Voedingsbewaarwijzer

Bewaarwijzer:

Wat bewaar u op kamertemperatuur:

  • Mango, meloen, avocado, ananas, citrusvruchten, kiwi’s en bananen. Bewaar deze  apart van elkaar zodat de producten niet de smaak van de andere producten overneemt en om sneller bederven van de producten te voorkomen.
  • Tomaten, paprika, komkommer, courgette en aubergine, pompoenen, uien, aardappelen, bonen en doperwten.
  • Meel, bloem, suiker, pasta’s, gedroogde kruiden en specerijen zijn heel lang houdbaar. Zolang de producten goed zijn afgesloten en droog worden bewaard, bederven deze producten niet.

Wat bewaar u in de koelkast;

Koelkast temperatuur is 4 graden. Gekoelde producten zo snel mogelijk in de koelkast. Deze kunt u 2 dagen naar bereiding nog eten, wanneer u deze goed terug koelt, na bereiding. Dit is minimaal 2 uur voordat u het in de koelkast zet. Verdeel het overgebleven eten in bakjes en zet het in de vriezer. Schrijf op de deksel wanneer het in de vriezer is gegaan en wat het is. Kliekjes en resten kunt u 3 dagen bewaren, als u het goed terug koelt en in de koelkast bewaard.

Indeling koelkast Bovenin geopende potjes, er onder frisdrank en pakken drinken, kaas, daaronder de restjes en kaas, daaronder het vlees vis en in de bak de groente. In de deur Bovenin boter en eieren, daar onder de sauzen en onderin  de melk en melkproducten.

  • Heeft u nog iets over van een product, verpak deze en bewaar deze in de koelkast.
  • Alle producten die een korte houdbaarheidsdatum hebben, zoals melk kaas, vlees.
  • Alle wat u heeft geopend zoals restjes, potjes, blikken
  • Zacht fruit zoals aardbeien en meloen
  • Verse groente of gesneden groente zoals broccoli, bloemkool, asperges, champignons, sla, spinazie, wortels, bieten en vers gesneden kruiden. Koolsoorten kunt u zo wel in als buiten de koelkast bewaren. Hoe lang kan je een rauwe courgette bewaren? 6 dagen buiten de koelkast of een jaar in de vriezer
  • Ontdooi producten in de koelkast, zo loopt u het minste risico dat u product bederf of schadelijke stoffen gaat bevatten. Door het op kamer temperatuur te doen krijgen producten meer ziektekiemen en dit is slecht voor de gezondheid.
  • Hoe lang kunt u gekookte pasta bewaren? 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer
  • Twijfelt u over een product, op de website van het voedingscentrum vind u een overzicht waar u hoelang welk product kunt bewaren. Koop u een product in de supermarkt uit de koeling, dan hoort het thuis ook in uw koelkast.

Wat bewaart u in de vriezer:

  • Koop u een product uit de vriezer, dan thuis ook. Neem een koeltas mee zodat u de producten tijdens het boodschappen doen hierin kunt bewaren en zodat uw producten bevroren thuis aankomen. Bij thuiskomst plaats deze producten direct in de vriezer.
  • De producten die u invriest zorg dat ze goed zijn terug gekoeld en dat de producten goed zijn afgesloten en een etiket hebben met wat er in zit en op welke datum u het in de vriezer heeft gezet.
  • Controleer elke maand uw vriezer, welke producten moeten op en welke kunnen nog even?
  • Als u vlees koopt en u wilt het invriezen, tot wanneer kan dat? Tot de houdbaarheidsdatum (mits gekoeld bewaard)
  • In de vriezer zijn producten 3 maanden goed wanneer u vriezer minimaal 18 graden vriest.
    • Brood en slagroomgebak: 1 maand
    • Rauw rundvlees uit 1 stuk: 9 maanden
    • Geblancheerde groenten en zacht fruit: 1 jaar
    • Magere vis (kabeljauw, schol, tonijn): 6 maanden
    • Margarine en boter: 1-2 maanden (halvarine niet invriezen)

Wat bewaar ik in de voorraadkast:

  • Alle producten die minimaal 1 jaar goed blijven
  • Zorg voor een volgorde in de producten en zet producten zoveel mogelijk bij elkaar.
  • Controleer elke week de kast

Gezonde voeding is belangrijk voor een gezonde balans tussen lichaam en geest. De voedingscoach geeft u tips en informatie over gezond voeding en beweging.

Wij horen graag uw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.