Verkoudheid

Wat is het?

Verkoudheid is een virus net als griep. Een verkoudheid kan in grote delen worden voorkomen, maar geheel voorkomen is niet mogelijk. Het is afhankelijk hoe de weerstand is, de leeftijd van een persoon, het weerbeeld en de levensstijl van een persoon.

Zo begint u:

Stap 1 Een groot deel van de verkoudheid heeft te maken met de levensstijl en uw eet patroon

 • Hoe gezonder dit is hoe minder vatbaar u bent.
 • Eet dagelijks voldoende vitamine, alleen door dagelijks vitamine te eten houd u een balans in de gezondheid.
 • Beweeg dagelijks voldoende, hoe meer bewegen, hoe beter bloedsomloop, hoe meer antistoffen hun werk kunnen doen.
 • Hoe meer rust en slaap, hoe meer energie heeft en hoe makkelijker of korter een verkoudheid duurt.
 • Drink dagelijks minimaal 2 liter water, om zoveel mogelijk afval stoffen uit het lichaam te laten gaan.

Tip: Weerstand vergroten door dagelijks naar buiten te gaan en wandeling te maken. Slaap dagelijks met het raam/luik open, ook op koude dagen.

Stap 2 Een verkoudheid gaat van zelf weer over hiervoor is het niet pijnmedicatie te nemen. 

Pijnmedicatie vertraagd de aanmaak van antistoffen. De paracetamol heeft een pijnstillende werking en verhoogt de koorts. Wanneer de neus dichtzit kunt u beter stomen of neusdruppels gebruiken.

Stap 3 Let dagelijks goed op de hygiëne.

De bacteriën in het huis zorgen een verminderende weerstand en dit maakt u vatbaarder voor virussen. Ook bij en zeker met een verkoudheid, gooi uw zakdoek ook direct weg. Door hergebruik verspreid u de bacteriën.

Stap 4 Tijdelijk extra vitamine

Bij een verkoudheid kan het helpen om tijdelijk wat extra vitamine te nemen of te eten. Soms is een klein te kort aan bepaald vitamine of zink. Een te veel aan vitamine is niet goed voor het lichaam, maar tijdens ziekte kan het helpen bij herstel. 

Stap 5 Neusspray is gemaakt om zo nu en dan te gebruiken bij een verstopte neus of bij verkoudheid. Voor heel wat mensen brengt een neusspray verlichting bij een winterse verkoudheid of wanneer het pollenseizoen begint.

Mensen die regelmatig een neusspray gebruiken hebben een grote verslaving. Dit komt de stof die zit in deze spray’s ontstekingsremmende sprays met cortisone, louter ontzwellende sprays en combinatiepreparaten. Hoe vaker hoe u het gebruik, hoe meer immuun u word voor de werkzame stof. Bij sommige mensen zit de neusspray standaard in een handtas en word de spray dagelijks gebruikt. Het effect van de spray neemt dan af en heeft het ernstige gevolgen voor uw neus. Het kan blijvende schade toebrengen. Het medicijn krijgt een averechts effect. In plaats van hertellen en verzachten krijgt u een voortdurende verstopte neus.

Volgens de apotheek is de kans na 7 dagen dagen gebruik van xylometazoline al een zeer grote kans op beschadigd neusslijmvlies. Ga dan over op zoute neusdruppels of neusspray. Die kunt u wel langdurig gebruiken.

Wat u nodig heeft:

Zo begint u:

 1. Inzicht in gebruik: Hoe vaak gebruikt u neusspray? Wanneer gebruikt u deze alleen bij verkoudheid of om de dagelijkse lucht te kort?
 2. Er is maar 1 manier om van deze verslaving af te komen, simpel door gewoon niet meer te gebruiken. Dit is makkelijk gezegd dan gedaan. In het begin zal u last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals Droge mond, Slecht slapen, Prikkelbaar worden.
 3. Wat heeft u nodig om te kunnen stoppen? Hoe kunt u hierin verandering aanbrengen? Maak een stappenplan en doelen hoe u het doel kunt gaat bereiken. Volgende week wil ik minimaal 2 dagen de spray niet hebben gebruikt. De week er op 4 dagen niet enz.
 4. Hou een dagboek bij met de signalen van goede momenten en van moeilijke momenten. Wat maakt het een goed of een moeilijk moment? Wat heeft u daarvoor gedaan? Hierdoor krijgt u meer inzicht in de achterliggende problematiek aan de triggers ervan. Ook heeft een overzicht waarmee u de weken kunt vergelijken waar u veel van kunt leren.
 5. Na een paar dagen zal u merken dat u makkelijker en beter kunt ademen zonder de spray. Om de ademhaling te verbeteren kunt u yoga en ademhalingsoefeningen kunnen doen. Om de long inhoud te vergroten is het belangrijk om dagelijks actief te bewegen. Door goed te bewegen en voldoende frisse lucht op te doen blijft u neus beter open.
 6. Om een terug val te verkleinen is het belangrijk de spray met de opzwellende stof minimaal 1 jaar niet gebruiken. Probeer de signalen van nu kennen en herkennen bij uzelf om tijdig erbij te zijn bij een terugval.

