Vermijden

Vermijden

Iemand vermijd plaatsen omdat het te veel herinnerd aan het opgelopen trauma, de plaats te veel stress oplevert of de persoon smoezen. Ongeveer 5-15% van de mensen heeft gedurende zijn hele leven last van een sociale fobie. Personen gaan smoezen bedenken zoals geen zin, komt later wel, te druk en dan heb ik last van de prikkels. Door het niet gaan en de smoezen als echt te beschouwen, heeft een persoon een grotere kans op een sociaal isolement. Sociale fobie is u bent bang dat anderen op u letten, u raar vinden, u bekritiseren of u uitlachen.

Personen vermijden uitjes doordat ze niet in grote groepen kunnen zijn, omdat dit te veel prikkels geeft en dit kan herinneren aan de trauma’s. Drukke plekken worden vaak overgeslagen zoals pretparken omdat personen hier te veel prikkels ontvangt. Personen vermijden angst of vermijd iets wat stress oplevert. Door de angst voor een situatie kan een persoon in een paniek bui terecht komen. Door de angst te vermijden kan het zijn dat de persoon zich op dat moment beter voelt, maar uit eindelijk niet beter af is. Vaak bij het vermijden vind de persoon dat hij het niet goed doet of niet goed kan.

Personen vermijden herinneringen, trauma’s gerelateerd aan flash backs. Door op plaatsen te komen waar een persoon word herinnerd aan de opgelopen trauma’s kan een persoon een stress bui krijgen en hierdoor een paniek bui. Door dat de herbeleving zo echt is, dat het lijkt of de persoon in die situatie is.

Personen vermijden zoveel mogelijk prikkels. Personen gaan niet in drukte naar een winkel, hierdoor krijgt een persoon te veel prikkels en stress, door het onrustig winkelen van anderen, het niet snel genoeg producten kunnen vinden en de onrust van de persoon zelf. Daarnaast hebben personen minder geduld en kan een lange kassa rij zorgen voor een stress bui. Personen vermijden contacten met andere doordat deze personen herinneren aan het trauma of omdat ze geen begrip kunnen opbrengen voor de dagelijkse chronische stress en alle problematiek.