Vuurwerk

Hoe laat je oud en nieuw zo veilig mogelijk verlopen met je kinderen?

Het kenniscentrum heeft een aantal tips voor u op een rijtje gezet.

Oud & nieuw en feest; ze horen bij elkaar. Aftellen met een glas champagne, proosten en dan snel naar buiten om van het vuurwerk te genieten. De buurman rolt zijn Chinese honderdduizendklappers uit, kinderen zwaaien met sterretjes en vuurpijlen versieren de lucht.

Laat u uw kind wakker of laat u het doorslapen?

Baby’s tot 1 jaar adviseert het kenniscentrum gewoon te slapen als ze slapen en niet wakker worden. is uw baby toch wakker geworden troost hem dan op de slaapkamer en leg hem daarna weer terug in bed. Blijf bij uw baby tot hij inslaap is gevallen. Een peuter of kleuter zou u kunnen laten kijken maar bereid uw kind wel op wat komen gaat. Door bijvoorbeeld het bekijken van video’s of het praten over vuurwerk en hoe het in zijn werk gaat.

Gaat u kind buiten vuurwerk kijken?

Zorg dan dat hij een vuurwerkbril heeft. Deze kunt u krijgen via oogfonds of opticien

Een misverstand is vuurwerk voor kinderen, sterretjes bijvoorbeeld. Ook al noemen ze die wel eens kindervuurwerk of koud vuur, ONZIN! Koud vuur bestaat niet, dus ook sterretjes zijn kunnen gevaarlijk zijn: het brandende deel heeft een temperatuur van 1.500 graden celsius!

Houd vuurwerk (dus ook de sterretjes!) buiten bereik van kinderen!

Is uw kind bang voor vuurwerk?

Sinds oud en nieuw slaapt mijn zoontje slecht in. hij is helemaal hysterisch. Daarvoor was het wegbrengen kusje lezen en slapen tot de volgende ochtend. Nu slaapt hij heel moeizaam in. Hij wil niet in zijn eigen bed maar bij ons. we hebben hem omdat hij in paniek was even bij ons gelegd en om kwart voor 12 is hij beneden geweest. nu leggen we hem netjes terug in bed zodra hij er uitkomt en zeggen dan niks alleen de 1ste 2 keer. Hoe kan ik hem van zijn angst af krijgen en weer zo laten slapen als voorheen?

Onderzoek het probleem

Zoek samen met uw kind uit waardoor het komt dat uw kind niet meer kan slapen en zijn bed uitkomt. Is uw kind bang, angstig of verdrietig? Boos worden omdat uw kind steeds uit bed komt heeft geen zin, de situatie word er erger van. Pas wanneer het duidelijk is wat het probleem is, kunt u gaan zoeken naar een oplossing.

Is u zoontje op het moment dat hij voor het vuurwerk uit bed kwam wakker geschrokken of is uw zoontje uit zichzelf uit bed gekomen? Heeft u zoontje ook last van onweer? Wanneer hij geschrokken is van het vuurwerk is het de angst voor de knallen. Na deze knallen lukt het uw zoontje niet meer om allen te slapen. Leg uw zoontje uit dat het vuurwerk 1x per jaar is en volgende keer pas over een aantal maanden is.

Heeft u zoontje ook last gekregen bij onweer?

Leg uw zoontje wat onweer is en war het op kan letten, zoals eerst de flits dan een paar harde knallen zodat hij zich zelf kan aanleren hier niet bang voor te zijn. Misschien kan het uw zoontje helpen om een tijdje voor oud en nieuw video’s van vuurwerk te kijken ongeveer de hardheid van echt vuurwerk, zodat hij aan het geluid kan wennen.

Samen slapen

Doordat uw zoontje even bij u in bed heeft geslapen, is het lastig hem weer te laten slapen in zijn eigen bed. Leer uw kind een slaapritme aan door bijvoorbeeld een vast tijdstip, voorlezen, rustgevend muziekje aan en u verlaat de kamer. Is uw zoontje bang voor het donker geworden, laat dan een nachtlampje aan.

Op de goede weg

Ik denk dat u al goed bezig bent met uw zoontje elke keer weer terug brengen naar zijn eigen bed. Blijft hier in consequent en probeer alleen de 1x 2 keer uit waarom u zoontje op zijn kamer moet blijven.Zeg de andere keren niks, breng hem gewoon terug, net zolang als uw zoontje uit bed komt.

Om makkelijk in te slapen en door te slapen is het belangrijk dat uw kind vooraf de rust heeft gevonden. Daarom de t.v. minimaal een uur voor het slapen gaan uit, zodat de hersenactiviteit kan stoppen en werkt voorlezen erg goed.

Door iedere avond voor het slapen gaan yoga, mindfullness of ontspanningsoefeningen te doen slaapt uw kind beter. Het helpt het kind om zijn aandacht naar het lichaam te brengen en uit het hoofd.

Maak voor uw zoontje een beloningssysteem voor elke dag dat goed is gaan slapen. Vele leuke voorbeelden vind uw op gratisbeloningskaarten.nl

Probeer zoveel mogelijk de angst van uw kind te negeren. Peuters en kleuters kunnen vooral schrikken van plotselinge, harde knallen. Probeer de gedachten van uw kind te veranderen door bijvoorbeeld een tekenfilm op te zetten. Laat uw kind daarna achter het raam de rest van het vuurwerk kijken. Lees verder het artikel Hoe kan in mijn zoontje weer laten slapen

Na oud en nieuw

Helaas is nieuwjaarsdag iets minder mooi om naar te kijken… De hele straat bezaait met rode snippers, pijlen, verpakkingen en andere vuurwerkresten.

Begin het nieuwe jaar daarom met een schone straat. Pak de bezem en ruim het vuurwerkafval op, het is maar een kleine moeite. Zo voorkomt u dat kleine kinderen met gevaarlijk vuurwerk gaan spelen en dat vuurwerkresten nog maanden op straat liggen.

Bent u een vuurwerkprof? Check het zelf:
•Ik gebruik altijd een aansteeklont
•Ik zet een vuurwerkbril op
•Ik zet siervuurwerk stabiel neer
•Ik zet vuurpijlen in een verzwaarde fles of PVC-buis
•Ik let op anderen en hou voldoende afstand
•Ik ruim vuurwerkafval op

Heel veel plezier vanavond en tot volgend jaar!

Online opvoedadvies :)

Profielfoto van Online opvoedadvies :)

Over Online opvoedadvies :)

Opvoedadvies helpt ouders met kleine en grote uitdagingen bij het opvoeden van kinderen in de leeftijd tot 12 jaar. Maandelijks schrijf ik nieuwe thema's, opvoedtips en veel voorkomende opvoedingsvragen. Wilt u graag een gratis opvoedadvies? Dat kan! Dm uw een vraag en binnen 24 uur ontvangt u een antwoord. Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en niets meer missen? volg dan @opvoedtip op het kenniscentrum. Als u blij bent met deze tips wil u deze dan delen via de bedankt knop boven aan het artikel? Dan kunnen ook anderen er hun voordeel mee doen. Dank u wel!

Geef een reactie