Vuurwerk

1 Wat is het?

Veel mensen vooral die hooggevoelig zijn of hersenletsel hebben, hebben deze dag en de tijd ervoor veel last van extra prikkels, onrust en stress. Vooral met oud en nieuw is het voor mensen die erg gevoelig zijn een lastige tijd. Het begin vaak al een week eerder met de eerste vuurwerk wat weer word afgestoken.

De hardheid van het geluid, onverwachte en de lichtflitsen die erbij horen zorgen 3x zo snel voor deze prikkels als normaal. Daarnaast heeft de persoon zo ie zo als meer stress en prikkels omdat het nerveus is en niet geheel weet wat hij/zij kan verwachten, in hoeveelheid vuurwerk, de hardheid van het geluid, wanneer enzovoort.

Van het eerste vuurwerk van het jaar naar oud en nieuw

Vaak zijn de eerste knallen nog erger dan oud en nieuw zelf, de knal komt zeer onverwacht wat in een keer een erge prikkel geeft. Op de dag zelf bent u al voorbereid dit maakt dat het wel hard binnenkomt maar het minder prikkelt dan de eerste die zo onverwacht is. Aan het begin van de avond begint u te merken dat de stress en prikkels vaker en sneller aanwezig zijn, dit kan een signaal zijn of een begin zijn van overprikkeling.

Alleen om 23.30 als het echte spektakel begint neemt de stress en angst meer toe omdat de hoeveelheid en snelheid van het afschieten zorgen voor extra prikkels. Hoe meer prikkels rond deze tijd, hoe meer overprikkeld de persoon raakt. Vuurwerkoverlast is niet te voorkomen en zeer weinig aan te doen. Het is een dag/week die een hooggevoelig persoon moet ondervinden en doorstaan elk jaar weer.

Hoeveel decibel is vuurwerk?

Sinds 2006 mag legaal vuurwerk in Nederland maximaal 156 decibel produceren, gemeten op twee meter afstand. Dat is nog veel harder dan een rockconcert (110dB), laag overvliegend vliegtuig (120 dB) of geweerschot (140 dB). Geluiden boven de 120 decibel kunnen direct tot blijvende schade leiden.

Geluiden dagelijks om in te werken mogen niet meer zijn dan 80 decibel (voor 8 uur p.d) vanaf deze  grens kan er al gehoorschade worden opgelopen. Als 1 stuk vuurwerk 156 decibel is betekend dit dat dit dus 76 decibel harder is dan de grens. Over de dag en nacht is dit diverse keren een overschrijding van het aantal decibel, wat voor veel stress kan zorgen en voordat het 24.00 uur is, is de persoon overprikkeld.

2 Herkennen

Een hooggevoelig persoon kunt u vergelijken met de oren van een hond

Een hooggevoelig persoon is vaak dagelijks overprikkeld, met oud en nieuw is het deze overprikkeling + de overprikkeling van het geluid van vuurwerk en drukte van mensen en licht.

Het gehoor en het gevoel van een persoon die hooggevoelige is kan u vergelijken met het gehoor van een hond. Een hond heeft elk jaar last van het geluid van het vuurwerk omdat het zo hard binnenkomt en een hond gevoeliger is dan een mens. Bij elke knal schrik de hond, krijgt angst en word erg bang. Bij hooggevoelige mensen is dit hetzelfde, de knallen zorgen voor stress, angst of paniek, die erge stekende en bonkende hoofdpijn kan veroorzaken.

Het enige wat de honden en hooggevoelige personen mee krijgen is pijnlijk lawaai overal om hun heen, waarvan ze zich niet kunnen afsluiten, wat zorgt dat er mee paniek ontstaat.

3 Behandeling

Het plannen en maken van een doel kunnen u helpen bij het omgaan met uw hooggevoeligheid en oud en nieuw. Hoe meer uw plant hoe meer rust u krijgt, hoe meer energie u over heeft om de geluiden te verwerken. Hoe minder energie u heeft, hoe sneller u bent overprikkeld.

