Voedingsbewaarwijzer koelkast

Wat bewaar u in de koelkast;

Koelkast temperatuur is 4 graden.

  • Gekoelde producten zo snel mogelijk in de koelkast. Deze kunt u 2 dagen naar bereiding nog eten, wanneer u deze goed terug koelt, na bereiding. Dit is minimaal 2 uur voordat u het in de koelkast zet.
  • Verdeel het overgebleven eten in bakjes en zet het in de vriezer.
  • Schrijf op de deksel wanneer het in de vriezer is gegaan en wat het is. Kliekjes en resten kunt u 3 dagen bewaren, als u het goed terug koelt en in de koelkast bewaard.
  • Controleer regelmatig of de temperatuur van uw vriezer of koelkast nog goed staat. Zet de het aantal graden in de zomer wat lager, door de warmte is het al snel warmer in de koelkast, waardoor producten sneller bederven.
  • Houd u koelkast en vriezer bij, maak het regelmatig schoon en verwijderd de ijs laag in uw vriezer voor bacteriën groei in uw koelkast tegen te gaan en voor een optimale koeling. Vervang koelkast en vriezers van 5 jaar en ouder, deze verbruiken meestal veel stroom en koelen meestal minder goed.

Indeling koelkast

Bovenin geopende potjes, er onder frisdrank en pakken drinken, kaas, daaronder de restjes en kaas, daaronder het vlees vis en in de bak de groente. In de deur Bovenin boter en eieren, daar onder de sauzen en onderin  de melk en melkproducten.

  • Heeft u nog iets over van een product, verpak deze en bewaar deze in de koelkast.
  • Alle producten die een korte houdbaarheidsdatum hebben, zoals melk kaas, vlees.
  • Alle wat u heeft geopend zoals restjes, potjes, blikken
  • Zacht fruit zoals aardbeien en meloen
  • Verse groente of gesneden groente zoals broccoli, bloemkool, asperges, champignons, sla, spinazie, wortels, bieten en vers gesneden kruiden. Koolsoorten kunt u zo wel in als buiten de koelkast bewaren. Hoe lang kan je een rauwe courgette bewaren? 6 dagen buiten de koelkast of een jaar in de vriezer
  • Ontdooi producten in de koelkast, zo loopt u het minste risico dat u product bederf of schadelijke stoffen gaat bevatten. Door het op kamer temperatuur te doen krijgen producten meer ziektekiemen en dit is slecht voor de gezondheid.
  • Hoe lang kunt u gekookte pasta bewaren? 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer
  • Twijfelt u over een product, op de website van het voedingscentrum vind u een overzicht waar u hoelang welk product kunt bewaren. Koop u een product in de supermarkt uit de koeling, dan hoort het thuis ook in uw koelkast.