Trauma behandeling

1 Wat is het?

Om van een trauma af te komen kunt u leren omgaan met trauma door EMDR te volgen. Alleen door hulp bij uw trauma is het mogelijk op een juiste manier van uw trauma af te komen.

Trauma’s die niet zijn behandeld en niet worden besproken kropt u op wat zeer nadelig is voor de lange termijn en voor uw gezondheid. Voor meer rust en een betere balans te vinden in het omgaan met het trauma is het belangrijk deze te bespreken en te behandelen. Na de behandeling zullen deze schoolprestaties weer langzaam verbeteren. Een onbehandeld trauma zit vaak op de voorgrond in het hoofd en is de gehele dag aanwezig. Als het niet word behandeld gaat het het dagelijks leven beïnvloeden. Bij een ptss is het lastig vast te stellen of het vanuit de PTSS komt of door een depressie, dat u zich meer somber of down voelt. De diagnoses overlappen elkaar in de signalen. Een PTSS word behandeld met EMDR een depressie met anti depressiva en gesprekken.

Om het trauma te verminderen kunt u EMDR volgen, voor de emoties en het examen kunt u een cursus faalangst volgen.

2 Herkennen

Om vast te stellen dat u een trauma heeft kunt u naar een erkent psycholoog of psychiater.

 • Deze neemt enkele screeninglijsten met u door en hieruit blijkt of u wel of geen trauma heeft en in hoeverre u hier last van ervaart. Mocht u een trauma hebben opgelopen kan deze door dezelfde behandelaar worden behandeld,
 • Voor iemand met een PTSS is het erg belangrijk dat de trauma’s gedachten en gevoel begrepen worden. De ervaring leert dat dit niet bij elke psycholoog is. Om goed geholpen te worden met een PTSS is het belangrijk om een specialist op het gebied van trauma te zoeken die enige jaren ervaring heeft.
 • Een trauma of PTSS kan alleen verminderen als er met hulpverleners word besproken en behandeld. Een PTSS kan op sociaal media worden besproken, maar deze kunnen u alleen tips en adviezen geven hoe andere dit ervaren en hiermee omgaan. Deze tips kunnen verlichting brengen voor even maar het echte resultaat bereikt u door traumatherapie.
 • Het is belangrijk dat de psycholoog u goed begrijpt en dat het duidelijk is hoeveel last u ervaart van het trauma. Aan de hand van de last word er gekozen voor een behandeling van de PTSS, wanneer de persoon stabiel is. Dit kan zijn bij GGZ of een praktijk die gericht is op trauma verwerking.

3 Behandeling

De genezing van een PTSS heeft te maken met hoe goed het met u gaat, hoe gezond u leeft en meer van deze factoren. Hoe gezonder u bent hoe meer kans op een groter herstel. Daarnaast heeft het te maken met de ernst van het trauma dat u heeft opgelopen. Bij een zeer ernstig trauma kan het zijn dat u minder goed hersteld als bij een minder ernstig trauma. De duur van het trauma bepaalt mede of herstel mogelijk is. Bijvoorbeeld een trauma die u net heeft opgelopen is beter te behandelen als een trauma die u jaren heeft.

EMDR is er voor zowel volwassen als kinderen, word gegeven voor het verwerken van een trauma. Hierbij word de persoon in een soort hypnose gebracht en word de gedachte waar de persoon het meest mee zit naar voren gehaald. Deze word besproken, terwijl u de vinger van de begeleider volgt. Het doel is om de situatie minder aanwezig te laten zijn in uw hoofd en het leed ervan te verzachten. Stabilisatiecursus/ EMDR. Medicatie word deels vergoed, EMDR alleen bij aanvullende pakket. Na de EMDR hebben veel personen nog last van restklachten van de PTSS. Deze kunnen bestaan uit angst, stress of stemmingswisselingen.

Er is geen formule om uit te rekenen hoe lang en hoeveel behandelingen u nodig heeft om weer van uw trauma af te komen. Het heeft te maken met de ernst van het trauma, hoeveel trauma’s, de gesteldheid, de ernst van de signalen en hoe lang het duurt voor een persoon over het trauma is. Dit is per persoon verschillend, de ene verwerkt zaken, sneller als een ander.

 • een klein trauma binnen het jaar is de behandeling 5-8 EMDR grote kans dat trauma verdwijnt
 • een klein trauma na het jaar is de behandeling 5-8 EMDR met grote kans op restverschijnselen
 • een groot trauma binnen het jaar is de behandeling 5-8 EMDR met grote kans op restverschijnselen
 • een complex trauma is de behandeling 5-8 EMDR met grote kans op restverschijnselen

4 Gevolg

 • Een PTSS valt te behandelen en bij een klein trauma kan het helpen en de klachten verminderen. Bij een groter trauma of een meervoudig trauma is dit vaak niet mogelijk. Met de PTSS moet een persoon leren omgaan en zal er niet meer van afkomen. Hoeveel last een persoon heeft van de PTSS is afhankelijk van hoe goed de persoon ermee overweg kan. Door bijvoorbeeld de signalen te herkennen en het trauma te behandelen met een EMDR. Het verwerken van een trauma en de PTSS is een zeer langzaam proces en kan erg lang duren voordat u een verbetering ervaart.
 • De huilbuien verminderen als de trauma’s worden behandeld met traumatherapie. Hier word het ergste deel van het trauma afgevlakt waardoor het minder ernstig in het hoofd aanwezig is, het word een normaler beeld om naar te kijken. Wanneer het is afgevlakt zijn er minder buien.
 • Voor de angstgevoelens kunt u medicatie krijgen of een cursus volgen. De angst neemt af al het trauma is verwerkt met EMDR Een meervoudig trauma moet behandeld worden, wanneer dit niet gebeurt heeft het trauma veel invloed op uw dagelijkse leven. Een enkel trauma is een keuze, het ligt eraan hoeveel last u ervan heeft. Hoe complexer de trauma’s zijn hoe lastiger het is ze te behandelen.
 • Meervoudig trauma is een gehele dag in herbelevingen of gedachten aan in het hoofd. Hierdoor is de persoon bijna de gehele dag bezig met het trauma. Het is belangrijk te leren leven met de trauma’s.

5 Plan

 • Stabilisatiecursus hierin leert u meer balans te krijgen in de problemen en uw leven. Er moet eerst een balans zijn voordat u een EMDR kunt gaan volgen.
 • Gesprekstherapie, dit kan zijn in een gespreksgroep of 1 op 1. De gesprekken kunnen helpen bij het leren omgaan met de diagnose PTSS en de signalen die daarbij horen. Ze kunnen u handvaten geven om de gevolgen van de PTSS te verwerken zoals problemen met werk, gezondheid, familie en naasten.
 • Psycho therapie is een therapie gericht op het rustig en duidelijk onder woorden te brengen van een trauma of situatie, ook word er gekeken naar plekken die u de afgelopen jaren bent gaan vermijden. Daarnaast word er ook gewerkt aan de stress en het verbeteren hiervan en het makkelijker aankunnen van stressvolle situaties.
 • EMDR word voorgeschreven om het trauma te gaan verwerken, meestal zijn 5 sessies per trauma genoeg om een trauma blijvend minder aanwezig te laten zijn.Een psychiater stelt de diagnose vast en schrijft medicatie voor de onrust in het hoofd, stress en onrust, angst klachten of depressie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.