 • Hoe kan ik dit jaar oud en nieuw door komen zonder dat ik overprikkeld raak?
 • Wat heb ik nodig om te zorgen dat prikkels niet te hoog oplopen?
 • Hoe kan ik de overprikkeling van oud en nieuw zoveel mogelijk verminderen of verkleinen?
 • Wat kan ik leren van de afgelopen jaren? Wat waren de knelpunten?
 • Wat kan ik doen als ik toch overprikkeld ben?

Hoe vaker u denk over de overprikkeling voor deze dag, hoe meer oplossingen u bedenkt, hoe beter u reageert op het moment en sneller actie onderneemt.

 • Bent u overprikkeld door het geluid, start het crisis noodplan en doorloop de 4 stappen
 • Herken u uit eerdere jaren dat u extra en extreem overprikkeld bent en kreeg u het niet rustig, vraag uw huisarts om bijvoorbeeld kalmerende medicatie voor de dag.

4 Gevolg

CO uitstoot

In Nederland word jaarlijks voor 3,8 miljoen aan co uitgestoten. In de wereld zijn er 196 landen, dit zo neer komen op minimaal 744,8 miljoen (744.800.000) co uitstoot voor heel de wereld.

Fijnstof/Schadelijke stoffen

Door de grote uitstoot van fijnstof is het extra schadelijk voor het milieu en voor de gezondheid. De eerste twee uur van het nieuwe jaar is de concentratie fijnstof wel 40 keer zo hoog als normaal.

Ongeveer 100.000 kilo barium, 40.000 kilo koper, 30.000 kilo, strontium, 10.000 kilo titaan, en 5.000 kilo antimoon, deze giftige stoffen komen elk jaar tijdens de jaarwisseling bij het afsteken van consumentenvuurwerk in het milieu terecht. Dus deze stoffen komen in de lucht, het water, de grond.

De belangrijkste verontreinigende stoffen die ontstaan zijn (ultra)fijn stof en gassen als koolmonoxide, kooldioxide, stikstof- en zwaveldioxide, maar ook metaalverbindingen (kaliumsulfaat en kaliumcarbonaat) en zware metalen die zich aan fijn stofdeeltjes hechten (o.a. barium, koper, strontium, titaan en antimoon).

Hoe schadelijk zijn deze stoffen?

Van 90% van de stoffen naar het afschieten komen terecht in de directe omgeving op de grond. Hier van gaat 68% via het riool naar waterzuiveringsinstallaties of komen direct in het water terecht.

Vuurwerk zwerfies

Veel mensen steken wel het vuurwerk hebben er van genoten, maar vergeten het weer op te ruimen. Het vuurwerk ligt er een week later nog als het nog niet door de wind een vuurwerk zwerfie is geworden. Het vuurwerk vergaat niet in de natuur en ruim 22% blijft langdurig liggen.

5 Plan

Zo begint u:

