Vakantie met kinderen

 

Stap 1 Signalen herkennen, oplossen

Bij meeste vliegmaatschappijen is er op de eerste rijen ruimte voor het plaatsen van een babybedje. Deze plekken zijn maar beperkt beschikbaar dus vraag bij het boeken of er nog zo’n plaats vrij is en reserveer deze gelijk. Dit geld alleen voor baby’s tot een paar maanden oud met een bepaald gewicht. Kijk voor meer informatie op de website van uw vliegmaatschappij. Plan de reis in de avond of nacht, de kans is groot dat uw kind in slaap valt in het vliegtuig en hierdoor niet veel last heeft van de reis.

Voor kinderen tot 2 jaar is het bij veel vliegtuigmaatschapijen mogelijk om uw kind de reis op de schoot te laten zitten, dit is vaak gratis, omdat u maar 1 stoel boekt, soms tegen betaling. Geef dit bij het boeken wel aan bij de maatschappij en vraag naar de mogelijkheden. Wilt u uw kind op schoot nemen, let dan wel op dat de gordel aan uw gordel is gekoppeld.

Met het opstijgen of dalen van het vliegtuig hebben kinderen vaak last van de oren. Bij baby is het lastig vast te stellen of ze echt last van de hoogte wisseling hebben of niet. Grijp uw baby naar zijn of haar oren dan weet u dat het last van de oren heeft. Probeer anders uw baby zoveel mogelijk af te leiden en de oren te beschermen met eventueel een baby koptelefoon, om het geluid te dempen. Daarnaast werkt uiteraard ook erg goed de fopspeen en uw kind wat laten drinken uit een beker waar flink op gezogen moet worden zoals een babyfles of antilekbeker. Bij wat oudere kinderen kunt u vooraf aan de vliegreis de met trucjes zoals slikken, geeuwen, op kauwgom knauwen of op een zuurtje/lolly zuigen uitleggen. Leg daarbij ook uit aan de hand bijvoorbeeld een video hoe het opstijgen en dalen in zijn werking gaat, zodat uw kind zich hierop kan voorbereiden.

Hoe stel ik een vakantiebudget vast? Volgens het Nibud houdt 49% van de Nederlanders de vakantie-uitgaven bij. Om een vakantiebudget vast te stellen is het verstandig eerst een budgetplan op te stellen met u inkomsten en uitgaven. Aan de hand van dit budgetplan werkblad, kunt u bepalen hoeveel u over houd om te besteden. Door dit op te schrijven in de vorm van een budget heeft u een overzicht van alle uitgaven die u wilt gaan doen. In vakantiebudget kunt u lezen hoe u een vakantie kunt plannen aan de hand van een budgetplan.

Stap 2 Het maken van een doel

Zorg ervoor dat het gehele gezin goed uitgerust aan de reis kan beginnen. Begin niet de vakantie bijvoorbeeld de eerste dag van de schoolvakantie, wacht tot de maandag en vertrek dan. Zorg ervoor dat het voor uw kinderen duidelijk is dat een aantal uur gaat duren, neem de landkaart er bij, voordat u op de bestemming bent. Zodat u kinderen weten waar ze aan toe zijn. Maak de afstand visueel zodat u makkelijk kunt laten zien hoe ver het nog is. Als lid kunt u kinderroutekaarten halen bij de ANWB.

Spelletjes voor op de achterbank voor onderprikkelde kinderen zijn actieve spelletjes bijvoorbeeld gekleurde veters waar u kind een kunstwerk van knoop, autobingo, een potje kaarten enz. Maak voor oudere kinderen potloden en pennen met een touwtje vast aan de stoel. Dat scheelt vallen en zoeken! Op het internet zijn vele voorbeelden hiervan te vinden voor leuke activiteiten. Voor onderprikkelde kinderen kunt overwegen voor de route national te gaan, er valt steeds iets anders te zien en dit geeft extra extra prikkels, ook voor overgevoelige kinderen kan het rust geven wanneer u door bosrijk gebied rijd. Of kies voor een combinatie van de snelweg en route national. Voor overprikkelde kinderen kan het beter zijn de snelweg te kiezen, dit geeft minder prikkels, omdat het de gehele tijd hetzelfde blijft.

