vragen voor de arts

vragen voor de arts

Vaststellen van de diagnose

 • Wat denkt u dat ik heb? Welke signalen horen erbij? Welke onderzoeken zijn er nodig om de diagnose vast te stellen? Wat is het doel van het onderzoek? Hoelang duurt het onderzoek? Wie doet het onderzoek?
 • Wat zijn de risico’ s van het onderzoek? Doet het onderzoek pijn of geeft het bijwerkingen? Zijn er bijzonderheden bij het onderzoek?
 • Moet ik voor de rest van de dag en daarna ergens rekening mee houden? Is het onderzoek nuchter of mag er worden ontbeten? Wat moet ik doen om me voor te bereiden op het onderzoek? Moet ik nog papieren mee nemen?
 • Kan ik direct na het onderzoek weer aan het werk? Kan ik direct na het onderzoek zelfstandig naar huis reizen?
 • Van wie, hoe en wanneer krijg ik de uitslag?

De uitslag van het onderzoek

 • Wat is de oorzaak van mijn klachten? Welke diagnose heb ik? Is dit een vaststaande diagnose en is er geen verder onderzoek meer nodig? Waarom is het deze diagnose, aan de hand van welke signalen, weet u zeker dat het deze diagnose is?
 • Wat zijn de signalen op lange termijn? Wat voor gevolgen heeft deze aandoening voor mijn dagelijkse leven? Heeft de aandoening invloed op mijn werk/studie? Wat kan ik daaraan doen? En bij wie kan ik terecht voor extra begeleiding?
 • Hoe ziet de behandeling er uit? Wat houd de behandeling in? Wat zijn de voordelen en nadelen van de behandeling? Welke alternatieven zijn er? Zijn er andere behandelaars, betrokken bij mijn behandeling?
 • Wat kan ik zelf doen om de klachten te verminderen? Moet ik ergens extra op letten? Moet ik iets laten?
 • Wanneer moet ik doorgeven of ik de behandeling aan ga? Wat zijn de gevolgen als ik geen behandeling wil?
 • Hoe kan ik in contact komen met een ervaringsdeskundige? Zijn er lotgenoot groepen? Waar kan ik aanvullende informatie vinden? Hoe kan ik contact opnemen met u? Kunt u uw contactgegevens voor mij opschrijven?
 • Als ik ontevreden ben over de behandeling, waar kan ik dan terecht? Kan ik een second opinion vragen van een andere arts? Welke arts zou u aanraden en welke ziekenhuis? Is er een vertrouwenspersoon aanwezig en wat zij de contactgegevens?
 • Hoe is de nazorg geregeld? Hoe lang is het hersteltermijn? Is volledig herstel mogelijk?
 • Als u niets hoort, informeer dan zelf naar de uitslag van een onderzoek of test.

Medicatie

 • Welke medicatie krijg ik? Wat voor soort medicatie is dit? Voor hoe lang moet ik deze medicatie slikken? Wat doet dit medicijn in mijn lichaam?
 • Zijn er bijwerkingen en welke kan ik verwachten? Zijn de bijwerkingen blijvend of tijdelijk? Wat zijn de gevolgen voor mijn gezondheid als ik dit medicijn langdurig gebruik?
 • Wanneer moet ik contact opnemen met behandelaar? Met wie kan ik contact opnemen als ik vragen heb over mijn medicijn?
 • Gaan mijn klachten helemaal over als ik dit medicijn gebruik? Zijn er restverschijnselen en welke zijn dit? Wat kan mijn arts doen als dit medicijn niet helpt tegen mijn klachten? Zijn er alternatieven?
 • Wordt het medicijn betaald door mijn verzekering? Welk deel moet ik zelf betalen? Is er een alternatief die wel word vergoed?
 • Wanneer moet ik beslissen of ik dit medicijn ga gebruiken? Wat gebeurt er als ik geen medicijnen ga gebruiken? Kan ik het medicijn veilig combineren met mijn andere medicijnen?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.