Het verwachte resultaat:

Door het stappenplan uit te voeren, heeft u een beter zicht op het gebruik van de spray en de gevaren hiervan. Het kan helpen bij het stoppen van de spray.

Tips:

 • Elke start van stoppen van een verslaving is moeilijk lastig en kent veel moeilijke momenten. Wees u voorbereid dat het niet makkelijk gaat en dat u ook een terugval kunt krijgen. Wees sterk en begin gewoon weer opnieuw als u opgeeft word de verslaving weer net zoals was.
 • Blijft u de neus verstopt en/of blijft u verkouden na 2 maanden is het advies langs een huisarts te gaan om te kijken of het toch niks anders is.
 • Gebruik de neusspray alleen als de neus verstopt is en niet om te voorkomen dat u neus verstopt raakt, zoals bijvoorbeeld het moment dat u verkouden word.

Waarschuwingen:

 • De stoffen kunnen zorgen dat het kraakbeen in de neus minder stevig word en dat de bloedvaten op zetten en het neusslijmvlies aantasten. Het heeft geeft meer schade als het goed is.
 • Lukt het niet alleen vraag hulp bij naasten of ga naar een arts voor advies, zoals een kno-arts.

👤

Soebar.nl™
Directeur bij soebar.nl
Soebar.nl is een website voor financiële en psychische problematiek. Soebar.nl wilt graag bereiken dat de taboe op schulden en psychische problematiek verminderd. De artikelen zijn geschreven met een stappenplan hoe u de problematiek kunt aanpakken, met handige tips en waarschuwingen.

🎖

De knop is er voor de lezers van de site en geven een beeld van welke informatie gezocht en goed bevonden word op de website. De knop is om de schrijver te bedanken voor het plaatsen van het artikel, omdat u het een goed artikel vond of het graag wilt delen met de mede lezers van de website. Het is de waardering voor een artikel, bijvoorbeeld voor het plaatsen van het artikel of om het artikel te schrijven voor de website. Voor de schrijver is het fijn om te weten dat het artikel goed is en nieuwe informatie bevat. Door een bedankje op het artikel weet de schrijver dat het artikel iemand heeft geholpen of dat de informatie goed en duidelijk is.

Met de informatie die we delen willen we taboe op psychische problematiek verminderen en als het zou kunnen stoppen. Iedereen kent iemand met psychische problematiek, het zo een heel normaal onderwerp moeten zijn om te bespreken. De artikelen gaan over diagnose, medicatie en behandelaars. De diagnose waar word geschreven zijn o.a. autisme, borderline, ptss, depressie, hsp.

@ggz

👥

Het doel van de website is de taboe van schulden problematiek en van psychische problematiek verkleinen en samen te zoeken naar een oplossing voor de problematiek. Personen, naasten en behandelaar zoveel mogelijk te informeren over de psychische problematiek en het bevorderen van de signalen te verminderen. Het voorkomen en oplossingsgericht werken aan schulden en budgetvoorlichting. Het stimuleren en bevorderen van de financiële zelfstandigheid, van een goede financiële gezondheid, van gezond omgaan met geld, van zelf het overzicht te hebben en de grip te houden over uw financiële zaken en uw administratie.Artikelen: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #

Thema's: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #

Soebar.nl is een kenniscentrum en schrijft artikelen met adviezen en tips als informatief en educatief. De artikelen geven voorbeelden van diagnose, het herkennen en hoe u ermee om kunt gaan. De artikelen zijn geen vervanging voor een huisarts of hulpverlener.

©

Er rust copyright op de teksten, foto’s en andere afbeeldingen van de Soebar.nl ™ op deze website. De © Copyright is geldig voor de gehele website van soebar.nl™, vanaf 2009 tot 2018. Alle rechten zijn voorbehouden aan deze website. De website is beschermd tegen kopiëren. Voor de teksten geld dat er geen teksten mogen worden gebruikt en worden geplaatst op andere websites, ook niet met bron vermelding.

Alle artikelen, blogs, links, afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.

Soebar.nl ™ geeft geen toestemming voor het gebruik van haar logo door derden, zonder uitdrukkelijke toestemming. Foto’s en andere afbeeldingen op deze website mag u niet gebruiken.