Vaste lasten

Wat is het?

De vaste lasten zijn kosten die maandelijks of per kwartaal/jaar betaald. De kosten komen regelmatig terug vandaar de naam vaste lasten. Deze kosten zijn huur, verzekering, energie, telefoon, tv en bellen. Van uw inkomen zijn de maandelijkse vaste lasten de grootste terugkerende kosten.

Wat u nodig heeft:

 • de vaste lasten
 • schema voor vaste lasten plan
 • agenda

Zo begint u:

Door een overzicht te maken van uw vaste lasten weet u in een keer hoeveel uw maandelijks kwijt bent en wat u overhoud voor de variabele kosten. Door het goed op orde/overzicht te houden en het goed in te plannen kunt u veel financiële problemen voorkomen.

Noodzakelijke variabele uitgaven, zoals de boodschappen, kleding. Maak een overzicht van deze kosten en bekijk waar u echt te veel uitgeeft. Koop u regelmatig kleding, zou dit ook minder kunnen? Ga na hoeveel boodschappen u doet en dit dan meer A merken of ook de huismerken?

Niet-noodzakelijke variabele uitgaven, zoals tijdschriften, uit eten gaan. Daar kunt u direct op besparen. Begin dan met het beoordelen van de abonnementen voor tijdschriften, sportschool of u er nog wel gebruik van wil maken. Let bij het opzeggen op de opzeg termijn en hoe lang het duurt voordat het echt is opgezegd.

 1. Stap 1 Hoe gaat u het plan maken? Een overzicht kunt u zowel op papier als op in een exel bestand maken. Persoonlijk vind ik exel makkelijker aangezien deze automatisch de bedragen op telt (autosom).
 2. Stap 2 Verzamel informatie Verzamel alle gegevens van uw gas, water, elektriciteit, hypotheek/huur, telefoon, internet, benzine (gemiddeld), maandelijks betaalde verzekeringen. Verzamel de gegevens van alle vaste lasten van het bedrijf zelf of via een afschrift van uw bankrekening.
 3. Stap 3 Schrijf het maandelijkse vaste lasten plan Maak 4 kolommen met de teksten: datum, wie, wat en bedrag. Voer daarna de verzamelde informatie in zoals onderstaand voorbeeld. Maak in januari en juli met de prijsstijgingen een nieuw plan. Reken het totaal bedrag uit door alle bedragen op te tellen. Nu weet u hoeveel u maandelijks kwijt bent aan vaste lasten.
 4. Stap 4 Maakt een budgetplan Neem de gegevens van de vaste lasten over op uw budgetplan. Zo kunt u uitrekenen hoeveel u maandelijks overhoud voor de variabele kosten. Hoe u een budgetplan maakt leest u onder de link budgetplan.
 5. Vraag automatisch incasso aan voor de rekeningen of plan deze in bij internetbankieren. Plan in een agenda de datum van de volgende betaling om de acceptgiro te betalen of de automatische afschrijving te controleren. Controleer jaarlijks de vaste lasten, passen deze nog bij de situatie van nu? Rond oktober/november komen de bedragen van het nieuwe jaar, dit is goed moment om in deze maanden een controle moment te plannen, iets te wijzigen of op te zeggen.

Het verwachte resultaat:

Overzicht van uw vaste lasten en de bedragen die u hieraan kwijt bent. Hierdoor weet u wanneer u rekeningen moet betalen en voor welke datum het bedrag binnen moet zijn. Met deze gegevens kunt u een bespaarplan maken of kijken of u niet te veel vaste lasten heeft en deze dan opzeggen.

Tips:

 • Betaal zo veel mogelijk de vaste lasten automatisch via incasso of via internetbankieren.
 • Schrijf de datum van betaling in uw agenda en controleer de afschrijvingen. Betaal rekeningen op tijd, op vast weekmoment. Zo voorkom je herinneringen en aanmaningen, incassobureau en / of deurwaarder. Betaal zoveel mogelijk automatisch bijvoorbeeld via internetbankieren van uw bank. Rekeningen laten betalen door een automatisch incasso kan ook, let hierbij wel op dat als u bijvoorbeeld extra kosten heeft bij de ziektekostenverzekering dat deze ook automatisch van uw rekening worden gehaald.
 • Overzicht houden Om een duidelijk overzicht te maken van  al uw vasten lasten kunt u een budgetplan maken. Controleer uw plan, minimaal 2x per jaar, bij verhogingen en pas uw plan hierop aan. Zijn de vaste lasten betaald bewaar de rekeningen, zoals de rest van uw administratie, in een map of doos met de noemer vaste lasten.
 • Maandelijkse vaste lasten, vaste dag Betaal de rekeningen van de vaste lasten op een bepaalde dag in de maand. Een goede dag is een paar dagen na het storten van het salaris. Rekeningen die tot de “betaal dag moet wachten” kunt u bewaren in een bakje bij uw computer zodat u deze niet kunt vergeten. Schrijf de betaaldag elke maand op de kalender.
 • Voorkom zoveel mogelijk schulden, door op tijd te betalen, mocht u in de schulden dreigen te komen neem dan direct contact op met het bedrijf en bespreek een betalingsregeling.

Waarschuwingen:

 • Door rekeningen te laten kunt u worden afgesloten of uw huis uit worden gezet en bij verzekeraars word u gezien als wantbetaler. Schulden worden gemeld bij BKR en uw staat daar geregistreerd wat later lenen of een abonnement afsluiten lastig maakt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.