Vuurwerk hooggevoelig

1 Wat is het?

Veel mensen vooral die hooggevoelig zijn of hersenletsel hebben, hebben deze dag en de tijd ervoor veel last van extra prikkels, onrust en stress. Vooral met oud en nieuw is het voor mensen die erg gevoelig zijn een lastige tijd. Het begin vaak al een week eerder met de eerste vuurwerk wat weer word afgestoken.

De hardheid van het geluid, onverwachte en de lichtflitsen die erbij horen zorgen 3x zo snel voor deze prikkels als normaal. Daarnaast heeft de persoon zo ie zo als meer stress en prikkels omdat het nerveus is en niet geheel weet wat hij/zij kan verwachten, in hoeveelheid vuurwerk, de hardheid van het geluid, wanneer enzovoort.

Van het eerste vuurwerk van het jaar naar oud en nieuw

Vaak zijn de eerste knallen nog erger dan oud en nieuw zelf, de knal komt zeer onverwacht wat in een keer een erge prikkel geeft. Op de dag zelf bent u al voorbereid dit maakt dat het wel hard binnenkomt maar het minder prikkelt dan de eerste die zo onverwacht is. Aan het begin van de avond begint u te merken dat de stress en prikkels vaker en sneller aanwezig zijn, dit kan een signaal zijn of een begin zijn van overprikkeling.

Alleen om 23.30 als het echte spektakel begint neemt de stress en angst meer toe omdat de hoeveelheid en snelheid van het afschieten zorgen voor extra prikkels. Hoe meer prikkels rond deze tijd, hoe meer overprikkeld de persoon raakt. Vuurwerkoverlast is niet te voorkomen en zeer weinig aan te doen. Het is een dag/week die een hooggevoelig persoon moet ondervinden en doorstaan elk jaar weer.

Hoeveel decibel is vuurwerk?

Sinds 2006 mag legaal vuurwerk in Nederland maximaal 156 decibel produceren, gemeten op twee meter afstand. Dat is nog veel harder dan een rockconcert (110dB), laag overvliegend vliegtuig (120 dB) of geweerschot (140 dB). Geluiden boven de 120 decibel kunnen direct tot blijvende schade leiden.

Geluiden dagelijks om in te werken mogen niet meer zijn dan 80 decibel (voor 8 uur p.d) vanaf deze  grens kan er al gehoorschade worden opgelopen. Als 1 stuk vuurwerk 156 decibel is betekend dit dat dit dus 76 decibel harder is dan de grens. Over de dag en nacht is dit diverse keren een overschrijding van het aantal decibel, wat voor veel stress kan zorgen en voordat het 24.00 uur is, is de persoon overprikkeld.

👤

PTSS e-coach en trauma coach
Ik ben gespecialiseerd in het omgaan met een (MC) PTSS, chronische stress en vermoeidheid en in stemmingswisselingen. Ik reik vaardigheden aan en geef tips zodat u beter kunt leren omgaan met een (MC) PTSS. Ik ben een ervaringsdeskundige op het gebied van stress en traumatische ervaringen. In mijn leven heb ik vele traumatische gebeurtenissen meegemaakt en diverse bijna doodervaringen gehad. Door de ervaringen heb ik vele depressie gehad en heb ik chronische stress en vermoeidheid opgelopen.

🎖

De knop is er voor de lezers van de site en geven een beeld van welke informatie gezocht en goed bevonden word op de website. De knop is om de schrijver te bedanken voor het plaatsen van het artikel, omdat u het een goed artikel vond of het graag wilt delen met de mede lezers van de website. Het is de waardering voor een artikel, bijvoorbeeld voor het plaatsen van het artikel of om het artikel te schrijven voor de website. Voor de schrijver is het fijn om te weten dat het artikel goed is en nieuwe informatie bevat. Door een bedankje op het artikel weet de schrijver dat het artikel iemand heeft geholpen of dat de informatie goed en duidelijk is.

Met de informatie die we delen willen we taboe op psychische problematiek verminderen en als het zou kunnen stoppen. Iedereen kent iemand met psychische problematiek, het zo een heel normaal onderwerp moeten zijn om te bespreken. De artikelen gaan over diagnose, medicatie en behandelaars. De diagnose waar word geschreven zijn o.a. autisme, borderline, ptss, depressie, hsp.

@ggz

👥

Het doel van de website is de taboe van schulden problematiek en van psychische problematiek verkleinen en samen te zoeken naar een oplossing voor de problematiek. Personen, naasten en behandelaar zoveel mogelijk te informeren over de psychische problematiek en het bevorderen van de signalen te verminderen. Het voorkomen en oplossingsgericht werken aan schulden en budgetvoorlichting. Het stimuleren en bevorderen van de financiële zelfstandigheid, van een goede financiële gezondheid, van gezond omgaan met geld, van zelf het overzicht te hebben en de grip te houden over uw financiële zaken en uw administratie.Artikelen: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #

Thema's: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #

Soebar.nl is een kenniscentrum en schrijft artikelen met adviezen en tips als informatief en educatief. De artikelen geven voorbeelden van diagnose, het herkennen en hoe u ermee om kunt gaan. De artikelen zijn geen vervanging voor een huisarts of hulpverlener.

©

Er rust copyright op de teksten, foto’s en andere afbeeldingen van de Soebar.nl ™ op deze website. De © Copyright is geldig voor de gehele website van soebar.nl™, vanaf 2009 tot 2018. Alle rechten zijn voorbehouden aan deze website. De website is beschermd tegen kopiëren. Voor de teksten geld dat er geen teksten mogen worden gebruikt en worden geplaatst op andere websites, ook niet met bron vermelding.

Alle artikelen, blogs, links, afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.

Soebar.nl ™ geeft geen toestemming voor het gebruik van haar logo door derden, zonder uitdrukkelijke toestemming. Foto’s en andere afbeeldingen op deze website mag u niet gebruiken.