Vitamine

1 A

Vitamine A,

Komt voor in : boter, margarine en halvarine, volle zuivel , vette kaas, eieren, lever

Voor: de ogen ( de overdracht van lichtprikkels ) heeft een beschermende werking tegen kanker en is belangrijk voor het afweersysteem en het bestrijden van infecties. Heeft een belangrijke functie voor de huid

Tekort: Nachtblindheid, eventueel met blindheid tot gevolg. Droge huid met schilfering. Dof haar, Een verminderde afweer. Een slecht gebit.

2 B

Vitamine B,

 • Komt voor in: volkoren producten, aardappelen, bladgroenten, noten, peulvruchten, kaas, melk, vlees en eieren
 • Voor: Is een vitamine die een belangrijke rol speelt bij de stofwisseling van eiwit, vet en koolhydraten.
 • Tekort: Kan bij een tekort een scala aan klachten geven zoals, hoofdpijn, vermoeidheid.

Vitamine B1

 • Komt voor in aardappelen, graanproducten, brood, vlees en melkproducten.
 • Voor: zorgt ervoor dat koolhydraten uit ons voedsel worden verbrand. Hierdoor krijgt u energie. Mensen die heel actief zijn hebben een grotere behoefte aan vitamine B1.
 • Tekort: kan leiden tot afwijkingen aan hart en zenuwstelsel. geheugenverlies, depressie of problemen met de concentratie, verminderde eetlust of reflexen, gewichtsverlies of spierzwakte.

Vitamine B2

 • Komt voor in: eieren, noten, melk(producten), groente, fruit en vlees.
 • Voor: zorgt voor het gezond houden van huid en haar. Het een positief effect op de spijsvertering en het zenuwstelsel.
 • Tekort: kunt u een schilferige huid krijgen en kloofjes in de lippen,  vermoeidheidsklachten, een verlaging van het hemoglobinegehalte in uw bloed, dit is het stofje dat zuurstof in uw bloed vervoert van de longen naar andere delen in uw lichaam.

Vitamine B3

 • Komt voor in: bruin (volkoren) brood, noten, vis en vlees en groenten en aardappelen.
 • Voor: is goed voor de werking van het zenuwstelsel en het bevordert de energieproductie in het lichaam.
 • Overschot: te veel vitamine b3 kunnen uw bloedvaten verwijden. Vermoeidheid, huiduitslag of huidontstekingen, stoornissen in het bewust zijn voorkomen of dementie.

Vitamine B5

 • Komt voor in: Goede voedingsbronnen zijn: aardappelen, eieren, melk, vlees en volkorenproducten.
 • Voor: is nodig voor het herstel van weefsels. Verder helpt ze bij de opbouw en afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten. Het wordt ook gebruikt bij de aanmaak van bepaalde hormonen.
 • Tekort: komt alleen voor in gevallen van ernstige ondervoeding.
 • Overschot vitamine B5 kan leiden tot diarree.

Vitamine B6

 • Komt voor in: Vitamine B6 zit onder meer in aardappelen, bruin brood, banaan, vis, vlees en melk(producten).
 • Voor: staat de laatste jaren sterk in de belangstelling omdat het, samen met de vitamines foliumzuur en B12 – een belangrijke rol zou spelen bij de bescherming tegen hart en vaatziekten. Verder is B6 belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen, de opbouw van DNA (erfelijke materiaal), de opbouw en afbraak van eiwitten en de goede werking van het zenuwstelsel.
 • Tekort: verwardheid, depressie, aandoeningen aan het zenuwstelsel, vermoeidheid, ontsteking van huid of tong. Wanneer een baby een tekort aan deze vitaminen hebben, dan kunnen ze last krijgen van braken, stuipjes en gewichtsverlies.

Vitamine B8

 • Komt voor in: Sojabonen zijn een zeer goede bron voor biotine. Daarnaast zit deze vitamine ook in noten, eieren, lever en melk.
 • Voor: (biotine) is net als vitamine B2 belangrijk voor de goede ontwikkeling van huid en haar, de vorming van vetzuren en de energieproductie in ons lichaam.
 • Tekort: spierpijn, moeheid, bloedarmoede, depressie, minder zin in eten, ontsteking van tong en huidafwijkingen.

Vitamine B11 (foliumzuur)

 • Komt voor in: Vitamine B11 zit onder meer in groenten (broccoli, spruitjes), bruin brood, vlees en eieren.
 • Voor: het verkleinen van de kans op hart- en vaatziekten. Ook kan foliumzuur de kans op een miskraam of een aangeboren afwijking als een open ruggetje verkleinen. Deze vitamine is belangrijk voor de opbouw van het DNA (ons erfelijke materiaal) en voor de opbouw en afbraak van eiwitten.
 • Samen met de vitamines B6 en B12 kan foliumzuur de schadelijke stof homocysteïne omzetten in onschadelijke stoffen. Homocysteïne is een schadelijk tussenproduct dat ontstaat tijdens de eiwitstofwisseling in ons lichaam. Een verhoogd homocysteïnegehalte zou een risicofactor kunnen zijn voor het ontstaan van hart- en vaatziekten.
 • Tekort: Een tekort aan vitamine B11 veroorzaakt bloedarmoede, vermoeidheid, afwijkingen bij geboortes (open ruggetje of miskraam).

