Tuin overlast

Wat is het?

In de tuin hoort u alles van uw buren, u bent tenslotte buiten. Hierdoor zijn er al meer geluiden van uw buren als normaal. In de zomer word er veelal buiten geleefd, door de warmte worden emoties versterkt, hierdoor bent u meer prikkelbaar, waardoor er eerder problemen ontstaan. Veel burenruzie kunnen voorkomen worden door goed met elkaar in gesprek te gaan. In de tuin word verwacht dat u meer accepteert dan in uw huis.

 • Veel burenruzie gaan over de erfgrens tussen twee huizen, waar moet de schutting staan. De schutting staat 1 cm op de erfgrens van de andere buur. Of de ene buur wil de schutting hoger als de andere of de ene bomen en de andere hout.
 • De overlast van snoeien of maaien of klussen, vooral met elektrisch gereedschap kan veel overlast veroorzaken. Snoeien duurt meestal een paar u voor een heg weer op orde is. Al deze tijd zitten uw buren in de overlast van het gereedschap. Maar het kan ook zijn dat buren elkaar planten snoeien of takken weghalen.
 • De overlast van spelende kinderen kan bestaan uit hard gillen, vaak uit enthousiasme, druk gedrag of het niet willen luisteren. Het word vaak als overlast gezien al dit de gehele dag doorgaat.
 • De overlast van feestje of bbq geef veel overlast, door dat er veel mensen zijn, die druk praten wat al harder klinkt. De bbq geeft rook en geuroverlast, bij een verkeerde wind kan dit veel ellende opleveren.
 • De overlast van honden kan bestaan uit het blaffen naar andere. Als een hond regelmatig blaft is dit zeer irritant en vervelend. Dit word vaak gezien als overlast.

Zo begint u :

 1. Houd rekening met de buren en ga rustig het gesprek aan bij problemen, voorkom escalaties.
 2. Geef door aan de buren als u een feestje heeft en nodig ze uit 🙂 Ga op een gezellige manier het gesprek aan. Leer uw buren op een andere manier kennen. Ervaren uw buren toch overlast van de gezellige avond, neem het serieus en ga rustig het gesprek aan.
 3. Geef uw grenzen op een rustig manier aan en hoe u het graag zou willen. Bespreek de overlast die u ervaart met de buren, krop het niet op hiervan word het gevoel en emoties alleen maar groter.
 4. Maak afspraken met de buren wanneer u van plan bent te gaan snoeien. Maak afspraken over overhangende takken, de schutting. Begin pas met snoeien of klussen rond 10.00 uur, dan is bijna iedereen opgestaan. Blijf van elkaar spullen af en geef aan dat u last heeft van overhangende takken of planten. Doe dingen samen zoals dezelfde dag snoeien. Beide kunnen gelijk aangeven hoe ze het willen.
 5. Om de erfgrens juist te bepalen kunt u dit opvragen bij de gemeente of het kadaster.
 6. Heeft u een conflict met de buren schakel buurtbemiddeling in voor een goed gesprek met uw buren of zet verdere stappen zoals woningbouw, politie of de rechtbank.
 7. Geef het goede voorbeeld. Doe niet mee over roddelen over de buren. hoor u een roddel check het eerst bij de buren voor u een oordeel heeft.

Het verwachte resultaat

Na het lezen van het artikel heeft u een duidelijk beeld wat de burenruzie in een tuin kan zijn en hoe u het kunt aanpakken. Lees ook het artikel goede buren.