 1. Beperk de hoeveelheid vuurwerk die u afsteekt en denk aan het milieu.
 2. Koop nooit illegaal vuurwerk de stoffen hiervan zijn nog schadelijker voor het milieu en valt niet vast te stellen hoeveel van wat erin zit.
 3. Het is een kleine moeite om het vuurwerk wat is afgestoken direct in een vuilniszak te stoppen. De wijk ziet er weer netjes uit en kans op ongelukken is minder.
 4. Maak voor u zelf een stappenplan en wees voorbereid op het gene wat gaat komen. Maak een checklist en zorg dat u alle voorzorgsmaatregelen heeft getroffen om zo min mogelijk prikkels te ervaren overdag en in de avond. Bijvoorbeeld schaf een geluiddempende koptelefoon aan die het geluid zoveel mogelijk dempt of afsluit. Leg alles op een vaste plek zodat u het direct kan pakken en niet hoeft te zoeken. Hoe meer u voorbereid en plant hoe “rustiger” oud en nieuw word.
 5. Maak een noodplan, wat kunt u doen als u toch overprikkeld bent? Wat helpt normaal gesproken? Wat kunt u nog meer doen? Bedenk een aantal actie die u kunt nemen om de prikkels te verminderen, die u in huis direct kan toepassen. Probeer deze dingen het gehele jaar door dat u op uit en nieuw een aantal mogelijkheden heeft.
 6. Hoe ging het vorig jaar? Wat zijn de punten die goed gingen? wat zijn de punten dat het minder ging en waarom ging het minder? Wat kunt u doen om deze punten dit jaar anders aan te pakken? Kijk een aantal jaren oud en nieuw terug en probeer zoveel mogelijk te leren van de manier hoe u het toe aan heeft gepakt, verbeter dit waar mogelijk. Het verschil kan hem vaak al zitten in een kleine verandering. Schrijf na oud en nieuw de punten van dit jaar op. Als u dit elk jaar bij houd heeft u een overzicht en zal oud en nieuw steeds makkelijker gaan.
 7. Het afschermen van het geluid. Begin zo laat mogelijk met het beschermen van het gehoor en het verminderen van de prikkel. Krijgt u tegen 22.00 uur last van het geluid en u zet dan alle opties in dan is de kans groot dat u om 24.00 geen effect meer heeft van de opties. Als u dit zo lang mogelijk uit stelt en de tv tegen 23.30 op vol volume zet met een koptelefoon overstemd het geluid van de tv het geluid van het vuurwerk.
 8. Raak u geprikkeld door iets anders dan het vuurwerk, bijvoorbeeld meer piekeren omdat het oud en nieuw is en u dingen afsluit van het jaar? Wat heb ik het afgelopen jaar gedaan? Wat heb ik bereikt? Wat zijn mijn doelen voor het nieuwe jaar? Vaak blijft de gedachten van minder goede punten hangen, hierdoor ervaart u meer stress. Probeer deze gedachten op te schrijven en van uw af te schrijven of uit te spreken dit verminderd de stress erom heen.
 9. Neem wat extra rust van te voren zodat u vol energie aan de dag begint. Oud en nieuw kost veel energie door de prikkels en stress die het met zich mee brengt. Hoe meer uit ruster u bent hoe meer energie u over heeft en hoe beter u dag zal verlopen.

Tips:

 • Houd het zo donker mogelijk in huis, sluit gordijnen en roosters, houd zoveel mogelijk geluid en licht buiten. Dit geeft meer rust als u overprikkeld bent.
 • Kauwen op kauwgom of wortel verminderd prikkels en stress of start stress verminderende activiteiten zoals warm bad of yoga oefeningen
 • Neem een emmer water mee en gooi het afgestoken vuurwerk hier in. Zo is het vuurwerk zeker uit en is doordrongen door het water, dus zal het zeker niet meer branden in de vuilniszak. De schoonmaak dag voor vuurwerk op 1 januari door buutgenoten, zou niet nodig moeten zijn.
 • knalvuurwerk heeft minder uitstoot dan siervuurwerk.
 • Koop het vuurwerk samen met de buren en steek het samen af of organiseert een vuurwerk show voor de straat of buurt.
 • Sluit ramen, deuren en luikjes rond 22.00 uur, zo blijven alle schadelijke stoffen zoveel mogelijk buiten. Zet ‘s ochtend alles even open, zodat het kan luchten.

Relax-it

Relax-it

Heeft u veel stress in uw leven? Met de yoga oefeningen en ademhalingsoefeningen van Soebar.nl leert u een manier om meer rust aan te brengen in uw dagelijks leven. De artikelen zijn geschreven voor iedereen wilt leren ontspannen of beter met emoties en gevoelens over wil kunnen en een manier om paniek en stress aan te pakken.