Veel bijwerkingen van het omzetten oxazepam naar librium

Ik heb 4 maanden oxazepam van de huisarts voor geschreven gekregen. Ik ben begonnen met een dosis van 1 x 10 mg per dag. Vorige week is de dosis verhoogt naar 4x 10 mg per dag. Nu vind de huisarts dat ik moet stoppen met de medicatie en dat ik langzaam moet afbouwen, voor de bijwerkingen kreeg ik diazepam.

Van de diazepam kreeg ik geen rust en maakte de signalen alleen maar erger. Elke dag had ik toppunten met veel paniek en huilbuien. Ik heb de crisisdienst gebeld van GGZ en deze hebben mij weer opnieuw oxazepam voorgeschreven voor 1x. Dit hielp weer direct en had eindelijk naar dagen weer rust.

De volgende dag ben ik bij mij huisarts geweest en gevraagd of ik door kon gaan met de oxazepam, omdat afbouwen niet ging. Na overleg met de arts kwam eruit dat ik moet overstappen van oxazepam naar librium. Dit is voor 14 dagen en dan weer afbouwen. Maar ook dit ging weer niet goed.

Na een nieuw overleg mocht ik er de eerste 3 dagen 1x 5 mg oxazepam bij innemen. Tot nu toe ging alles wel goed maar op de 5de dag kan ik niet zonder de oxazepam, ik voel me zo onrustig zonder. Op dag 6 ging het middel zijn werk doen en leek het beter te gaan, maar dit duurde niet lang op dag 10 begon de onrust en huilbuien weer. Ik ben opnieuw naar de huisarts gegaan en deze gaf aan dat het ontwenningsverschijnselen zijn van de oxazepam.

Hoe kan het dat ik mij enkele dagen goed voel en dat het dan weer terug bij af is? Ik vraag mij nu af of ik wel de juiste dosis Librium heb voorgeschreven gekregen. Ik heb de diagnose depressie gekregen en ben hiervoor voor in behandeling.

Wat is het?

Bij een depressie met onrust zijn er vaak verschillende medicijnen nodig, die worden uit geprobeerd, om te kijken of het aanslaat. Het is meestal 3 of 4 verschillende en soms in combinatie. Voor alle rustgevende medicatie is er een wen fase, opbouwfase en een afbouwfase. Als dit niet juist gaat zijn de bijwerkingen enorm. Hoe vaker u veranderd van medicatie hoe lastiger het word om steeds de bijwerkingen aan te kunnen.

Het is een combinatie van bijwerkingen. Afkickverschijnselen van minder oxazepam. oxazepam staat bekent als een rustgevend middel. Het lichaam moet weer opnieuw wennen zonder dit medicijn. Bijwerkingen van de nieuwe medicatie, librium. Librium is een middel tegen angst en spanning. Deze heeft een andere samenstelling als oxazepam. Van oxazepam krijgt u 10 mg per dag van librium 5 mg. Dit is de helft aan dosis. De bijwerkingen kunnen aanvoelen als een griep of u voelt u zieker of u krijg juist meer bijwerkingen voor het medicijn waarvoor u het medicijn krijgt, in uw geval voor de onrust.

De nieuwe medicatie kan snel verlichting bieden of lijken dat het zo is voor een paar dagen. Daarna komt het te kort aan oxazepam terug. Het lichaam mist de stof en hierdoor krijgt u afkickverschijnselen. Zolang u voor langere tijd hetzelfde medicijn gebruikt en de dosis hetzelfde blijft u u minder last van bijwerkingen. Bij u lijkt oxazepam het beste te werken.

Bij een depressie is vaak geen dag hetzelfde. De ene dag heeft u er veel last van en de andere dag minder. Op een mindere dag lijken de medicijnen beter te werken, terwijl op slechte dagen ze niet lijken te werken of te weinig. Er moet eerste een balans worden gevonden in goede en slechte dagen om een goed beeld te hebben van de werking.

Wat u nodig heeft:

Overzicht bijwerkingen

Zo begint u:

Stap 1 Houd alle bijwerkingen van een week bij. Wat voelt u? Wat zijn de grote verschillen? Bespreek de extra bijwerken bij de psycholoog en huisarts. Door het bijhouden van bijwerkingen heeft u een beter overzicht van de werking en bijwerkingen en kan een medicijn beter worden aangepast. Nu u de medicatie heeft is er iets veranderd in goede en slechte dagen? Zijn er meer goede dagen?

Stap 2 Denkt u dat de dosis van uw medicijn niet kloppen overleg dit met uw psycholoog of arts. Zij kunnen u uitleggen over de dosis en de bijwerkingen. Als u te veel last heeft van bijwerkingen kunnen ze de dosis verlagen of een medicijn voorschrijven voor de bijwerkingen. Let op dat u niet te veel verschillende medicatie gaat slikken, deze hebben alle maal bijwerkingen en bij stop afkick verschijnselen en hierdoor voelt u zich uit eindelijk zieker. Schrijf alle vragen die u heeft over de medicatie op zodat u met het gesprek alle vragen kan stellen.

Stap 3 Waar komt de onrust vandaan?  Komt dit door gedachten/vol hoofd? Wat doet u als gedachten veel zijn? Of als u veel last heeft van stemmingswisselingen.Maak voor u zelf een activiteiten overzicht wat u kan doen bij onrust en maak een overzicht van de gedachten, bespreek deze met de psycholoog. Leer ze zoveel mogelijk los te laten.

Deze soort medicatie geven u rust, maar als er 1 stof minder word ingenomen kunnen de verschijnselen weer terug komen. Als de medicatie word afgebouwd komen de verschijnselen weer langzaam terug. Wanneer u stopt ,met het medicijn heeft u nog niet geleerd om te gaan met de depressie en onrust. Hierdoor heeft u geen handvatten om te handelen zonder medicijnen en is de kans op een terugval groter.

Stap 4 Vaak kan het helpen bij een depressie om anti-depressiva te slikken voor enige tijd. Deze helpen beter de gedachten en onrust onder controle te krijgen dan oxazepam. Oxazepam word vaak voorgeschreven als een zo nodig medicatie. Vraag u huisarts of het niet mogelijk is om alleen de oxazepam mag.

Stap 5 Het afkicken van een medicatie kan erg lastig en zwaar zijn, zeker als dit in combinatie gaat met nieuwe medicatie. Schrijf voor u zelf een duidelijk beeld op wat u verwacht van de medicatie. Vraag na welke bijwerkingen u kan verwachten. Probeer van te voren te bedenken wat u kunt doen als u veel bijwerkingen heeft bijvoorbeeld naar buiten of yoga oefeningen.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft u een duidelijk beeld van bijwerkingen en een op en afbouw schema van de medicatie.

Tips:

  • vraag lotgenoten naar hun ervaring met medicatie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.