Vaste lasten

Stap 1 Signalen herkennen, oplossen

Wanneer u hier een vaste lasten plan van maakt weet u hoeveel u maandelijks uitgeeft en hoeveel u maandelijks te besteden heeft en waar u eventueel kunt besparen. Doordat u weet wat u weet wanneer maandelijks de kosten worden afgeschreven, weet u ook precies wanneer er voldoende saldo op uw rekening moet staan, door u dit weet kunt u schulden voorkomen. Ook is belangrijk het plan regelmatig bij te werken, door het goed op orde te houden en het goed in te plannen kunt u veel financiƫle problemen voorkomen. Een overzicht kunt u zowel op papier als op in een exel bestand maken. Persoonlijk vind ik exel makkelijker aangezien deze automatisch de bedragen op telt (autosom).

Vaste uitgaven, ook wel vaste lasten, zijn alle kosten die u heeft vanuit een contract verplichting; denk bijvoorbeeld aan de huur of energie. Wanneer deze kosten te hoog zijn is het alleen mogelijk om over te stappen of eventueel te verhuizen. Betaal de rekeningen van de vaste lasten op een bepaalde dag in de maand. Een goede dag is een paar dagen na het storten van het salaris. Rekeningen die tot de “betaal dag moet wachten” kunt u bewaren in een bakje bij uw computer zodat u deze niet kunt vergeten. Schrijf de betaaldag elke maand op de kalender.

Zo voorkomt u herinneringen en aanmaningen, incassobureau en / of deurwaarder. Kijk dan eens wat bedrijven rekenen als u geen automatische incasso afgeeft. Sommige bedrijven vragen 2,50 euro per acceptgiro. Betaal zoveel mogelijk automatisch bijvoorbeeld via internetbankieren van uw bank. Rekeningen laten betalen door een automatisch incasso kan ook, let hierbij wel op dat als u bijvoorbeeld extra kosten heeft bij de ziektekostenverzekering dat deze ook automatisch van uw rekening worden gehaald.

Noodzakelijke variabele uitgaven, zoals de boodschappen, kleding. Maak een overzicht van deze kosten en bekijk waar u echt te veel uitgeeft. Koop u regelmatig kleding, zou dit ook minder kunnen? Ga na hoeveel boodschappen u doet en dit dan meer A merken of ook de huismerken?

Niet-noodzakelijke variabele uitgaven, zoals tijdschriften, uit eten gaan. Daar kunt u direct op besparen. Begin dan met het beoordelen van de abonnementen voor tijdschriften, sportschool of u er nog wel gebruik van wil maken. Let bij het opzeggen op de opzeg termijn en hoe lang het duurt voordat het echt is opgezegd.

Stap 2 Het maken van een doel

Het is belangrijk dat er een balans is in uw plan. De kosten mogen niet hoger zijn dan uw inkomsten, hierdoor komt u in de schulden. Probeer een antwoord te vinden op onderstaande vragen.

Welke kosten zijn te hoog? Waar zou u de kosten kunnen beperken? Is uw plan in balans? Zijn de kosten te hoog? Waar klopt u plan niet? Zijn uw vaste lasten te hoog? Kunt u besparen door over te stappen? Wanneer de kosten te hoog zijn is uw plan niet in balans, dit kunt oplossen door te besparen of te zorgen voor extra inkomsten. Het verhogen van de inkomsten is in deze tijd een lastige opgave. Bekijk nog een keer uw plan en kijk waar u zoveel mogelijk kunt besparen en bekijk of het niet verstandiger is om te verhuizen.

Zorg eerst voor een overzicht van uw vaste lasten. Maak een overzicht van alle maand en jaar bedragen die uw betaald aan uw vaste lasten. Schrijf achter elke vaste last de nieuwe bedragen die heeft vergelijken met andere aanbieders. Leg de polis en de voorwaarden die u wilt vergelijken naast u. Zo heeft u de oude vaste lasten en polissen bij de hand waardoor het vergelijken een stuk makkelijker en sneller gaan.

Via de zoekmachine kunt u een vergelijkingssite zoeken en uw polissen hier vergelijken.Let wel op dat de polis minimaal het zelfde bied als die u nu heeft, goedkoper wil niet altijd zeggen beter. Lees altijd de algemene voorwaarden en let goed op de kleine lettertjes door voordat u een polis afsluit. Verstandig is om ieder jaar alle vaste lasten opnieuw te vergelijken en eventueel over te stappen. Controleer regelmatig op overbodige abonnementen, zoals van kranten en tijdschriften, dit kost alleen maar geld. Startpagina heeft een onderzoek gedaan naar besparen daaruit blijkt dat 83% stapt nooit over van verzekering, omdat ze wel goed zitten of het vergelijken of overstappen tijdrovend vinden. Slechts 13% vergelijkt wel eens verzekeringen, en slechts 4% stapt regelmatig over.

Stap 3 Plan maken

Verzamel alle gegevens van uw gas, water, elektriciteit, hypotheek/huur, telefoon, internet, benzine (gemiddeld), maandelijks betaalde verzekeringen. Download de afschrijvingen van drie maanden vanaf de website van je bank of verzamel de bankafschriften.

Maak 4 kolommen met de teksten: datum, wie, wat en bedrag. Voer daarna de verzamelde informatie in zoals onderstaand voorbeeld. Noteer de bedragen die afgeschreven zijn voor de huur of hypotheek, servicekosten, energie, water, verzekeringen, vaste telefoon, mobiele telefoon, TV, internet, gemeentelijke heffingen en afbetalingen. Noteer ze met de datum waarop ze afgeschreven zijn. Dit zijn vaak automatische afschrijvingen die elke maand hetzelfde zijn. Voor bedragen die u 1x per kwartaal of per jaar betaald kunt u het bedrag delen door het aantal maanden, zodat u uitkomt op een maandbedrag. Maak in januari en juli met de prijsstijgingen een nieuw plan. Reken het totaal bedrag uit door alle bedragen op te tellen. Nu weet u hoeveel u maandelijks kwijt bent aan vaste lasten.

Neem de gegevens van de vaste lasten over op uw budgetplan. Zo kunt u uitrekenen hoeveel u maandelijks overhoud voor de variabele kosten. Hoe u een budgetplan maakt leest u onder de link budgetplan. Zijn de vaste lasten betaald bewaar de rekeningen, zoals de rest van uw administratie, in een map of doos met de noemer vaste lasten. Om een duidelijk overzicht te maken van al uw vasten lasten kunt u een budgetplan maken. Controleer uw plan, minimaal 2x per jaar, bij verhogingen en pas uw plan hierop aan. Zeg het abonnement op tijd op en laat het niet verlopen, noteer de uiterlijke opzegdatum/verlening in uw agenda. Maak er een wedstrijd van, om u verbruik te laten dalen. Maak een plan met een doel hoeveel u wilt gaat besparen en wat hiervoor nodig is. Bepaal waar u naartoe wilt; naar gemiddeld, zuinig, 10% minder, 20% minder, etc.

ScreenHunter_16 Aug. 30 08.23

 

Lees verder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *