vol hoofd

Wat is het?

Een vol hoofd is een hoofd met veel gedachten of het voelt aan als of er veel druk of leegte in het hoofd zit. Een persoon met een vol hoofd heeft vaak gedachten zoals problemen, goede ideeën, nutteloze gedachtes of vervelende overdenkingen. Door regelmatig iets tussendoor te doen of bij haasten zoals bijvoorbeeld tijdens het eten maken de mail checken kunt u een vol hoofd krijgen. Wanneer u te veel dingen te gelijkertijd doet, is het lastig de concentratie erbij te houden. De drukte die u zelf creëert zorg dat het hoofd vol aanvoelt.

Wanneer gedachten steeds vaker en heviger aanwezig zijn. De gedachten zijn vaak een opsomming van een bepaalde tijd die nog niet is verwerkt. Wanneer de gedachten de over hand nemen is een persoon er afwezig en dit kan het dagelijks functioneren beïnvloeden. Wanneer dit gebeurt word er gesproken over een vol hoofd.

Iemand met een vol hoofd is vaak vermoeid, de gedachten kosten de persoon veel energie. Wanneer een persoon geen balans meer kan vinden in de gedachten kan de persoon meer stress ervaren of meer vermoeid worden. Het is erg lastig bij een vol hoofd de balans weer terug te krijgen. Het is belangrijk om u hoofd dagelijks te legen of proberen te legen om de rust en balans zoveel mogelijk te behouden. Wanneer u alleen probeert verwerkt u al een deel van u volle hoofd. Het zal niet altijd lukken om uw hoofd elke dag geheel te legen.

Signalen

 1. Afwezige blik Bij een vol hoofd heeft een persoon een wazige blik en lijkt het of de persoon niet veel mee krijgt van het hier en nu. Vaak staart de persoon wat voor zich uit of is erg stil. Op het moment is de persoon bezig met verwerken van de informatie of de dag. Hierdoor is de persoon in gedachten en lijkt het of de persoon geen aandacht heeft voor iets anders. De persoon trekt zich vaak terug en is stiller of reageert juist heel hevig in de situatie.

 2. Herhalende handelingen Bij een vol hoofd is de persoon niet in het hier en nu maar is in zijn eigen gedachten. De persoon heeft bij een vol hoofd vaak een volgorde van handelen en herhaald deze regelmatig. De gedachten zijn in het begin vaak nog enkele gedachten en worden naar mate hoe langer het duurt steeds meer 1 grote gedachten, vaak negatief. Wanneer de 1ste gedachten niet gestopt kan worden en de gedachten herhalend aanwezig zijn gaat een persoon herhalend handelen. Wanneer de persoon een vol hoofd heeft, gaat het vaak wiebelen of friemelen. Het kan ook zijn dat de persoon woorden gaat herhalen of gesprekken herhaald hard op.

 3. Vragen stellen Omdat de informatie niet geheel duidelijk is, kan het zijn dat de persoon opzoek gaat naar duidelijkheid. Dit kan de persoon doen door vragen te stellen of door te blijven praten over een onderwerp. Zolang er onduidelijkheid is, blijft het hoofd vol en kan het onderwerp niet worden afgesloten. Vaak roept het ook andere vragen op, wat zorgt voor meer onduidelijkheid, waardoor de kans op een volhoofd groter word.

 4. Frustraties en boosheid Door het niet kunnen verwerken van de informatie, is de persoon bezig met de gedachten die vaak negatief gestemd zijn. Deze gedachten worden langzaam erger en erger, waardoor de persoon zich steeds meer boos gaat voelen. Door het denken aan de gedachten en het herhalen van de gedachten, komen er steeds meer gedachten bij, waardoor het hoofd voller word. Doordat de situatie onduidelijk is, kan dit zorgen voor buien of zware/extreme emoties. Hoe langer het onduidelijk blijft, hoe meer onverwerkte informatie er is in het hoofd, hoe erger de bui kan zijn.

 5. Niet aankunnen wat normaal wel gaat Door de vele gedachten of onverwerkte informatie kan een persoon minder als dat de persoon normaal kan. De gedachten beheersen het hoofd en hierdoor is het lastig het dagelijks functioneren door te laten lopen, de kans op lichamelijk klachten zoals hoofdpijn is erg groot. Door de hoofdpijn kan het zijn dat de persoon sneller vermoeid is en/of dagelijks meer stress oploopt waardoor de persoon ook andere problematiek krijgt.

