Verminderde eetlust

Wat is het?

Een verminderde eetlust is minder zin om te eten of het gevoel van trek of honger is voor een periode minder. Een verminderde eetlust kan meerdere oorzaken hebben.

Stress/nerveus bij lichte tot zware stress is het vast houden van een gezond eetpatroon erg lastig. Door de stress neemt de eetlust af en de trek in snacken toe. Wanneer iemand examenstress heeft en hier veel last van heeft, worden de eetlust door de stress steeds minder, door te leren omgaan met de stress en toch u te houden aan het eetpatroon word deze stress weer minder.

Angst/paniek Door schik/angst en bang gevoel zit er een brok in uw keel, waardoor het lastig word te eten. Hierdoor kunt u naar mate de angst vordert steeds vaker een maaltijd laten  staan.

Gebeurtenissen = door nare/vervelende gebeurtenissen krijgt u meer druk en spanning deze spanning zorgt voor een verminderde eetlust. Vaak heeft u dan 2 of 3 dagen minder zin om te eten.

Gezondheid = Wanneer iemand griep heeft of ziek is heeft een persoon door de verschijnselen van koorts en hoofdpijn minder zin om te eten.

Emoties = heeft u veel emoties gehad zoals bijvoorbeeld een bui of aanval heeft u meestal een paar uur geen zin om te eten, dit is meestal voor de bui tot een paar uur na de bui. Pas wanneer het lichaam de rust heeft terug gevonden, krijgt u langzaam het gevoel van trek weer terug.

Wat u nodig heeft:

Zo begint u:

 1. Hoeveel eet op een dag? Hoe vaak eet u op een dag? Wat eet u op een dag? Houd hiervoor een week het voedingsschema bij om een duidelijk zicht te hebben op uw voeding en de hoeveelheid.
  1. Wat kunt u verbeteren? Wat waren lastige momenten en maakte dit lastig? Hoeveel maaltijden waren gezond en hoeveel ongezond?
  2. Doel: voor volgende week wil ik …. gezonde maaltijden eten en ….. fruit. Maak dagelijkse doelen van minimaal 2 maaltijden per dag houd dit vol voor een week. Probeer de week er na 3 maaltijden op 3 dagen en bouw dit steeds veruit.
  3. Plan: Op de lastige momenten ga ik …. doen, in plaats van snacken.
 2. Waardoor komt het dat u minder eet? Wat zijn de signalen of gebeurtenissen? Kunt u de signalen aanpakken en de gebeurtenis verwerken? Houd hiervoor het 4b en 5g schema bij om meer inzicht te krijgen in het gevoel en emoties achter de verminderde eetlust.
 3. Hoe kunt u het eetpatroon verbeteren en wat is hiervoor nodig? Beweegt u genoeg?Kunt u de stress verminderen? Maak een plan om weer een gezond eetpatroon op te bouwen. Hoe langer u een verminderde eetlust heeft, hoe groter de kans dat de eetlust niet op komt op de langere termijn. Het word gewoon om minder te eten en dit word dan een nieuw patroon.
 4. Zorg dat de voeding die u eet gezond is. Hoe gezonder de voeding, hoe gezonder dit is voor het lichaam en hoe makkelijker na de stress periode weer de eetlust terug komt. Wanneer u alleen vettige dingen eet of fast food is dit zeer ongezond ook al is dit 1 maaltijd. Door het minder eten heeft u lichaam minder voedingsstoffen, in fast food zit veel vet, deze maken alleen een korte energie en zetten aan op organen. De gezonde voeding geeft u meer weerstand en positieve energie om dit verminderde eetlust op te vangen. Met een verminder eetlust heeft u een verminderde weerstand hierdoor bent u vatbaarder voor ziekte zoals griep.
 5. Ontspanning = Door meer rust te nemen en vaker yoga of ademhalingsoefeningen te doen, bent u rustiger en dan komt de eetlust vanzelf weer terug. Hoe meer u actiever u beweegt hoe meer eetlust u krijgt

Het verwachte resultaat:

Met het stappenplan heeft u een goed zicht op de problematiek erachter en wat de oorzaak is van het verminderde eten.

Tips:

Door de verminderde eetlust neemt het gewicht af, let goed op dat u niet te veel afvalt dit is niet goed voor uw gezondheid. Word u kleding wat ruimer van dan hulp bij een voedingscoach die u kan ondersteunen bij uw eetpatroon.

 • Kauwgom/pepermunt: helpt u beter te concentreren
 • Thee: helpt bij de ontspanning en het bevat allerlei stoffen, zoals polyfenolen, flavonoïden, catechinen en aminozuren die positief werken bij stress.

Voeding

Vitamine en mineralen

 • IJzer, omega3 uit zalm, tonijn, makreel, amandelen, walnoten, aardbeien, frambozen en lijnzaadolie, zorgt voor een goede concentratie en stimuleerd de hersenen
 • Vitamine A, C en E, luteïne, lycopeen en selenium stimuleren de werking van u geheugen en u coördinatie
 • kalium houd u stress in balans
 • Voedingsvezels, eiwitten en vitaminen B, E en magnesium. Deze geven extra ondersteuning aan alle hersenfuncties en aan uw motoriek en verbeteren het helder nadenken. Deze zitten vooral in pitten noten en zaden.

Groente/ fruit

 • Banaan hebben stoffen die u alertheid, concentratie en motivatie stimuleren.
 • Citrusvruchten en rode paprika bevatten vitamine C en dit is stress verminderd
 • Eieren zijn rijk aan vitamine, mineralen en choline dat het geheugen stimuleert
 • Knoflook heeft een beschermende functie, door de hoge concentratie aan antioxidanten, in de knoflook.
 • Rozemarijn/munt vers is voor grotere concentratie en alertheid

Overige

Waarschuwingen:

 • Is de eetlust na een week niet verbeterd ga dan even langs de huisarts om te kijken of er toch niet iets anders aan de hand is.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.