet te voorkomen en is dus ondergaan van het geluid. De persoon word zelden aangepakt en er zijn weinig mogelijk om de persoon aan te pakken. Het hoort bij het einde van het jaar.

Vuurwerk in de winkels

Bij de action word op het moment vuurwerk verkocht.  Het is vandaag 21-12-2017, het vuurwerk mag niet verkocht worden volgens de wet. Door dat het nu verkocht en gekocht word, is de kans op vuurwerkoverlast ook groter. Waarom wachten als het nu ook kan, voor oud en nieuw koop ik wel weer een nieuw pakket. De prijs is laag, dus word vaker en sneller meerdere keren gekocht.

De wet zegt dat het veilig bewaart moet worden. In een vuurwerkwinkel heeft de eigenaar een vuurwerk veilige cabine nodig om het vuurwerk te bewaren. Bij de action ligt dit tussen de spullen in.  Als vuurwerk gekocht word gaat dit meestal op grotere bedragen en veel vuurwerk. Dit vuurwerk word thuis onbeveiligd opgeslagen. In een flat met 64 woningen, heeft ieder huis 1 pakket vuur werk van rond de €50,-. Dat is 64 x 50 = € 320,- aan vuurwerk onveilig opgeslagen in een flat.

Wie houd er dan toezicht op dat de wet word na geleefd? Waarom alleen bij een bedrijf veilig opslaan en niet thuis?

Wat u nodig heeft:

 • bewijs, melden

Zo begint u:

 1. Melden van de overlast
  1. De overlast door vernieling, kunt u melden bij politie. Zorg voor bewijs door opname of een video of foto. Hoe meer u de persoon in beeld heeft hoe groter de kans dat de persoon kan worden aangesproken op het gedrag. De gegevens die u nodig heeft: Locatie;, Wat gebeurt er?​, Wie is/zijn het?
  2. De overlast kan in sommige provincie worden doorgeven via whatsapp
  3. Vaak heeft de gemeente of provincie een meldpunt om de overlast te melden. Kijk op de website van uw gemeente.
  4. Tegen eind van het jaar is de website meldpunt vuurwerkoverlast online.
 2. Denk aan de medemens en aan dieren. Gooi nooit vuurwerk naar personen en of dieren.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het artikel heeft u een beter zicht op de overlast en de manier wat u kunt doen hieraan.

Tips:

 • vuurwerk is om iets te vieren of in te luiden niet om overlast te veroorzaken of dingen te vernielen.

Waarschuwingen:

Heeft u overlast, dan bent u al meer gestrest dan anders, praat er rustig over, spreek de persoon rustig aan op zijn gedrag.  Houd het gezellig.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.