Wat u nodig heeft:

Zo begint u:

 1. Het herkennen van een vol hoofd. Niet elke persoon heeft dezelfde signalen, let bij u zelf op wanneer u een vol hoofd heeft. Hoe voelt het voor u, wat is de aanleiding? Waaraan kunt u een vol hoofd herkennen voor u zelf? Wat betekend een vol hoofd voor u? Wat kunt u dan minder goed?
 2. Het bijhouden van een dagboek. Schrijf zoveel mogelijk gedachten op waar u mee zicht of die u bezig houden. Welke gedachten hebben de overhand? Wat zorgt ervoor dat de gedachten zo aanwezig zijn is er iets gebeurt of bent u aan iets herinnerd? Hoe vaak kwamen deze gedachten voor deze week? Hoe meer gedachten u van u afschrijf hoe leger uw hoofd word.
  1. Maak dagelijks het algemeen schema waarin u kunt bijhouden hoe de gedachten tot stand zijn gekomen. Maak een mindmap van de gedachten waar u mee zit en waar u over piekert.
  2. Maak onderscheid tussen nutteloze gedachten en gedachten waar u mee moet. Welke gedachten hebben een functie en moet u iets mee? Wat moet u hieraan doen? Is het nuttig de gedachten op te schrijven, samen te vatten in een mindmap? Welke actie hebben deze gedachten nodig? Welk doel hebben de gedachten, kunnen ze u verder helpen, is het een idee? Wat wilt u met de nutteloze gedachten? Waar gaan deze over? Wat kunt u doen om van deze gedachten af te komen?
 3. Zoek afleiding. Wat kan u helpen om van het volle hoofd af te komen? Wat heeft u hiervoor nodig? Door afleiding kunt u de gedachten en het volle hoofd veranderen in meer rust. Maak eenmalig het afleidingsschema met 10 punten wat u kunt gaan doen als u last heeft van een vol hoofd.
 4. Yoga. Plan elke dag een vast moment in voor yoga oefeningen of ademhalingsoefeningen. Door regelmatig yoga te doen kunt u de gedachten en het volle hoofd verminderen en veranderen. Hierdoor vind u weer meer rust in uw hoofd. Het beste kunt u dit doen minimaal 15 minuten voor u gaat slapen.
 5. Praten. Zoek iemand bij wie u uw gedachten kunt vertellen. Wie wilt u de gedachten vertellen? Waarom heeft u voor deze persoon gekozen? Door de gedachten te vertellen aan een ander die naar u wilt luisteren, kan de persoon u tips en advies geven en kan de persoon u helpen of ondersteunen bij uw volle hoofd. Hierdoor kunt u beter u gedachten begrijpen en makkelijker een oplossing vinden voor uw volle hoofd. Doordat de andere persoon u vragen stelt kan dit ervoor zorgen dat u het op een andere manier gaat bekijken en weer mogelijkheden ziet. Wanneer u het probleem heeft besproken krijgt u een opgelucht gevoel. De andere persoon hoeft niet perse iets te zeggen, dat de persoon met aandacht wilt luisteren geeft vaak al een goed gevoel.
  1. Voor een persoon voelt een vol hoofd aan als letterlijk vol of druk in het hoofd of een warboel van gedachten stromen. De persoon heeft op dat moment geen idee hoe het gaat en weet niet dat de emoties en het gevoel van het volle hoofd komt. De persoon is erg druk met het verwerken van prikkels informatie en/of iets anders. Om rust te krijgen word de persoon erg stil of trek zich terug, de persoon is dan graag alleen. De gedachten zijn erg nadrukkelijk aanwezig, deze blijven vaak hangen en gaan vaak erg snel en zijn lastig te veranderen naar iets positiefs. Het gevoel kan veranderen van positief naar negatief. Het ligt aan de hoeveelheid gedachten en waardoor de gedachten zijn gekomen. Het gedrag krijgt last van stemmingswisselingen, waardoor buien kunnen ontstaan en de persoon erg boos word of gefrustreerd word. Een vol hoofd kan verschillende redenen hebben, het kan zijn dat er in korte tijd te veel is gebeurt of dat gebeurtenissen blijven hangen in het hoofd en dat de persoon deze niet krijgt verwerkt.

Het verwachte resultaat:

 • Duidelijkheid over de gedachten en de oorzaak van het gevoel dat u een vol hoofd heeft.
 • Door het stappenplan kunt u meer rust in u leven aanbrengen

Tips:

 • Zit u vaak achter de computer? Dan zit u vaak de gehele dag en dan ben u de gehele dag bezig met uw hoofd en de gedachten, die geen tijd hebben verwerkt te worden. Plan regelmatig ander  soort werk in waar u even anders bezig bent dan op de computer. En zorg voor voldoende beweging zoals het maken van een wandeling.

Waarschuwingen:

 • Heeft u veel last van terugkerende gedachten of het gevoel dat u hoofd zwaar aanvoelt, neemt u dan contact op met u huisarts en vraag een verwijzing voor de GGZ. Wanneer een vol hoofd lange tijd aanhoud, kunt u een depressie krijgen en regelmatiger negatieve gedachten wat verschillende gevolgen kan hebben. De balans in de gezondheid en geest gaat achteruit en er kunnen vaker lichamelijke klachten optreden zoals slaapproblematiek door piekeren of pijn klachten van de stress zoals hoofdpijn of schouder klachten.

 


Depressie coach

Depressie coach

Ik heb sinds 2009 zeer regelmatig depressie en heb hiervoor hulp gezocht om deze te verbeteren en aan te pakken. De depressies zijn chronisch geworden en is een deel van het leven geworden.