Voedingsbewaarwijzer Te Gebruiken Tot

TGT = Te Gebruiken Tot.

  • Staat meestal op groente of melk producten.  De TGT datum geeft aan dat een product niet meer verkocht mag worden in de winkel. Na de datum neemt de smaakt van het product af maar het product is nog goed. Door de datum op de producten word er veel weggegooid, terwijl deze producten vaak niks mis mee is. De producten staan in de koelkast.
  • TGT Zeer bederfelijke producten zoals verse vis, vers gehakt en vlees, voorgesneden groenten en koelverse maaltijden. Na deze datum is het product niet veilig meer. Door voedsel kort na aankoop in te vriezen of te bereiden kunt u de houdbaarheid verlengen tot na de TGT-datum.

THT = Te Houdbaar Tot

  • staat meestal op producten die langer houdbaar zijn, zoals rijst of pasta. Op beide producten staat wel een datum maar wanneer de producten goed droog bewaard worden kunnen deze niet bederven. Van elke vijf pakken rijst die in Nederland worden gekocht, wordt 1,5 pak weggegooid. Deze producten kunnen buiten de koelkast.
  • THT Ongekoelde producten zoals gedroogde pasta, en rijst, meel, koffie, snoep, frisdranken en conserven. Door goed te kijken, ruiken en proeven kunt u bepalen of het product nog eetbaar is

Op de producten staat een datum deze is niet altijd hetzelfde. Voor sommige producten is het voldoende een jaartal te vermelden, bij andere producten word de dag en maand vermeld. Dit heeft te maken met de tijd dat een product goed is, tot 3 maanden = dag en maand. 3 tot 18 maanden = maand en jaar. 18 maanden + = alleen jaar.

Beoordeel zelf of een product nog goed is . Op het product staat een datum, maar hoe ziet het product er zelf nog uit? Ruikt het nog goed en ziet het product er nog normaal uit? Dan is het product nog goed.

De datum op een product zorgt ervoor dat een product snel word weggegooid. Wanneer u champignons koopt op de markt staat geen datum, deze worden weggegooid wanneer ze echt niet meer goed zijn. De champignons van de supermarkt bevatten wel een datum en deze worden dan ook vaak weggegooid omdat ze op of over de datum zijn.

Bekijk het product en proef het eerst voor u het weggegooid. Gooi producten met een verstreken TGT-datum weg. TGT (Te gebruiken tot) dit is de uiterste dag dat het product nog goed is, vries het product nog in of zorg dat u het als nog klaar maakt. Dit geldt voor vis en vlees.