Voedselinfectie

Wat is het?

In het buitenland is de kans dat u een voedselinfectie oploopt vaak groter dan in eigen land. Het voedsel word anders bereid, met andere kruiden en het word onder ander wetten en regels gecontroleerd. Bacteriën in voedsel kunnen een voedselinfectie veroorzaken, vooral als voedsel te warm en te lang bewaard wordt.

2 herkennen

Stap 1 van de bestemming. Enkele uren tot 2 dagen na het eten/besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree.

Stap 2 Soort infectie:

  • Salmonella: komt voor op rauwe kip, rauw kalfsvlees of rauw varkensvlees. Soms zit het in eieren en melk. Het kan zelfs op groente en fruit zitten.
  • Campylobacter: zit vooral op rauwe kip.
  • Listeria: zit soms op rauw vlees, rauwe vis (sushi, oesters) en in kaas van rauwe (ongepasteuriseerde) melk.
  • E-coli: kan op rauw vlees (gehakt, hamburger) zitten en ook op rauwe groente.

3 behandeling

Als er toch een infectie is opgetreden? Zorg bij een eventuele infectie dat u voldoende drinkt en dien eventueel extra mineralen en zout toe (Oral Rehydration Salt). Houd het 2 a 3 dagen aan of is het zeer ernstig neem contact op met een huisarts of ga naar het ziekenhuis.

4 gevolgen

De gevolgen van een voedselinfectie kunnen zijn buikpijn, diarree, koorts en misselijkheid. In sommige gevallen kan een voedselinfectie leiden tot ernstige complicaties zoals hersenvliesontsteking, acuut nierfalen (HUS) of neurologische aandoeningen zoals het Guillain-Barré syndroom.

Plan

Stap 3 Plan maken

Stap 1 Drinken: Drink geen water uit de kraan. Het water in het buitenland heeft niet de kwaliteit zoals in Nederland. Drink alleen water uit flessen, let bij het kopen van een fles op dat deze nog geheel dicht is. Neem geen drinken met ijs klonten. Kook en was de groente met bronwater. Koop regelmatig een nieuwe fles, na regelmatig bijvullen bevat de fles veel bacteriën. Wilt u toch het water uit de kraan drinken kook het water vooraf 5 minuten en laat het afkoelen. Het water is maximaal 1 dag houdbaar.

Stap 2 Voeding: Uit eten of kopen op de markt. Let op de hygiëne van het personeel, de schoonheid en netheid bedrijfskleding, hoe druk is het er? Hoe ziet de maaltijd bij de andere personen eruit?

Koop uw groente en fruit op veilige plekken zoals een supermarkt of koophallen. Koop zo min mogelijk langs de weg bij klein kraampje. Weet wat u eet. Wat voor soort vlees is het? En is dit echt zo? Word er gewerkt zoals er verwacht mag worden zoals bijvoorbeeld gescheiden plekken voor gebakken en rauw vlees? Wat het rauwe vlees gekoeld?

Voorkom bij de bereiding van de voeding kruisbesmetting door bijvoorbeeld rauw en gebakken naast elkaar te leggen. Houd de omgeving zo schoon en mogelijk. Verpak de producten die over zijn weer goed, zodat er geen ongedierte op af komt.

Stap 3 Temperatuur: Weet hoe warm uw eten moet zijn. Wanneer deze niet klopt en de temperatuur te hoog is, is de kans op een infectie groter. Warm voedsel moet echt warm zijn, zoals vlees en vis en geef aan dat u het door en door gaar wilt. Wat koud hoort te zijn, moet ook echt koud zijn. Smoothies, rauwkost en salades moeten vers zijn en goed gekoeld.

Is er geen koelkast aanwezig? Neem dan mee wat u in 1x op eet of bedenk een alternatief met bijvoorbeeld een fles water en een ventilator. Gaat u een dag je weg? Let erop dat uw eigen voeding goed gekoeld door gebruik te maken een koeltas met of zonder koelelementen.

Stap 4 Verzorging: Was u handen regelmatig, gebruik desinfectans voor het eten en tussendoor en poets uw tanden met mineraal water en gebruik ook mineraalwater voor het naspoelen.

Duurt de diarree langer dan 7 dagen of komt het weer terug? Gebruik dan tijdelijk geen dranken zoals melk, appelsap, frisdranken en light producten. Drink veel water door de diarree verliest u veel vocht. Neem vaker kleine slokjes water, zodat de vochtbalans op orde blijft.

Stap 5 Neem voor de zekerheid altijd Norrit, ORS en kindvriendelijke maagtabletten mee. Drink extra water en let op de kleur van de urine. Hoe donkerder hoe meer u moet drinken.

Stap 6 Wanneer neemt u actie? Bij 1 a 2 keer overgeven en daarna stopt het kunt u even afwachten. Komt er koorts bij of stopt het braken niet neem dan direct contact op met de arts.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.