Verkeerde diagnose

2 herkennen

Als er andere diagnoses worden gesteld en u niet de juiste behandeling krijgt kan dit nare gevolgen hebben voor zowel uw lichamelijke als geestelijke gezondheid.

 1. Bijvoorbeeld de diagnose wanen word vastgesteld terwijl de persoon trauma’s heeft. Het wanen word behandeld met antipsychoticum. De medicijnen geven tijdelijk een verlichting van een trauma maar worden hierdoor niet verwerkt of verminderd. Dit kan alleen met een therapie die de persoon dan niet krijgt.
 2. Wanneer een psychiater een diagnose heeft gesteld is het lastig om deze veranderd te krijgen. Aan de hand van de gestelde diagnose word een plan gemaakt en deze moet worden uitgevoerd. Daarin komen geen wijzigen. Het woord van een psychiater staat hoger dan die van cliënt. Hierdoor heeft de psychiater bijna altijd gelijk bij ggz.
 3. Diagnose blijven de rest van de tijd in uw medische dossier staan, ook al zijn ze onjuist. Het medisch dossier kunt u laten verwijderen 5 jaar naar de opname volgens de wet. De onjuiste diagnoses blijven staan en nieuwe komen erbij, hierdoor heeft een persoon vaak vele diagnose, waar een klein deel pas bij een juiste diagnose. Hierdoor is de kans op verwarring zeer groot en heeft een persoon soms een diagnose dan weer niet en dan komt hij weer eens op duiken.
 4. Wanneer u het niet eens bent met uw behandelaar over de gestelde diagnose kunt u contact opnemen met uw behandelaar om te vragen hoe hij bij de diagnose komt, welke signalen maken dat het die diagnose is en geen andere? Geef in het gesprek hoe u hierover denkt en wat volgens u een betere diagnose zou zijn, geef hierbij aan van welke signalen u het meest last heeft.
 5. Op het internet vind u vele vragenlijsten voor het vast stellen van een diagnose, maak er een paar en neem deze mee naar het gesprek. Als u er samen met u behandelaar niet uit komt, kunt u vragen om een second opinion, dit betekend dat er een andere arts opnieuw een diagnose stelt. Het kan zijn dat deze diagnose, hetzelfde is of juist erger of minder erg.
 6. Hoe meer artsen u afgaat voor het stellen van een diagnose hoe meer verschillende diagnoses u krijgt. Heeft ook de 2de arts een diagnose gesteld waar u het niet mee eens bent dan kunt u nog contact opnemen met een patiëntenvertrouwenspersoon van de organisatie, deze kunnen u ondersteunen en voorlichten wat de mogelijkheden nog zijn.

5 plan

 1. Weet u zeker dat de diagnose niet juist is dan kunt u dit aan geven bij de klachtenfunctionaris die uw klacht zal afhandelen. Mocht dit niet voldoende werken dan kunt u een klacht indienen bij de geschillen commissie. Of u kunt vragen om een second option van een onafhankelijk arts waar u recht op heeft.
 2. stel punten op waarom u vind dat het een andere diagnose is. Geef dit aan met signalen en voorbeelden. Houd hier een week een dagboek voorbij. Het is belangrijk dat de diagnose word behandeld, blijf dit aangeven. Geef duidelijk aan waarom u vind dat het anders is, aan de hand van feiten en bewijs.
 3. Vraag naasten u te steunen, vraag ze mee met de gesprekken. En te vragen u te steunen in het overtuigen van de psychiater.
 4. Vraag uw behandelplan op en bekijk wat er staat, ga met de pvp er opzoek hoe u deze zou kunnen aanpassen voor betere hulp
 5. Vraag uw advocaat om juridische hulp