trauma signalen

1 wat is het?

Het herkennen van een trauma bij u zelf is vaak makkelijk als bij een ander. Een trauma is wanneer u de gebeurtenis lang in u hoofd vast houd en het regelmatig in uw gedachten komt of dat uw filmpje terug ziet.

2 Herkennen

 • De traumatische ervaring word opgeslagen als een filmpje of foto’s in uw hoofd. Het trauma is vaak negatief, waardoor de gedachten aan het trauma ook negatief zijn. Hoe groter het trauma hoe meer negatieve gedachten en herinneringen aan de gebeurtenis.
 • Door de heftigheid, kunt u hier last van krijgen, wanneer dit met regelmaat terug komt en u heeft hetzelfde gevoel hierbij, heeft u herbelevingen. Herbelevingen blijven bestaan, zolang u deze nog niet onder controle hebt. Het kan verschillen van enkele weken tot enkele jaren. Het is afhankelijk van de grote van het trauma en van de hulp die u ervoor krijgt.
 • Een trauma zorg voor veel stress en kan zorgen voor herbelevingen aan de hand van de ernst van de situatie. Een persoon voelt op zo’n moment hetzelfde als in het trauma. De persoon weet vaak niet dat hij op dat moment een herbeleving heeft en zit niet in het hier en nu. Het is niet verstandig de persoon aan te raken, hierdoor raakt de persoon in paniek.
 • Door een trauma word een persoon meer prikkelbaar en heeft de persoon meer last van stemmingswisselingen en is meer prikkelbaar. Het trauma zorgt voor extra stress onrust of even niet weten wat te moeten. Dit komt door de gedachten die het trauma oproepen.
 • Bij een trauma is geen dag hetzelfde, de ene dag gaat het goed en kunt een examen maken, de andere dag heeft u veel last van het trauma of van de gedachten en nemen deze meer de overhand waardoor het lijkt of u een black-out heeft.
 • Ook vele stress kan hiervan een oorzaak zijn, waardoor u zich meer onrustig voelt of zware emotie buien krijgt. Doordat het trauma veel bij u los maakt, kan het zijn dat u minder makkelijk kan leren en de stof kunt oppakken. Het hoofd lijkt vol en neemt de stof moeilijker op.

3 behandeling

 • Trauma’s kunnen behandeld worden met emdr of traumatherapie

4 gevolgen

 • De gedachten aan het trauma kan zorgen voor nare gedachten die tot diep zwart kunnen gaan. De gedachten zorgen ervoor dat u steeds vaker aan het trauma word herinnerd, hierdoor krijgt u steeds meer last van een trauma. De gedachten komen opzetten en gaan weet, er is weinig invloed op.
 • Met de persoon praten is lastig omdat deze in de herbeleving op ga, in zijn geheel in zijn gedachten en hierdoor minder hoor. De persoon is op dit moment erg gevoelig voor prikkels en geluiden.
 • Een persoon die word mishandeld, zal dit huiselijke geweld na het mishandelen blijven zien als filmpjes. De persoon ziet op dat moment en voelt op dat moment hetzelfde als het tijdens de mishandelingen en het lijkt of de persoon op dat moment word mishandeld. De filmpjes beginnen vaak pas na het weggaan van de situatie. Door dit filmpje te blijven kan de persoon moeilijker functioneren.
 • De gedachten blokkeren de leervermogen, waardoor de leerstof moeilijker word opgeslagen of niet word opgeslagen.

5 Plan

 1. Houd bij hoeveel herbelevingen u heeft, hoe ernstig ze zijn en waarover ze gaan. Door het invullen van het herbelevingsschema komt u achter de ernst en hoeveelheid.
 2. Waar heeft u nog meer last van? Extra stress, paniek, angst? Wat is toegenomen en hoeveel?
 3. Vraag een verwijsbrief om het trauma aan te pakken bij de huisarts en neem u bevindingen mee, zodat u het duidelijk kunt uitleggen wat het probleem is en waar u veel last van heeft.
 4. Leer de herbelevingen herkennen door de signalen. Wat gebeurt ervoor? Hoe merkt u dat u een herbeleving heeft? Probeer zoveel mogelijk terug te denken en het op te schrijven. Hierdoor krijgt u meer inzicht en kunt u beter handelen.
 5. Wat kunt u gaan doen tijdens een herbeleving? Hoe is een herbeleving voor u? Word u boos? Of wilt u rust en word u stil? Kunt u in een herbeleving iets ondernemen of moet u wachten tot het voorbij is? Maak een activiteitenlijst wat wel kan en niet kan. Voer de wel zoveel mogelijk uit voor afleiding.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.