Volmacht

Volmacht

Ik zit in de minnelijke traject van schuldsanering en heb laatst een volmacht voor budgetbeheer per post ontvangen met de vraag of ik deze wil tekenen. Omdat het financieel beheer dat bij de kredietbank loopt, niet langer door kan blijven lopen. Is het verplicht om een volmacht te tekenen?

Welke soorten volmachten voor schuldhulpverlening zijn er?

Er wordt gewerkt met twee soorten volmachten: de beheervolmacht en het budgetbeheer.

Bij de beheervolmacht treedt de gevolmachtigde op als ware hij al benoemd tot bewindvoerder. De taken en verantwoordelijkheden zijn dezelfde als die van bewindvoerder.

Bij budgetbeheer wordt door de gevolmachtigde alleen het betalingsverkeer geregeld. Het voeren van de administratie, het invullen van formulieren, het doen van aanvragen behoort dan niet tot zijn taak.

Waar is een volmacht voor nodig?

Bij het voeren van schuldhulpverlening wordt een overeenkomst met volmacht opgesteld. De voorgestelde schuldhulpverlener kan met een volmacht direct met zijn taak beginnen, namelijk het beheer van inkomen en vermogen. Door uw volmacht te tekenen (als volmachtgever) geeft u de schuldhulpverlener (de gevolmachtigde) de volmacht om namens hem het inkomen en vermogen te beheren.

  1. een volmacht die uw budgetbeheerder in staat stelt om over uw inkomen te beschikken op de manier zoals u die samen overeengekomen bent.
  2. een overeenkomst waarin staat dat u ervoor zorgt dat er met regelmaat inkomen op uw bankrekening binnenkomt.

De taken en verantwoordelijkheden onder volmacht zijn dezelfde bij zowel schuldsanering, budgetbeheer als beschermingsbewind.

Bent u verplicht de volmacht te tekenen?

Nee, u bent niet verplicht dit te tekenen. Door het niet tekenen van de volmacht kan de budgetbeheerder haar werk niet doen en worden er geen budgetplannen gemaakt om uw schulden af te lossen, u schiet er dus niks mee op. Door het tekenen van de volmacht geeft u recht op de ondersteuning van de schuldhulpverlening. Om toch gebruik te kunnen maken van de hulp van de budgetbeheer is het belangrijk dat volmacht getekend.

In uw vraag staat dat het financiële beheer niet meer loopt via de kredietbank. Weet u al wie of waar u lopende boedelrekening word ondergebracht?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.