Voor overprikkelde kinderen zijn luisterverhalen/ rustgevende muziek goed om even te ontspannen en deze nemen de focus weg van de reis. Zet een aantal verhalen op een mp3 speler zodat u niet zelf alle verhalen hoeft te horen en uw kind de keuze heeft uit verschillende soorten verhalen. Leg kussens op de achterbank, waar kinderen tegen aan kunnen leunen of tussen kunnen zitten dit geeft rust. Voor overprikkelde kinderen kan de reis zwaarder zijn dan voor andere. Bedenk wanneer u gaat reizen, is het beter om in de nacht te gaan reizen, zodat uw kind kan slapen onderweg, en u al een grote afstand heeft gehad, voor uw kind weer wakker word? Hierdoor krijgt uw kind minder mee van de rit en zal het minder extra prikkels ervaren. Maak voor de reis een prikkelzoeker, dit is een papier waarop uw kind kan aangeven dat uw kind overprikkeld raakt of juist onderprikkeld. Voor een voorbeeld kunt u deze Googlen, afdrukken en meenemen. Is uw kind snel wagen ziek, probeer dan van te voren de tijd te verlengen, door met regelmaat voor de vakantie een langer stuk te gaan rijden. Zorg ervoor dat u kind ongeveer een half uurtje of 3 kwartier kan volhouden. Voor deze kinderen is het vaak beter om in de nacht te rijden, omdat zij er dan minder last van hebben.

Leg uw kind aan de hand van pictogrammen/video uit hoe een vliegreis in zijn werking gaat. Betrek uw kind zoveel mogelijk bij de reis. Het uitzoeken van de vakantie, het boeken en de reis zelf. Geef uw kind uitleg over bijvoorbeeld de reis naar het vliegveld, het intaken, het lange wachten enz. Maak dit overzichtelijk met pictogrammen en een kalender. Geef hierop minimaal een week van te voren op aan wanneer de reis gaat beginnen. Door dit overzichtelijk te maken voor uw kind, weet u kind waar het aan toe is, wat het kan verwachten en zal het minder angst ervaren bij de gehele reis. De voorbereid/uitleg is het halve werk van een geslaagde vliegreis met kinderen. Maak na de reis een verslag voor later met de vliegtickets en plaatsjes hoe uw kind de reis heeft ervaren. Aan de hand van dit verslag kunt u het na bespreken met uw kind.

De vliegreis zal geheel in het teken staan van uw kind. Een lange vliegreis kunt u niet korter maken en van zitten en wachten tot het lande is vermoeiend voor iedereen. Het is dan ook een lastige taak om uw kind al die uren rustig te houden en er zullen momenten zijn dat dit ook niet lukt. Leg u er bij neer dat u geen tijd heeft voor u zelf en stel u erop in dat het tig uur hard werken en entertainen is. Dan kan het altijd meevallen. Onthoud blijf zelf ten alle tijden rustig, hoe rustiger u bent, hoe rustiger uw kind zal zijn.

Stap 3 Plan maken

Stap 1 structuur De vakantie gaat dit jaar met de auto naar Spanje. Dit word een lange rit voor uw kinderen en helaas kunt u de afstand niet korter maken. Hoe gaat u het gezellig houden onderweg en ervoor zorgen dat er niet te veel extra prikkels komen bij uw kinderen? Kinderen hechten aan vaste structuur. Een steeds weer terugkerend ritme gedurende de dag en week. Op vakantie valt dit alles vaak weg. Dagen van voorbereiding waarbij vaders en moeders druk zijn en met hun aandacht even niet voor de volle 100% in het ‘hier en nu’ kunnen zijn. Gevolgd door een vakantie reis die eindigt op een bestemming waar alles anders is. Omgeving, mensen, taalgebruik, eten en soms ook de temperatuur. En….geen vast structuur meer. Het is dan vaak verbazend hoe kinderen zich hier aan aanpassen. Als we er beter over nadenken toch eigenlijk niet zo gek. Er hangt een ontspannen sfeer, er is veel te zien en vaak wordt er nogal wat ondernomen.

