van vermijden?

Vermijden zelftest

Aan de hand van 15 vragen, kunt u er achter komen of u vermijd gedrag heeft. De vermijden zelftest geeft u inzicht, in uw gedachten en beleving over een gebeurtenis of herinnering, die u de afgelopen week terugkerend gevoelt of opgemerkt heeft. Door een overzicht te maken van de gebeurtenis, krijgt u een duidelijk beeld van de problematiek en kunt u gerichter zoeken naar de juiste ondersteuning.

De test is gemaakt voor iedereen die iets naars, gevaarlijks, bedreigend, heeft mee gemaakt. De vermijden zelftest is voor professionals, hulpverleners en burgers te gebruiken.

Als u op 5 of meer vragen met ja kan beantwoorden, dan heeft u mogelijk last van vermijd gedrag. Het is belangrijk u dit verder laat onderzoeken, om de kans op een sociaal isolement te verkleinen. Print deze pagina uit en neem deze mee, naar uw huisarts en vraag een verwijzing voor ondersteuning.

Gedrag

 1. Herinnerd iets u aan een nare gebeurtenis?
 2. Kom u niet meer op bepaalde plaatsen, uit angst, stress of drukte?
 3. Gaat u niet meer naar gesprekken, activiteiten, plaatsen en/of mensen? Gaat u steeds minder dingen ondernemen? Bent u bang/angstig al u naar buiten gaat?
 4. Heeft u opstart problematiek om iets te doen? Ja ik doen het zo…. het is te druk, ik wacht nog wel even, nog eerst een kopje koffie dan ga ik, 2 uur later heeft u niet gedaan.
 5. Heeft u steeds minder contact met uw sociale contacten?

Gedachten

 1. Kunt u zich de gehele nare gebeurtenis herinneren?
 2. Brengen uw gedachten en gevoelens uw toekomstbeeld in de war?
 3. Heeft u een smoezen boek? Ik ga niet omdat …, ja, morgen kan ook.
 4. Stelt u steeds vaker iets uit?
 5. Heeft u afgelopen week gedacht ach het heeft geen zin.

Gevoel

 1. Bent u gevoeliger voor drukte, spanningen, prikkels en/of stress?
 2. Verstopt u uw gevoel en/of emoties?
 3. Voelt u zich anders in het bijzijn van personen? Voelt u zich meer dat u er niet bij hoort?
 4. Bent u minder gaan praten over gebeurtenissen en/of uw gevoel?
 5. Voelt u zich meer eenzaam, alleen en/of niet gehoord en begrepen?

 

Lees verder

door een nek massage? Wat is het? De massage is voor mensen die regelmatig last hebben van hun schouders, nek of hoofd, ook wel spanningshoofdpijn. Wat u nodig heeft:...
Trigger 1 trigger 2 geurovergevoeligheid Wat is het? Iedereen heeft trigger en soms heeft iemand er vaak last van en soms minder. De meeste zullen trigg...
door de ademhaling? De ademhaling is een belangrijk onderdeel bij een yoga oefening. Om de rust te vinden kunt u zich concentreren op de ademhaling, hoe meer u zich conce...
GGZ Stap 1 Signalen, Stap 2 Doel, Stap 3 Plan, Stap 1 Signalen herkennen, oplossen Voor psychische problematiek kunt u naar de GGZ of wel Geestelijk G...
Vond u het artikel intressant? Deel het via :
Hulp bij psychische problematiek

GGZ staat voor Geestelijke Gezondheid Zorg. Wij brengen u op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van de psychische problematiek. Hier vindt u informatie over diagnose, signalen en manieren om hiermee om te gaan.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *