Vrijheden

1 Wat is het?

Vrijheden zijn minuten die u buiten de afdeling kunt opnemen tijdens een opname. In het begin met een REM of IBS heeft u geen vrijheden en bent u 24 uur op de afdeling. In deze paar dagen of soms langer word uw gedrag en houding geobserveerd. Aan de hand van de diagnoses en problematiek krijgt u sneller uw beperkte vrijheden terug.

De vrijheden die u nu opneemt is tijd dat u buiten doorbrengt, hierdoor is het minder vaak 8 uur aan een stuk en is het geknipt in bijvoorbeeld 2 of 3 uur. In de 2 a 3 uur is bij slecht weer erg lang. 8 uur vrijheden zijn er veel voor iemand die dakloos is. De activiteiten die er zijn heeft u al vaak gedaan. Het word steeds moeilijker iets te bedenken en u raakt er gedemotiveerd van. Als de persoon geen familie heeft of naasten is de persoon 8 uur (verplicht) alleen buiten. Wanneer u langere tijd bent opgenomen is het lastig om de 8 uur vol te houden.

2 Herkennen

De vrijheden starten vaak met 3 x een 1/2 uur, deze mogen nog niet worden gepakt dat is de volgende stap 1x 1,5 uur. Daarna 3x 1 uur en dan 8 uur. In de vrijheden mag u gaan doen wat u wilt

Vrijheden kunnen van een op het andere moment worden ingenomen bijvoorbeeld naar het voeren van een gesprek. Dan moet de persoon zich bewijzen om zijn vrijheden terug te krijgen dit gebeurt bijvoorbeeld bij suïcidale gedachten

3 Behandeling

Door mee te werken aan de behandeling worden vrijheden uitgebouwd. Als u elke keer op tijd terug bent kan dit snel oplopen.

4 Gevolg

 • Met weinig vrijheden is de persoon de gehele dag op de afdeling hierdoor kan een persoon meer stress en onrust hebben als anders. De stress blijft hangen en word een terugkomend trafreel. Het leven op een afdeling met meer psychische personen is zwaar. Het kan zorgen voor depressie en sombere stemming
 • Laat een straf u niet in de weg staan als het nodig is uw punt te maken. Ga verder met u punt en werkt het nog beter uit.

5 Plan

Bedenk een lange termijn oplossing

 • in activiteiten, activiteiten die andere tijd nodig hebben, die u dagelijks kunt doen en waar u meerdere dagen de tijd voor nodig heeft. Maak een doel wat u die dag wil hebben gedaan. Maak een doel voor volgende week. Maak dagelijks een planning wat u de volgende dag gaat doen.
 • Door geen gebruik te maken van de vrijheden, komt u anders over bij de verpleging en behandelaar.Begin uw eigen bedrijf door het verkopen van spullen die u heeft gemaakt of een start een blog. Hiermee kunt u dagelijks bezig voor lange tijd, het is leuk om te doen en als het goed gaat verdient u er ook iets mee.

Ga elke dag zolang als u nodig heeft van de afdeling.

 • Zorg dat u rustig bent en blijft. Geef aan bij de verpleging dat u 3 of 4 uur weg bent. Geef altijd langer aan als u uw rust gaat zoeken. Gaat u weer eerder naar binnen word de tijd eerder opgeschreven. Ga bij mooi weer bijvoorbeeld in het park zitten of aan het water. Geniet van het moment!
 • Plan de eerste vrijheden naar het ontbijt naar de lunch en en het avondeten, zodat u een vaste structuur heeft op de dag en 3x naar buiten gaat. Hoe meer u uw vrijheden opneemt hoe meer u laat zien dat u het aankan. Hoe sneller u weer nieuwe vrijheden krijgt.
 • Blijf bij de eerste vrijheden maximaal 25 minuten weg en wees 5 minuten te vroeg terug dit geeft vertrouwen aan de behandelaar. Zet uw wekker op uw telefoon om de tijd niet te vergeten. Bent u eens te laat is dit geen probleem komt u vaker te laat dan kunnen uren worden gekort of stopgezet
 • Ging het half uur goed? Wat gingen er goed of kan beter. Schrijf na het half uur de moeilijke punten op waar u de volgende half uur iets mee zou kunnen doen. Bedenk hoe u het anders kan doen en probeer het nog een keer. Laat uw schrift lezen aan uw behandelaar om het te bespreken.

Bij slecht weer is het lastig iets te vinden wat u buiten kunt gaan doen.

 • Ga wel van de afdeling af en zoek een plek waar u rustig kunt gaan zitten en bijvoorbeeld een blog kunt gaan schrijven. Vaak is een GGZ opname bij het ziekenhuis, ook hier hun u inde dagen in het restaurant gaan zitten of een rondje door het ziekenhuis. Denk positief, denk in mogelijkheden, wat kan wel? Als ik buiten ben neem ik mijn laptop mee om aantekeningen te maken voor een nieuw artikel. Wat heb ik nodig? Een stoel en tafel.

Zoek plekken waar mensen komen om andere te ontmoeten

 • bijvoorbeeld een buurthuis. Als u meerdere contacten heeft, kunt u er regelmatig op visite. of ga opzoek naar vrijwilligerswerk als dagbesteding. Hier worden vaak ook cursussen of workshops aangeboden, ga deze volgen in de tijd dat u nog bent opgenomen, deze zijn veelal gratis. Bent u meer sportief, schrijf u in bij een wandelgroep van de stad.

Klacht

wat is er nodig om de vrijheden weer terug te krijgen? Hoe lang worden u vrijheden ontnomen? Plan een gesprek met de arts en maak een vragen lijst zodat u geen punten vergeet. Leg de situatie uit en hoe u er nu over denkt.

vraag het officiële papier over het ontnemen van de vrijheden aan de behandelaar. Op het papier staat aangegeven hoe u bezwaar kunt maken. Maak bezwaar op artikel 41 van de wet BOPZ. met uw pvp of door een brief te sturen naar

 • klachtenfunctionaris huispost VAL
 • Postbus 74277 1070 BB Amsterdam.
 • Mocht dit niet helpen dan kunt u een klacht indien bij de rechtbank van Amsterdam

E-GGZ

E-GGZ

Welkom op het profiel van GGZ. GGZ staat voor geestelijke gezondheidszorg. Met de informatie die we delen willen we taboe op psychische problematiek verminderen en al het zou kunnen stoppen. Iedereen kent iemand met psychische problematiek, het zo een heel normaal onderwerp moeten zijn om te bespreken. De artikelen gaan over diagnose, medicatie en behandelaars. De diagnose waar ik over schrijf zijn o.a. autisme, borderline, ptss, depressie, hsp.