Stap 2 Bedtijden zijn wat soepeler. Aan het einde van de vakantie volgt de wisseling weer naar het gewone dagelijkse leven, weer thuis. En dan ineens reageren de kinderen wel. Gek lijkt het, want nu zijn ze weer in hun eigen vertrouwde omgeving, met het voor hen zo bekende ritme. Maar we kunnen niet anders verwachten van deze kleintjes. In hun hoofd kunnen ze nog niet vooruit denken, zich voorbereiden, wij wel. Plots zitten ze weer in het gehaaste leven van hun ouders, moet er weer van alles. De overgang naar vakantie, rust en relaxt, is gemakkelijker dan andersom. Bereid je daarop voor. Of door de laatste dagen op vakantie alweer wat meer naar de tijd en structuur van thuis te leven. Of door je ervan bewust te zijn dat je kind wat langer de tijd nodig heeft om weer thuis ‘aan te komen’ dan jijzelf…

Stap 3 Reis boeken Lees voor u de reis boekt het reglement door van de vliegmaatschappij, deze zijn bij elke maatschappij verschillend. Welke voorwaarde en hoeveel kilo mag de handbagage zijn van uw kind? Kan de maxi cosi/kinderwagen/autostoel mee in het het vliegtuig? Is er een reisbed aanwezig in het vliegtuig, is deze tegen betaling? Bij de handbagage van uw kind hoort ook de flessen, luiertas enz, dit gaat dus af van het gewicht wat uw baby mag meenemen. Probeer zoveel mogelijk rechtstreeks te vliegen en voor de eerst vliegreis niet te ver weg. Plan de reis zo veel mogelijk met een uur overstaptijd. Bekijk vooraf bij welke gate uw andere vliegtuig staat en waar dit ongeveer is. Zo weet u hoe ver het is en hoe lang u er ongeveer over zal lopen. Dit is belangrijk om te weten omdat uw kind ook even de tijd heeft om even “vrij” te kunnen lopen of spelen.

Bij sommige reizen ontkomt u niet aan overstappen. Bereken de tijd die u moet wachten en moet doorbrengen op de luchthaven. Bekijk al vast wat er te doen is op en rond de luchthaven. Houd rekening met de tijd wanneer u buiten de luchthaven iets gaat doen, omdat u dan opnieuw door de douane gaat, waar vaak een lange rij staat. Door de drukte op de luchthaven, de indrukken en spanning van de vakantie reageert u vaak iets trager dan normaal, houd hier rekening mee.

Stap 3 de reis Stel de gehele reis en de tussen stoppen in, in uw navigatie en controleer dit voor vertrek. Wanneer u bij een tussenstop bent aangekomen zal de navigatie dit aangeven en dit zorgt ervoor dat u kinderen dat het voor uw kinderen duidelijk is hoelang ze moeten wachten, voor de volgende stop. Zet de navigatie zo in uw auto dat u kinderen mee kunnen kijken dit zorgt voor meer rust en geduld bij uw kinderen. Zodra ze zich gaan vervelen zal het gedrag veranderen in negativiteit en als u dan ook gestrest bent door de reis zal het er niet gezelliger op worden. Stop daarom iedere 3 kwartier even om uw kinderen te laten rennen en uit te razen. Bij vele bezinestations zijn rustplaatsen met speel mogelijkheden. Wilt u er zeker van zijn dat er een mogelijkheid is om te spelen voordat u op reis gaat controleer dan de route die u gaat rijden en neem een aantal vaste punten waar u gaat stoppen. Ga zelf een deel van de reis achterin zitten. Dan heeft veel meer overzicht hoe het met uw kind gaat en is het gezelliger.