Vitamine B12

 • Komt voor in: Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten als eieren, melk(producten), vlees en vis.
 • Voor: helpt ook bij een gezonde bouw van ons erfelijke materiaal en bij de opbouw en afbraak van eiwitten. Verder is deze vitamine nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel brengen.
 • Tekort: .Een tekort aan vitamine B12 kan schade aan de zenuwen, bloedarmoede met vermoeidheid, gebrek aan eetlust en ademnood als symptomen en schade aan de zenuwen teweegbrengen. Ouderen kunnen last krijgen van geheugenproblemen.

3 C

Vitamine C,

Komt voor in: Komt voor in: fruit, met name citrus fruit, aardbeien, kiwi, zwarte bessen groenten, met name broccoli, paprika, koolsoorten aardappelen, appel, gezonde vetten van de noten en kaneel

Voor: Is een vitamine die een belangrijke rol speelt bij de opname van ijzer, beschermd andere vitamines tegen aantasting van zuurstof en is een bestanddeel van hormonen en enzymen en speelt een rol bij de vorming van bindweefsel.

Tekort: verminderde weerstand en wondgenezing, slapeloosheid, vermoeidheid, bloedend tandvlees en reumatische klachten.

4 D

Vitamine D,

Komt voor in: margarine en halvarine, vette vis, ei, lever en zonlicht door invloed van zonlicht wordt vit d aangemaakt in de huid

Voor: opname van calcium uit voeding en zorgt voor calciumopslag in de botten, bij vetopslag.

Tekort: Een tekort aan vit D geeft een verhoogd risico op ontstekingen, osteoporose, verhoogde bloeddruk, psoriasis, hart- en vaatziekten, diverse vormen van kanker, reumatoïde artritis, spierklachten en darmziekten. botten, haren en nagels. Maar heeft ook invloed op u gewicht.

Heeft uw kind extra vitamine D nodig? Baby’s en kinderen tot 4 jaar: Kinderen tot 4 jaar hebben extra vitamine D nodig, omdat ze die niet voldoende binnenkrijgen via hun voeding. Het Voedingscentrum adviseert om kinderen dagelijks 10 microgram vitamine D extra te geven. Ook al krijgt uw kind nog flesvoeding waar vitamine D al is toegevoegd. Basisschool leeftijd: Geef uw kind 10 microgram extra vitamine D per dag wanneer uw kind niet voldoende buiten komt of wanneer uw kind een donkere huidskleur heeft. 12 jaar en ouder: Heeft het gevoel dat uw kind een langere periode echt onvoldoende binnenkrijgt, dan kun u overwegen een multivitaminepreparaat voor kinderen te geven. Hier zit ook vitamine D in.

Een goed ontbijt is gevarieerd, is gezond en zorgt voor een goede start van de dag. Voor een goed onbijt heeft u uit elk vak van de schijf van 5 nodig. Volkoren brood is een must voor kinderen. In volkoren brood zitten voldoende koolhydraten, vezels, vitamine en mineralen voor een goede start boordevol energie. Bovendien vult het de maag en geeft het een vol gevoel tot de lunch. Witbrood daarentegen bevat dit allemaal niet en zorgt juist voor een dip gedurende de ochtend.

Leren, studeren, sporten en spelen; kinderen hebben veel energie nodig om de schooldag door te komen. Zorg als ouder voor een ‘gezonde lunch’, zodat ze hun batterijen ’s middags kunnen opladen. Zorg ervoor dat u een boterham meegeeft met beleg en niet omgekeert, niet brood is de dikmaker, maar het beleg dat er op ligt. Betrek uw kind bij het samenstellen van de inhoud van de brooddoos. Laat het bijvoorbeeld kiezen tussen ham of kaas, een appel of een kiwi. Ook melkproducten zoals een sojadrankje of een potje magere yoghurt zijn ideaal om mee te nemen naar de school. Stop af en toe een dessert in de brooddoos.

5 E

Vitamine E

Komt voor in: is een belangrijke vitamine die een rol speelt als antioxidant. Vooral bij de onverzadigde vetzuren in cellen en celwand, bloedbaan, bloedcellen en weefsel. Vit E heeft ook een belangrijke rol bij de stofwisseling in de cellen.

Voor: Komt voor in: groenten, fruit, graanproducten, soja, noten en zaden, ei, plantaardige olie, margarine en dieet halvarine.

Tekort: bloedarmoede en schade aan de hersenen.

6 K

Vitamine K

Komt voor in: eieren, melk(producten), granen, vlees, groenten (spinazie, broccoli en boerenkool) en fruit goede leveranciers.

Voor: De bloedstolling. De aanmaak van botweefsel.

Tekort zorgt bij baby’s voor bloedingen bij baby’s. Volwassen kunnen last hebben van een vertraagde bloedstolling.