Vuurwerk

Ach die ene keer per jaar moet toch kunnen?

Vele vinden oud en nieuw zonder vuurwerk is geen oud en nieuw er ontbreekt iets. Het is wel 1x per jaar maar de gehele wereld steek vuurwerk af. Het gaat is schadelijk al 1 persoon vuurwerk afsteek, maar de schade is beperkt, maar oud en nieuw doet heel de wereld dit en is het extra schadelijk.

Een evenement met oude stoomtreinen is vaak ook 1x per jaar. Een stoomtrein stoot veel co2 uit als deze op kolen werkt. Daarnaast heb je de dagelijkse uitstoot co2 door vervoersmiddelen of door shell.   Zo zijn er veel dingen die 1x per jaar zijn maar wel erg schadelijk voor het milieu.

CO uitstoot

In Nederland word jaarlijks voor 3,8 miljoen aan co uitgestoten. In de wereld zijn er 196 landen, dit zo neer komen op minimaal 744,8 miljoen (744.800.000) co uitstoot voor heel de wereld.

Fijnstof/Schadelijke stoffen

Door de grote uitstoot van fijnstof is het extra schadelijk voor het milieu en voor de gezondheid. De eerste twee uur van het nieuwe jaar is de concentratie fijnstof wel 40 keer zo hoog als normaal.

Ongeveer 100.000 kilo barium, 40.000 kilo koper, 30.000 kilo, strontium, 10.000 kilo titaan, en 5.000 kilo antimoon, deze giftige stoffen komen elk jaar tijdens de jaarwisseling bij het afsteken van consumentenvuurwerk in het milieu terecht. Dus deze stoffen komen in de lucht, het water, de grond.

De belangrijkste verontreinigende stoffen die ontstaan zijn (ultra)fijn stof en gassen als koolmonoxide, kooldioxide, stikstof- en zwaveldioxide, maar ook metaalverbindingen (kaliumsulfaat en kaliumcarbonaat) en zware metalen die zich aan fijn stofdeeltjes hechten (o.a. barium, koper, strontium, titaan en antimoon).

Hoe schadelijk zijn deze stoffen?

Van 90% van de stoffen naar het afschieten komen terecht in de directe omgeving op de grond. Hier van gaat 68% via het riool naar waterzuiveringsinstallaties of komen direct in het water terecht.

Vuurwerk zwerfies

Veel mensen steken wel het vuurwerk hebben er van genoten, maar vergeten het weer op te ruimen. Het vuurwerk ligt er een week later nog als het nog niet door de wind een vuurwerk zwerfie is geworden. Het vuurwerk vergaat niet in de natuur en ruim 22% blijft langdurig liggen.

Zo begint u:

  • Beperk de hoeveelheid vuurwerk die u afsteekt en denk aan het milieu.
  • Koop nooit illegaal vuurwerk de stoffen hiervan zijn nog schadelijker voor het milieu en valt niet vast te stellen hoeveel van wat erin zit.
  • Het is een kleine moeite om het vuurwerk wat is afgestoken direct in een vuilniszak te stoppen. De wijk ziet er weer netjes uit en kans op ongelukken is minder.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het artikel heeft u een goed zicht op hoe schadelijk vuurwerk is voor het milieu en hoe u dit kunt beperken.

Tips:

  • Neem een emmer water mee en gooi het afgestoken vuurwerk hier in. Zo is het vuurwerk zeker uit en is doordrongen door het water, dus zal het zeker niet meer branden in de vuilniszak. De schoonmaak dag voor vuurwerk op 1 januari door buutgenoten, zou niet nodig moeten zijn.
  • knalvuurwerk heeft minder uitstoot dan siervuurwerk.
  • Koop het vuurwerk samen met de buren en steek het samen af of organiseert een vuurwerk show voor de straat of buurt.
  • Sluit ramen, deuren en luikjes rond 22.00 uur, zo blijven alle schadelijke stoffen zoveel mogelijk buiten. Zet ‘s ochtend alles even open, zodat het kan luchten.

Waarschuwingen:

  • Door de hoeveelheid aan co2 extra in het milieu is de kans groot op extreem weer.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.