Vakantiegeld

In juni word iedere jaar het vakantiegeld gestort. Heeft u al plannen gemaakt wat u er mee gaat doen? Gaat u het echt aan uw vakantie besteden of is het om alle financiële gaten te dichten? Het kenniscentrum heeft een aantal belangrijke opties voor u op een rijtje gezet.

Het opstellen van een vakantiebudget is niet moeilijk maar om u zich er consequent aan te houden is lastiger. Schrijf alle kosten op in een vakantiebudgetplan met de naam van het soort kosten. Hierdoor krijgt u een overzichtelijk schema voor de door u geplande kosten. Al deze kosten te samen telt u op en dit wat u minimaal aan vakantiebudgetplan nodig heeft. Het besteedbaar vakantiebudget is afhankelijk van vele factoren. Hieronder hebben we de meest voorkomende kosten op een rijtje gezet wat u later kunt plaatsen in een vakantiebudgetplan.

Hier gaat het vaak ook mis en is het vakantiebudget vaak overschreden als u weer terug komt. Het is daarom verstandig uw vakantiebudgetplan mee te nemen op vakantie en het bij te houden hoeveel uw ook echt uit geeft op de vakantie in een vakantiehuishoudboek.

Waar gaat de reis naar toe?

 • Zijn er voor uw bestemming een visum of inentingen nodig? Via het internet kunt u de prijzen hiervan vinden. Dit brengt extra kosten mee.
 • De kosten van het boeken van uw vakantie en de vakantie zelf.

Hoe gaat u naar uw bestemming?

 • Per auto:
  • Houd rekening met de extra benzine en de kosten in andere landen,
  • De tol voor de snelwegen,
  • Een dekkende autoverzekering (schade en/of pechhulp)
  • Houd rekening met schade dat u de kosten direct moet betalen.
 • Per vliegtuig:
  • de kosten van uw ticket
  • houd rekening met een tax die u moet betalen bij aankomst op de luchthaven van uw bestemming.
  • Vaak is overstappen goedkoper. De reis duurt dan vaak wel langer.
  • Bij overgewicht van uw bagage heeft u extra kosten bij het inchecken op de luchthaven.
 • Per trein: treinticket

All inclusief of toch niet? De reis en accommodatie die u boekt. Bijvoorbeeld neemt u alleen een hotel zonder ontbijt, lunch, en/of diner of boekt u een all inclusief. Bij het laatste is u vrij besteedbaar vakantiebudget alleen voor de leuke dingen. Bij het eerst voorbeeld is uw vakantiebudget uiteraard hoger.

Welke activiteiten wilt u gaan doen? Bedenk u van te voren wat u wilt gaan doen en hoe vaak in de vakantie. Gaat u vaak uit eten, naar attracties/pretpark of gaat u wandelen en aan het strand liggen? Via het internet kunt u de prijzen vinden van de activiteiten die u wilt gaan op de vakantie.

Gaat u goed verzekerd op pad? Kijk van tevoren of uw ziektekosten verzekering dekt in het land waar u naar toe gaat. Sluit altijd een reisverzekering af. Zowel in reis- als in aanvullende ziektekostenverzekering verzekerd voor medische kosten in buitenland? Dat is dubbel!

Eventueel: Gaat u voor de eerste keer op vakantie dan zijn er extra kosten voor tassen en koffers. Reisgids met kaart. Woordenboek of een wie wat waar van het land waar u naar toe gaat

Sparen Zet een deel van uw vakantie geld apart als buffer of om te sparen. Een buffer is belangrijk voor onverwachte en onvoorziene kosten.

Schulden aflossen Wanneer u schulden heeft raad het kenniscentrum aan een deel van uw vakantie geld te besteden aan het aflossen aan uw schulden. Voordat u een extra aflossing naar de schuldeiser stort is het verstandig deze eerst op de hoogte te brengen. Zodat deze op de hoogte is om misverstanden te voorkomen. Zo bent u sneller van uw schulden af en word uw maandinkomen hoger. Houdt u een deel van het vakantiegeld voor uw zelf. Noteer de aflossingen op het papier van uw schulden map en houd het schuldenplan bij. Wanneer u bewindvoering, budgetbeheer en/of schuldsanering heeft kan de instantie u vragen een deel van uw vakantie geld af te staan om uw schulden af te lossen. Bij hoge schulden kan het zijn dat het verplicht word gesteld uw gehele vakantiegeld te besteden aan uw schulden.

Voorraad Leg een voorraad aan van bijvoorbeeld levensmiddelen en/of kleding. Zodat u deze niet hoeft te kopen van het gewone huishoudgeld. Door een voorraad aan te leggen kunt u de maandelijks kosten verminderen. Door bijvoorbeeld in de aanbieding van 2 voor 1 de dubbele hoeveelheid mee te nemen kunt u een start maken met een voorraad. Door dit iedere aanbieding van dit product bij te houden heeft u een goedkope voorraad producten die u langere kan laten staan.

Opknappen /vervangen van producten Heeft u een kamer die u nodig moet opknappen? Maak dan nu een budget hiervoor vrij vaak op een later moment komt het er niet van. Neem een kamer die u graag wilt opknappen, bekijk wat u nodig heeft en pas dit in uw budget. Wanneer u ieder jaar een andere kamer neemt heeft u in korte tijd veel producten vervangen.

Contributie Betaal een abonnement voor een langere termijn vooruit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de contributie van een sportvereniging. Hierdoor krijgt u korting op het abonnement. Hierdoor heeft u geen maandelijkse kosten en geen omkijken meer naar of het wel of niet is betaald.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.