Voedselbank

1 Voedselbank 2 ongezond leven

Wat is de voedselbank?

De voedselbank is een organisatie die minima ondersteund met en voedselpakket. De pakketten worden wekelijks uitgedeeld in een van de buurtcentrums in Nederland. De pakketten zijn bedoeld om te ondersteunen en niet als volledige boodschappen voor een week.

Hoe is de voedselbank begonnen?

De allereerste voedselbank is ontstaan in Verenigde Staten daarna sinds 1984 in Europa en Canada. Het is een stichting opgericht in sinds 2002 in Nederland.

Hoe word de voedselbank draaiende gehouden?

De voedselbank werkt met vele vrijwilligers die wekelijks de pakketten klaar zetten en uitdelen en die het bestuur doen. Sommige voedselbanken ontvangen vanuit de gemeente een subsidie.

Wat houden de voedselpakketten in?

Een voedselpakket van de voedselbank is een krat gevuld met producten. Deze producten zijn van te voren klaar gezet en kunnen niet gerolen worden. De producten zijn meestal lang houdbaar zoals rijst of houdbare melk of het zijn producten die vandaag of morgen op moeten. De samenstelling van een pakket wisselt iedere week en is afhankelijk van wat de voedselbank binnen krijgt.

Hoe vraag ik een voedselpakket aan?

Per voedselbank zijn de procedures voor een aanvraag van een voedselpakket anders. Zo kan het zijn dat de vrijwilligers van de voedselbank u aanvraag direct beoordelen en afhandelen.  Bij andere voedselbanken word de aanvraag door instanties gedaan, zoals het maatschappelijk werk en/of thuiszorg. Vraag de procedure van de aanvraag na bij uw lokale voedselbank. De landelijke criteria om in aanmerking te komen voor een voedselpakket vindt onder het kopje ‘criteria om klant te worden’.

Een pakket aanvragen kunt u doen via voedselbanknederland.nl of via de lokale voedselbank bij u in de buurt. Op deze website vind u ook de locatie bij u in de buurt.

Voor hoelang kan ik de voedselbank aanvragen?

De pakketten kunt u aanvragen voor 3 maanden. Ongeveer 1/4 heeft het pakket voor 3 maanden. Het is mogelijk om bij een bijzondere situatie een verlenging aan te vragen en het maximale hiervan is 3 jaar. Dit komt voor bij 23% van de klanten.

Hoe groot is de voedselbank?

De voedselbank werkt door het gehele land, op 157 locaties, met 9.900 vrijwilligers. Deze voedselbanken verdelen voedselpakketten via 510 uitgiftepunten. Er zijn 8 regionale distributiecentra verspreid over het land.

 


ilona

ilona

Boekhouder ilona is een gediplomeerd boekhouder sinds 2011. Op deze website blogt ze over hoe u de financiën op orde kunt brengen en houden. Een overzichtelijke administratie is onmisbaar voor het opbouwen van een financieel gezond leven. De ervaringen en kennis worden gedeeld aan de hand blog artikelen. Daarnaast staat soebar.nl voor schuldpreventie. De doelgroep van de website is gericht op gezinnen met een minimum inkomen.