Stap 4 Zorg voor wat entertainment voor de reis. Laat uw kinderen een eigen tas inpakken die als handbagage meegaat in het vliegtuig. In de tas kunt u kleurboeken, stiften, magnetische spelletjes, de lievelingsknuffel en wat lekker doen. Zorg dat fdit niet te veel is, een schoolrugzak is voldoende. Hoe meer u mee neemt hoe meer er op de grond valt, kwijt raakt. Hierdoor raakt uw kind het overzicht kwijt, weet niet meer waarmee het wilt spelen. De makkelijkste manier om uw kind langere tijd bezig te laten zijn is natuurlijk met de smartphone of tablet. Zet hierop zoveel mogelijk offline spelletjes en boeken geschikt voor de leeftijd van uw kind. Houd er wel rekening mee dat de batterij niet de gehele reis meegaat en dat er in veel vliegtuigen geen mogelijkheid is om deze op te laden. Neem daarom een universele externe batterij meenemen die u van tevoren oplaadt en kunt gebruiken voor uw tablet of smartphone als de batterij leeg is. Neem voor het geluid van de spelletjes een hoofdtelefoon mee :). In steeds meer vliegtuigen zijn ook personal entertainmentsysteem waarop je uit diverse films en filmpjes kunt kiezen. Vaak is er ook aanbod voor kinderen. Houd er wel rekening mee dat bij buitenlandse luchtvaartmaatschappijen de films geen Nederlandse ondertitels of taal hebben.

Natuurlijk, mag ook de lievelingsknuffel mee! Ieder kind heeft een lievelingsknuffel, die kan zorgen voor rust. Een vertrouwde knuffel kan een flinke steun zijn voor uw kind in de vreemde omgeving en drukte van het vliegtuig. Stop deze niet in de koffers die in het laadruimte gaan, de koffers kunnen kwijt raken en daarmee ook de lievelingsknuffel. Als die zoekraken is uw kind ontroostbaar er is maar 1 favoriete knuffel en die is niet vervangbaar.

Stap 5 De voeding onderweg. Eten waar goed op gekauwd moet worden helpt het overprikkelde zenuwstelsel kalmeren, zoals appels, gedroogd fruit, hardere drop, suikervrije kauwgum. Neem voor een baby z’n dekentje mee van thuis, een vertrouwde geur voor het slapen gaan werkt rustgevend. Ga vlak voor een vakantie geen veranderingen aan zoals afwennen van een speen, afbouwen van borstvoeding en dergelijke. Juist deze vaste dingen helpen een baby bij het verblijf op een vreemde plek. Koop vooraf voor de kinderen wat klein speelgoed/boekjes en neem dit mee op vakantie, net weer even iets anders dan thuis geeft veel speelplezier. Hang twee weken van te voren plaatjes op met plaats van bestemming. Kijk er samen met regelmaat naar. Denk vooraf na hoe je om wilt gaan met structuur zoals eet en slaaptijden. Experimenteren op plaats van bestemming geeft onrust. Wil je je kinderen echt een plezier doen qua vakantie bestemming? Ga dan een paar jaar achter elkaar naar dezelfde plaats. Kinderen vinden het heerlijk en geruststellend te weten waar ze terecht komen. Het geeft ook veel pret op voorhand. Als er ruimte is in de bagage neem dan wat koek/snoep mee van thuis. In het verre buitenland toch even een fijne vertrouwde traktatie. En…neem tijd genoeg voor het inpakken en de reis. Haast en stressen is voor jezelf niet fijn hoewel een volwassene rekent op de ontspanning erna van de vakantietijd. Een kind kan niet op die manier vooruitkijken en reageert op de spanning die er hangt. Nog meer stress dus…

Kies voor minimaal 1 vegetarische maaltijd. In het vliegtuig worden kindermaaltijden en vegetarische maaltijden altijd als eerste geserveerd. Wanneer u met 2 ouders bent en u besteld 2 gewone maaltijden heeft u geen tijd om de kinderen te vermaken of om goed toezicht te houden. Wanneer een ouder vegetarisch eet kan de andere ouder de kinderen helpen en andersom kan er altijd 1 ouder de kinderen bezig houden.

Stap 6 Kunt alles van de checklist afstrepen? Is de reis geboekt, loop dan nog een keer de checklist na om er zeker van te zijn dat alles is geregeld en dat u zich geen zorgen meer hoeft te maken dat u eventueel iets vergeten zou kunnen zijn.


Soebar.nl™

Soebar.nl™

Soebar.nl is een website voor het gezin over dagelijkse problematiek bij bijvoorbeeld de opvoeding of financieel. Het kenniscentrum is er voor iedereen die graag meer informatie, tips en/of advies wilt, wij zijn voornamelijk gericht op adviezen voor minima gezinnen en gezinnen met psychische en financiële problematiek.